A brit startup ötletének hírére egy befektető cég, a SeedInvest szinte azonnal 3 millió dollárral megemelte a vállalkozás tőkéjét. Nem csoda hiszen az ágazat folyamatos munkaerőhiánnyal küzd és a jövedelmezőség az olcsó, illetve fenntartható technikán múlik. A termést a lehető leggyorsabban, frissen a legjobb minőségben kell eljuttatni a fogyasztókhoz. Ebben nyújt segítséget a gazdáknak a kifejezetten kézzel szedett növények gyorsabb betakarítására fejlesztett robot.

Carry, az önjáró elektromos robot

A robot felismeri az akadályokat és váratlan helyzetben is tud önállóan döntést hozni.

A Future Arces önjáró robotja, miután megtelt a rakfelülete, automatikusan elindul a kijelölt átrakó, gyűjtőpontra, majd onnan az üres rekeszekkel érkezik vissza. Ehhez nagyon komoly háttér, felhő alapú IT szükséges, hogy a járművek ne zavarják egymást és „emlékezzenek”, hova kell visszatérniük a munka folytatásához. A fejlesztés fontos lépcsője, hogy a gép öntanuló legyen, előre be nem programozott útvonalon is biztonsággal tájékozódjon, felismerve az akadályokat (emberek, fák, letört ág, rekesz, másik eszköz) és váratlan helyzetben önállóan döntést is hozzon útja folytatáshoz.

Az eddigi számítások szerint egy feltöltéssel, legalább 7-10 órás üzemidőt bír ki a robot, amelyhez hozzávetőlegesen 10-16 kilométer futást jelent naponta. A jármű teherbírása 225 kilogramm és terepen, rossz időjárás közepette is magabiztosan mozog. A következő fejlesztési irány, a teherbírás, kapacitás növelése legalább 30 százalékkal, ekkor a megtérülési idő mindössze 80 napra csökkenne.

Az előzetes becslések szerint akár 13.500 dolláros megtakarítás is elérhető lenne egyetlen szezonban, az önjáró kiszállító eszközökkel, az eddig embereket és megszokott, köztes szállítóeszközöket igénylő gyümölcsszürethez képest. Főleg, kisebb és közepes méretű gazdaságoknak ajánlanák az új megoldást.

Forrás: futurefarming.com