A pitypanggumi létrehozására összpontosító kutatóhálózat újabb növénynemesítővel bővült. A cél, hogy mielőbb és nagyobb eredményeket érjenek el az ipari felhasználásra alkalmas pitypangnövények nemesítésében, köztük a burgonyanemesítésre szakosodott Kartoffelzucht Böhm nemzetközileg is elismert intézménnyel.

Ipari célú és méretű felhasználást terveznek

A hosszú távú cél: a pitypangból származó gumi alkalmassá tétele az ipari célú és méretű felhasználásra. Ez egy közös projekt a Fraunhofer Molekuláris Biológiai és Alkalmazott Ökológiai Intézettel és a Julius Kühn Intézettel, a Münsteri Egyetemmel és az ESKUSA-val.

gyermekláncfű

Taraxagum, vagyis gyermekláncfű (pitypang) az ipari növények új esélyese?! – fotó: continental.com

Kibővítették a kutatási hálózatukat

A Taraxagum projekt, amely a természetes kaucsuk pitypangból való kinyerésére összpontosít, kibővítette kutatási hálózatát a Kartoffelzucht Böhm növénynemesítő intézettel, amely célja, hogy még nagyobb befolyást szerezzenek a pitypang nemesítésében.

A nemzetközi tevékenységet folytató Böhm intézet nagy tapasztalattal rendelkezik a kultúrnövények nemesítésében, s ez ideális előfeltétel a Taraxagum projekthez.

A pitypanggumit a jövőben számos más termékhez is fel kívánják használni

A hosszú távú Taraxagum projekt célja a pitypanggumi termesztésének ipari szintre emelése. A piacon már kapható Urban Taraxagum kerékpárgumi mellett

a pitypanggumit a jövőben számos más termékhez is fel kívánják használni, többek között személygépkocsi- és tehergépkocsi-abroncsokhoz, mezőgazdasági gumiabroncsokhoz és műszaki gumitermékekhez.

A Fraunhofer Molekuláris Biológiai és Alkalmazott Ökológiai Intézet IME, a Münsteri Egyetem, a Julius Kühn Intézet, valamint az ESKUSA és a Kartoffelzucht Böhm növénynemesítők alkotják a projekt kulcsfontosságú partnereinek hálózatát. Ezt a hálózatot a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium, a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium, valamint Mecklenburg-Elő-Pomeránia Gazdasági-, Munkaügyi és Idegenforgalmi Minisztériuma támogatja, de az Európai Uniótól szintén kap támogatást.

forrás: www.continental.com