A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete*, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.

A minősítési eljárást a gyártó és/vagy forgalmazó köteles kezdeményezni, annak érdekében, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők - írja a Nébih.

drón

A növényvédelmi gépre az érvényes engedély meglétének igazolására matricát kell felragasztani – fotó: pixabay.com

A típusminősítési eljárás követelményrendszerét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a honlapján teszi közzé

A MATE szakemberei dolgozták ki a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek – beleértve az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is – minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét. Ez elérhető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján, a https://uni-mate.hu/egyetemi-laborkozpont linken.

Ezen a linken lehet információkat találni – sok más mellett – a MATE részére benyújtandó dokumentumokról, a minősítési eljárás menetéről, az esetlegesen szükséges adatpótlás feltételeiről,  az eljárások időigényéről és díjszabásáról.A permetező dróntípusok forgalomba hozatali engedélyt kapnak

Ha a típusminősítési eljárás pozitív eredménnyel zárul, akkor azt követően a permetező dróntípusok forgalomba hozatali engedélyt kapnak és bekerülnek egy nyilvántartásba, amit a MATE vezet.  A növényvédelmi gépre az érvényes engedély meglétének igazolására – feltűnő helyre – matricát kell felragasztani, amit szintén a MATE ad ki.

Azokra, akik permetező drónt vásárolnak, ebben a tekintetben nem vonatkozik kötelezettség, ugyanakkor célszerű mindig meggyőződniük arról, hogy rendelkezik-e érvényes forgalomba hozatali engedéllyel és igazoló matricával a kereskedőtől vásárolni kívánt permetező drón.

A Nébih a tájékoztatójában azt is kiemeli, hogy Magyarország területén, annak légterében a mezőgazdasági légi járművel történő mező- vagy erdőgazdasági célú, növényvédő szerrel, növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi vagy talajerő-gazdálkodási tevékenységek végzését ugyancsak rendelet** szabályozza.

A hatóság felhívja arra is az érintett, permetező drónokat gyártó és/vagy forgalmazó vállalatok figyelmét, hogy a korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek.

A Nébih a már értékesített eszközök esetében meghosszabbította a határidőt és 2022. június 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására a már megkezdett eljárások esetében.

permetező drón

A forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít – fotó: pixabay.com

Kövessük figyelemmel a minősített típusok listáját

Azt tanácsolják, hogy akik korábban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező (nem típusminősített) permetező drónt vásároltak azoknak ajánlatos folyamatosan figyelemmel kísérniük a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján a minősített típusok listáját és meggyőződniük arról, hogy a korábban beszerzett permetező drónjuk rendelkezik-e már érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.

A határidő meghosszabbításának oka, hogy a MATE a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyelőre nem tudta teljes körűen elvégezni a bejelentett típusok minősítéséhez szükséges szabadföldi vizsgálatokat.

2022. július 1-től a MATE részére benyújtott kérelmek elbírálása, illetve a permetező drónok típusminősítése a vonatkozó rendeletben foglaltak szerint - adminisztratív minősítés esetében 30 napos, vizsgálattal megvalósuló minősítés esetében pedig 90 napos határidővel - folyamatos lesz.

A Nébih 2022. július 1-jét követően – a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével – a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít.

Hivatkozott jogszabályok:
* a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendeletet módosító 45/2021. (XII. 1.) AM rendelet
** 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről