A Capello név ismerősen csenghet a magyar füleknek is, nemcsak azért, mert betakarító adaptereik a világ minden táján, Amerikától Oroszországon és Kínán át egészen Ausztráliáig megtalálhatók, hanem azért is, mert korábban egy másik cég is forgalmazta a termékeiket. A General-Agri Hungary Kft. és az olasz vállalat az idei AGROmashEXPO kiállításon találtak egymásra, azóta közös céljuk, hogy a Capello adapterek használatának előnyeit hazánkban is megismerhessék a gazdálkodók.

A családi vállalkozás előnyei

A Capello 5 féle adaptert gyárt: ezek a QUASAR és DIAMANT kukorica, a HELIANTHUS napraforgó, a GRAIN SYSTEM gabona, a SPARTAN direktvágó adapterek. A családi vállalkozás nagy múltra tekint vissza, ugyanis jövőre lesz 50 éve, hogy a cégvezető testvérhármas édesapja megálmodta az első Capello kukorica adaptert, ami azóta is az egyik legkedveltebb termék a vásárlók körében. A Capello fivéreken látszik, hogy szívügyük apjuk öröksége és előnyként élik meg, hogy egymással dolgozhatnak. „A családi vállalkozás előnye, hogy folyamatosan kapcsolatban lehetünk egymással, így egyszerűbb és könnyebb a kommunikáció. Akkor is felhívhatjuk egymást, ha a másik éppen egy másik kontinensen tartózkodik, más időzónában" - mondták. Szükség is van erre, hiszen fontosnak tartják a forgalmazókkal való személyes kapcsolat ápolását. Az olaszországi Cuneo városának szélén lévő gyárukban szívesen fogadnak értékesítőket, partnereket, vásárlókat is.

Idegenvezetőnkön, Pietro Vitalén - aki nem mellesleg a gyár kereskedelmi igazgatója - érződött a rutin: a mi csoportunk már a sokadik lehetett, akiket körbekalauzolt a gyár területén.

Megbízhatóság és minőség

Már a legelején feltűnt, hogy az olasz cég fontosnak tartja, hogy minél több munkafolyamatot maguk végezzenek. Helyben tervezik és gyártják az adapterek alkatrészeit az autógyártásban is használt magas minőségű acélból, az adapterek vázát pedig speciális svéd acélból állítják elő. Külső forrásból csak a nagyon általános alkatrészek származnak. A SPARTAN direktvágó adapter például teljesen házon belül készül. „A minőség biztosítása a legfontosabb számunkra." - mondta Pietro.

A géppark fejlesztése sok beruházást igényelt az évek során, csak fokozatosan váltak valódi ipari vállalattá. Bár az adapterek iránti növekvő kereslet kielégítésére jó szolgálatot tesz a 42 mázsás CNC gép, a nitrogénes lézervágó és az automatizált robot gyorsasága, mégsem szorítják ki a kétkezi munkát: a vállalat 140 embert foglalkoztat és ebből 125 a gyártási részen dolgozik.

A bonyolultabb gépeknél, mint például a GRAIN SYSTEM gabona adapter és a SPARTAN direktvágó az „1 adapter, 1 csapat" munkaelv érvényesül: a már hosszabb ideje a Capello-nál dolgozó szakemberek specialista csoportja viszi végig a teljes hegesztési és szerelési munkafolyamatot.
A Capello-nál dolgozó, speciális adapterekkel foglalkozó szakembereket nemcsak a gyártásba, hanem a termékek tesztelésébe, sőt, a szervizelésbe is bevonják, ha a szerelő nem tudja megoldani a problémát: hiszen ki ismerné jobban az adaptert, mint aki összeszerelte? Erre azonban szerencsére ritkán akad példa, mivel a Capello adapterek egyik fő ismertetője, hogy meghibásodásuk valószínűsége kicsi, ha pedig mégis megvan a baj, az esetek nagy részében a szükséges alkatrész nem rúg magas összegre és cserét gyakran a gépvezető is meg tudja oldani. „Alkatrészekből nem tudnánk megélni, az biztos" - tette hozzá nevetve Pietro.

Teszt a lelke mindennek

A termékekkel kapcsolatos folyamatos kontroll, visszajelzés és tesztelés rendkívül fontos a Capello számára. A QUASAR kukorica adapterek sorhajtóműveit külön részlegen tesztelik, ahol a normál működés 150%-áig terhelik a sorhajtóműveket. Ha valamelyikkel baj van, nincs pardon: javítás helyett automatikusan kiveszik a gyártásból. A kivett egységeket aztán minden hónapban kivizsgálják és ellenőrzik, mi lehetett a probléma. „Ezen a részlegen 3 műszakban dolgoznak az emberek. A sorhajtómű a gép lelke - mondta a kereskedelmi vezető -, így hiába időigényes, sosem hagyjuk ki a tesztelés szakaszát!"

Kevesen tudják, hogy elsőként a világon a Capello készített a kukorica adapterhez napraforgó átalakító szettet, amely opcióként jelenleg is rendelhető. Így ha valaki a kukorica mellett kisebb területen napraforgót is termeszt, nem kell külön adaptert vennie a betakarításhoz. Az már csak hab a tortán, hogy az adaptereket speciálisan a kombájnokhoz kalibrálják az optimális fordulatszám és fogaskerék-áttétel érdekében.
A folyamatos tesztelésnek számos innováció köszönhető, ilyen például, hogy a sorhajtómű első lánckerekéhez fém helyett egy különlegesen erős műanyag ötvözetet használnak. Észrevették ugyanis, hogy a lánc azon a részen könnyebben kikezdte a fém kerekeket, ráadásul a műanyag felületről könnyebben leválik a por és a kosz.



Közelebbről szemügyre vettük a SPARTAN direkt vágó adaptert is, melyet önjáró silózókhoz terveztek különböző típusú takarmánynövények betakarításához. Használható biogáz és takarmány előállításához szükséges növényekhez is, csupán egy kart kell kihúzni a két funkció közti váltáshoz. A SPARTAN a magas növényeknél is jól bizonyít, hiszen a behordócsiga szükség esetén automatikusan feljebb emelkedik, így még 3 méter magas növényzetnek is nekilódulhatunk.

Capello a világ körül

Nem titok, hogy a Capello legkedveltebb gyártmánya a QUASAR kukorica adapter mind a fix, mind az összecsukható változatban - viszik is őket a világ minden tájára. „Európában leginkább a 8 soros adapter terjedt el, Amerikában a 12 soros a jellemző, de gyártunk 16 soros adaptert is. Érdekes, hogy az Egyesült Államok területén 2 késes integrált szárzúzóval kérik az adaptereket, Kanadában és Európában viszont a kukorica fajták miatt a 3 késes a népszerűbb" - mesélte Pietro. Probléma esetén a szárzúzó soronként is kikapcsolható, így a kések esetleges cseréjét ráér a nap végén is elvégezni.

Elidőztünk a HELIANTHUS sorfüggetlen napraforgó adapterek mellett is, amitől talán néhányan idegenkednek: ugyan mivel tud többet, mint a fix sortávú betakarítók? A számok azonban eloszlatják a kétségeket: egy orosz teszt során ugyanis megállapították, hogy a Capello HELIANTHUS adapterével végzett betakarítás esetén minimális a szemveszteség. A sorfüggetlen adapter ötlete Spanyolországból származik, ahol a napraforgó annyira kiszárad a betakarítás idejére, hogy a szemek gyakorlatilag kipattannak a fejből. Szlovákiában is inkább a sorfüggetlen adapterek terjedtek el, az viszont még a gyártónak is meglepetést okozott, hogy Amerika és Kanada határánál is nagy a kereslet a HELIANTHUS adapterre: "több száz farmer vásárolt tőlünk sorfüggetlen adaptert."- mesélte Pietro. Az alacsony szemveszteség mellett a vonzó ár a másik tényező, ami miatt a sorfüggetlen HELIANTHUS irányába billen a mérleg nyelve a fix sortávolságú napraforgó adapterekkel szemben.

A Capello figyelmességével és minőség iránti elkötelezettségével könnyen maga mellé állítja a vásárlókat, a gazdák igénye pedig a forgalmazókat is arra ösztönzi, hogy munkagépeikhez a Capello adaptereit ajánlják. A gyárlátogatás alatt sem árultak zsákbamacskát, csapatunknak több beállítási és szerelési trükköt is mutattak. „A Capello célja az, hogy a vásárlóink minden szükséges információt megtudhassanak az adapterekről, amiket használnak. A gépek tervezésénél és kivitelezésénél fontos szempont, hogy felesleges költségek ne terheljék az adapterek tulajdonosait."- magyarázta idegenvezetőnk. Pietro minden mondatát átjárta a Capello partnerközpontúsága és elkötelezettsége a minőség iránt, ami rendkívül szimpatikus volt számunkra: ha egy jó vállalat mögött egy hiteles csapat áll, az csak jót jelenthet.