Még csak nemrég fejeződött be az őszi kalászosok vetése, néhányan azonban a tavaszi vetésekhez már most megtehető lépéseket veszik számba, a beszerzések átfutási idejére is gondolva. Nem csoda, hiszen a vetés a legtöbb odafigyelést igénylő és a termesztés eredményességét alapjaiban meghatározó művelet, amely számos kihívás elé állítja évről évre a gazdálkodókat.

Ilyen például a borsó vetése, ahol a frakción belüli magméret különbség igen nagy, elérheti a 10 százalékot is.

A hagyományos zsákos kalibráció véletlenszerű mintavételezése miatt akár ekkora eltérés is lehet a ténylegesen kijuttatott mennyiségben.

Digitroll

Nincs többé zsákos kalibráció

Aprómagvak esetében a kalibráció pontossága körül általánosnak mondható a bizonytalanság, hiszen legtöbb helyen ugyanazt a robusztus gabonavetőgépet kell egy 1-1,5 kg hektáronkénti adagú maghoz pontosan beállítani, amelyik alapvetően 2-300 kilogrammos mennyiségek kijuttatására készült.

Digitroll

A BlackEye szenzor akkor is érzékeli az eltömődést, amikor az még nem is történt meg.

Bérmunka végzésekor nem ritka, hogy naponta több helyen, többféle magot kell elvetni a megbízóknak.

A kalibráció időigénye számottevő lehet, és a traktorból a vetőgép alá történő többszöri oda-vissza ugrálás miatt a kalibrálás egyébként sem a vetési munka legkedveltebb része.

A Digitroll Kft jövőre már 25. éve készít vetésellenőrző rendszereket szemenkénti és gabona-vetőgépekhez. A cég a tavalyi Agritechnica kiállításon mutatta be világújdonságot jelentő vetésellenőrző rendszerét, a XeedSystemet. Ami az eddigiekhez képest gyökeresen eltérő, hogy a cég fejlesztő csapatának sikerült egy olyan nagy pontosságú magszámláló szenzort előállítania, amely még a nagyobb gabonavetőmag-adagok és szinte összefüggő magáramlás esetén is képes 97-100 százalékos pontossággal megszámolni a magokat.

BlackEye

Nagyobb vetőmagadagok esetén is pontos magszámlálás

A BlackEye szenzor a magszám jeleket egy feldolgozó modulon és egy vezeték nélküli adattovábbítást végző másik modulon keresztül juttatja el a fülkében levő iPad tablethez, amely a szemenkénti vetésellenőrzőkön megismert, de a gabonavetésben még egyedülálló oszlopdiagramokkal mutatja az egyes sorok teljesítményét. Ami azonban még hasznosabb: az iPad az összes sorra vetített, aktuális négyzetméterenkénti tőszámot is folyamatosan kijelzi.

Így a pneumatikus gabonavetőgépek történetében először lehetőség nyílik arra, hogy a gépkezelő
– számszerű visszajelzést kaphasson a magkalibráció helyességéről
– a ténylegesen kivetett mennyiség akaratlagos vagy akaratlan menet közbeni változásáról
– másodpercenként frissített oszlopdiagramokon nyomon követhesse az egyes sorok teljesítményét a többiekéhez képest
– vagy alapfunkcióként azonnali jelzést adjon a vetőcsövek eltömődéséről.

A BlackEye szenzor annyira érzékeny, hogy már akkor is jelezni képes egy eltömődést, amikor az még meg sem történt, de már kialakulófélben van.

Az eltömődés helyének könnyű beazonosítását a szenzorokon található állapotfüggő színű LED fények segítik.

A XeedSystem a kényelem mellett nyugalmat, biztonságot jelent és azt a magabiztosságot adja, hogy a vetés eddig még soha nem tapasztalt magas minőségben végezhető el.

A Digitroll Kft korlátozott számban kedvezményt biztosít az előrelátó gazdálkodóknak: akik még idén megrendelik a XeedSystemet a 2017-es  tavaszi vetési idényre, 10 százalék bevezetési kedvezményben részesülnek.

Vetőgépére szabott egyedi ajánlatért kérem keresse Kovács Gábort a +36 20/922-1100 számon vagy írjon e-mailt a gabor.kovacs@digitroll.hu címre.