Az őszi munkák aktuális munkagépeivel és a legnépszerűbb traktorokkal bemutatót is tartottak az új Odisys telephely megnyitó rendezvényén.

A telephelyavató ünnepség után a résztvevők átsétáltak a szabadföldi bemutató helyszínére, ahol sor került jó hanguatú szakmai beszélgetésekre, tapasztalatcserére is.

Egy parlagon hagyot parcella mostoha talajviszonyai között mozogtak a már jól ismert márkák gépei.

Első szereplőként a Nobili OKTOPUS vontatott kertészeti permetező mutatkozott be, amit egy Goldoni 3080-as kistraktor húzott.

Az OKTOPUS gépcsalád könnyedén, igény szerint állítható permetező-csápjairól kapta a nevét. Legfontosabb előnye, hogy a gép vegyszer felhasználása kiemelten takarékos üzemben működik. Más kivitelű gépekhez képest az Oktopus akár 50% -kal kevesebb vegyszert használ. A ventilátor levegőszállítása kisebb, mint a hagyományos axiál ventilátorral szerelt permetezőké, de a kilépő levegő sebessége sokkal nagyobb, ennek köszönhető az eredmény: kiváló fedés és porlasztás. További előnye, hogy a vegyszer az állítható csápokon keresztül pontosan a védendő kultúrára irányítható. A permetezőgép rendelhető 400 – 600 literes kivitelben, valamint 8 illetve 10 csáppal is.

A metszőrendszerek bemutatására is előkészítettek egy praktikus kombinációt a szervezők: Az ECOPLUS 950-es kompresszorra csatlakoztatott metszőollóval könnyebb a munka!

 

A következő gépkapcsolat egy Nobili BNE típusú 210 cm-es szárzúzó volt, amelyet egy Goldoni Maxter 60RS erőgép húzott. A munkagépet alapvetően többcélú munkára tervezték, ám a bemutatón is kiderült, hogy túl nagy igénybevételnek nem szabad kitenni, maximum 4 cm szárátmérőig alkalmazható. Ideális metszési nyesedékek zúzására, rétek, parkok ápolására. Az erőgépek első vagy hátsó függesztő-rendszeréhez is csatlakoztatható. A hajtóműbe szabadonfutó került beépítésre. A 150 / 180 / 210 cm –es verzió átszerelhető oldalazó helyzetbe is.

A Goldoni Star 90-es traktorhoz egy BFM sorközművelő ültetvénykultivátor csatlakozott. A gép különlegessége abban rejlik, hogy a váz teleszkóposan változtatható szélességű, ennek megfelelően változik a kapák száma is. A kultivátor rendelhető 5-től 11 kapás kivitelben. Minden kapa rugózott, ezáltal intenzívebb a lazító hatás, illetve folyamatos védelmet biztosít a gépnek az esetleges töréssel szemben.

A BFM soraljművelő kiváló munkáját nagyon szépen sikerült szemléltetni a bemutató során. A laza talajba egy sor lécet vertek le, ami mellett elhaladva - és a gép speciális kialakításának köszönhetően - kíméletesen művelte a sort az eszköz anélkül, hogy a léceket kidöntötte volna.

2008-ban dobta piacra a BFM gyártó az automata kitérésű soraljművelő szárzúzót. A talajmarótól eltérően ennek a gépnek az esetében a teljes hajtás a beépített hidraulikaszivattyúval történik, nincs ékszíjas lehajtás.

A SICMA ásógép nagyon látványos, szép munkát végzett a makacs talajon is. Az eszköz kiválóan bizonyította, hogy az excenteres „főtengelynek” köszönhetően ez az ásógép egy menetben képes a talajt átmozgatni és tökéletes magágyat készíteni.

A többfunkciós Nobili BNU erősített vázszerkezetű zúzó is bemutatkozott 195 cm-es munkaszélességben. Egy elhanyagolt telekhatárt, illetve bokorsort tisztított ki vele a gépkezelő a bemutató alkalmával.

A gép ideális szőlő – gyümölcs metszési nyesedékek (akár 8 cm-s ágátmérőig), szalma, burgonyaszár, fű stb. zúzására. A BNU 125 / 140 / 160 / 195 cm munkaszélességű gépek a traktor első és hátsó függesztő-rendszerére is csatlakoztathatók, a két nagyobbik oldalazó helyzetbe is állítható. A hajtóműbe szabadonfutó került beépítésre. A zúzótér nyitható ajtóval készül, kiegészítő terelőlemezekkel is felszerelhető, ezáltal hatékonyabban teríti szét a területen a nyesedéket. Külön rendelésre hidraulikusan vezérelt oldalra eltolás is elérhető.

IDE KATTINTVA a rendezvényről még több képet tekinthet meg Facebook oldalunk fotóalbumában!