Magyarország első számú agráripari szakkiállítását idén január 25-28. között rendezték meg a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. Mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, inputanyagok, precíziós gazdálkodás, drónok és számtalan szakmai program várta a látogatókat.

Az egyik legérdekesebb esemény kétségtelenül ismét a PREGA AgRobot Show volt a Fórum színpadon az Agroinform.hu szervezésében, amely egyúttal a február 8-án és 9-én megrendezésre kerülő PREGA Konferencia egyik előzetes programja volt, az agrárcélú robotika legújabb, kézzelfogható fejlesztéseivel.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2023

Időpont: 2023. február 8-9.
Helyszín: Aquaworld Kongresszusi Központ, Budapest

Program és jegyvásárlás: www.prega.hu

Merre tart a dróntechnológia?

A drónok ugyanolyan rohamos fejlődésen mennek keresztül, mint napjainkban az okostelefonok. A drónok általános előnye, hogy célzottabban, precízebben tudnak dolgozni, mint egy repülőgép vagy helikopter, mert sokkal lassabban és alacsonyabban tudnak repülni teljes biztonsággal. Ráadásul kettős porlasztással dolgozhatnak, mert nemcsak a szórófej, hanem a rotorok légáramlata is besegít a permetszer eloszlatásában, illetve az elsodródás megakadályozásban, mivel lefelé „nyomja", a növények felé.

A jelenlegi fejlesztési trendek a hatékonyság növelésére – nagyobb hasznos tömeg, kapacitás, de kisebb önsúly és hosszabb repülési idő – irányulnak.

DJI Agras T30 mezőgazdasági drón – ABZ Drone Kft.

A 30 kilogrammos teherbírású permeteződrón még hatékonyabbá teszi a permetezést, többek között az új kialakítású dróntest által. Ez már az úgynevezett forgószárnyas kategóriát képviseli. A 30 liter hatóanyag 14-16 hektárra elegendő, ideális esetben 1 üzemóra alatt. A drónok inkább a meglévő gépek kapacitását hivatottak kiegészíteni, és nem a helyettesítésüket szolgálják.

Az intelligens mezőgazdasági felhőalapú térképpel okostelefonról is elérhető a 3D digitális gyümölcsös, megkönnyítve a digitális átállást.

A 16 fúvókás elrendezés nagyban javítja a cseppeloszlást, és a szelepkészlettel akár 8 liter/perc áramlási sebességet nyújt, a maximális permetszélesség 9 méter, a szántóföldi teljesítmény 10-12 ha/óra, de szélcsendes időben a 15-17 ha/óra sem lehetetlen.

A T30-as gömb radarja minden irányban képes érzékelni és automatikusan kerülni az útjába kerülő akadályokat, napszaktól és időjárási körülményektől függetlenül.

Az orr-részen és hátul lévő kettős FPV-kamerával tovább növelhetjük a munkavégzés biztonságát, sőt az erős fényszórókkal sötétben is élőben követhetjük a drón útját.

Az egyszerű szállítás és tárolás érdekében a drón karjai behajthatók, így a munkamérethez képest 80%-kal kisebb helyen is elfér. A folyamatos munkavégzés mindössze két akkumulátorral lehetséges. Az akkumulátorok maximális teljesítményét a gyártó 1000 töltési ciklusig vagy 2000 hektár munkavégzésig garantálja. A hálózati töltő-elosztó akár 10 perc alatt képes teljesen feltölteni egy akkut.

Az Agras T30-hoz már elérhető a Spreading System 3.0 repítőtárcsás szóróberendezés, amellyel 40 literes tartályból juttathatunk ki vetőmagot, műtrágyát vagy bármilyen granulátumot a területre. A berendezés maximális szórásszélessége ekkor 7 méter, a kijuttatási sebesség közel 1 t óránként.

drón

Agras T30 – fotó: Agroinform.hu

Fertitronic vegetációsszenzor-rendszer műtrágyaszórók és permetezőgépek valós idejű, változó dózisú vezérlésére – Tomelilla Kft.

Bár nem robot, de az intelligens és precíziós kijuttatásban kiemelt szerep jut az intelligens vezérlésnek, amely a növényállomány állapotának színképes felmérésén alapul. A kijuttatás mértéke gyorsan és rugalmasan szabályozható elektromechanikus módon, míg a pillanatnyi mennyiség a központi vezérlőpanelen folyamatosan nyomon követhető, de akár manuálisan korrigálható is. A szükséges mennyiségek között akár 2-2,5-szeres különbségi is lehet (kg/ha), de a minimummennyiséget nekünk kell megadni.

Ez a fejlesztés összhangban van az EU által is szorgalmazott műtrágyakijuttatás-csökkentési törekvéssel, s nem utolsósorban a költségcsökkentés egyik módja.

vegetációsszenzor-rendszer

A működést bemutató demókészülék, függesztett műtrágyaszórót szimbolizálva – fotók: Agroinform.hu

gép

A vegetációs szenzor – fotó: Kiss Bertalan/Agroinform.hu

UV-C-fényt alkalmazó gombátlanító robot prototípusa – Four Seasons Robotics Kft.

Az UV-fények különböző tartományai számtalan célra alkalmazhatók. Merőben új alkalmazás az UV-C-tartomány, még a növényvédelemben is bevethető, nagyon hatékonyan, precízen és teljesen vegyszermentesen, a különféle gombásodások megelőzése, illetve a kórokozók elpusztítása érdekében. Eddig csak síneken mozgó, nagy UV-berendezések voltak használatosak növényházakban, azonban ez a megoldás nem vihető ki a szántóföldekre.

Ezért kellett a technológiát szó szerint lekicsinyíteni, egy autonóm, elektromos, szántóföldi robotra telepíteni. A bemutatott eszköz még egy prototípus, sok teendő és fejlesztés van még hátra, mire piacképes lehet, de már komoly érdeklődés van iránta. A maximális munkasebessége 2 km/óra (jelenleg). Természetesen a fő cél a munkaszélesség, teljesítmény és üzemóra növelése.

A gép tisztán elektromos üzemű, összkerék-meghajtású és összkerék-kormányzású. Természetesen az éjjel-nappali üzemmódhoz szükséges kamera és fényszórók sem hiányozhatnak.

robot

Gombaölő autonóm robot UV-C-fénnyel – fotók: Agroinform.hu

XAG V40 drón – XAG Hungary Kft.

Olyan környezetben is megbízhatóan működnek, ahol az infrastruktúra is hiányos vagy nehezek a domborzati viszonyok, behatárolva a kerekes gépek alkalmazását.

A V40-es a széria csúcsmodellje. A kétrotoros eszköz jól egyesíti a precíziós gazdálkodás elvárásait a költséghatékonysággal és teljesítménnyel. Egy 16 literes folyadéktartállyal és egy 25 literes granulátumtartállyal rendelkezik, amelyekből 10 liter/perc, illetve 40 kg/perc műtrágya juttatható ki maximum. A porlasztási finomság 60-400 mikron között állítható, és AI map is rendelkezésre áll a differenciált kijuttatáshoz.

A kétrotoros meghajtás és a drón aerodinamikai kialakítása nagyban hozzájárul a 10 méteres munkaszélességhez és a hatékony permetezéshez, mert a légáramlatok nagyban befolyásolják a vegyszer kijuttatásának hatékonyságát, egyenletes eloszlását.

A szórókarok és a rotorok a gép fölé behajthatók, így közel harmadára csökkenhető a szállítási méret az üzemkész állapothoz képest. Ez 730x625 millimétert jelent, míg üzemkészen 2795x731 mm méretű. IP 67-védettséggel rendelkezik, ami nemcsak az időjárás ellen véd, de a tisztítást is megkönnyíti.

A drón használata során opcionálisan használható a RealTerra és a Revocast modullal.

A Realterra modul segít felmérni a területet (lefényképezni), majd a drónhoz ingyenesen használható szoftverrel létrehozható egy HD-térkép, amelyre szabadon megtervezhető a permeteződrón útvonala.

A drón négyféleképpen üzemeltethető: standard üzemmód, szabad útvonal, fix útvonal és kézi távvezérlés.

drón

XAG V40 – fotó: Agroinform.hu

Virtuálisvalóság-oktató rendszer – Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Az úgynevezett VR-szemüvegek és a hozzájuk tartozó oktatóprogramok egyre népszerűbbek a szakmai képzések, továbbképzések terén, amelyek segítségével teljesen veszélytelenül, szinte bárhol elsajátítható akár a különféle mezőgazdasági gépek javítása is. Bár a valós gyakorlatot nem váltja ki, de az alapok elsajátíthatók egy-egy új gép esetében is, amelyek például még ezután kerülnek piaci bevezetésre, és a szerelő nem az első garanciális problémánál fog szembesülni a technikával.

Továbbá egy-egy szakiskolába oda lehet „varázsolni" több géptípust is; mint tudjuk, régi probléma volt, hogy egy-két kiszuperált gépen kellett a gyakorlati oktatást is elvégezni, akkor is, ha már azok idejétmúlt gépeknek számítottak. S tudjuk, a tankönyvek sem tudtak, tudnak lépést tartani a mai rohamléptű fejlődéssel. Szoftveresen és virtuálisan azonban sok minden megoldható.

VR szemüveg

MTZ-szerelési előkészület virtuálisan – fotó: Agroinform.hu

Távvezérelt magasgaz-, szárzúzó, rézsűnyíró és fűnyíró – Andl Kft.

Az Andl Kft. kisebb géparzenált vonultatott fel. A Raymo Torpedo hibrid és tisztán elektromos üzemmóddal is kérhető, működtethető, autonóm és rádió-távirányítással egyaránt. Felismeri az akadályokat, automatikusan irányt vált. A munkát nagyban megkönnyíti az alacsony felépítés – beleértve a gyűjtőtartályt is –, ami meredekebb domboldalakon és akár 33°-os rézsűkön is használható. 1067 és 1321 mm széles vágóasztallal szerelhető, valamint alternáló kaszával is. Napelemparkok, sportlétesítmények, közparkok gondozásra szintén alkalmas.

Az AS 940 Sherpa 4WD RC vezethető (felülős) és egyben távirányítható kivitelű is. Távolról vezérelhető az indítás és leállítás, előre, hátra, vágási magasság beállítása, késindítás, differenciálzár és kormányzás. Felülős módban a távirányító műszerfalként néhány funkciót lát el. A vezérlőkarok elengedésekor a kézifék automatikusan bekapcsol, és a kormány középső állásba kerül. A hidrosztatikus hajtást egyetlen karral vezérelhetjük, amely négy funkcióval rendelkezik: az előre- és hátramenetet, a féket és a rögzítőféket is vezérli. A vészleállító megnyomásakor a vágóberendezés visszatér alaphelyzetbe, és a kézifék automatikusan bekapcsol.

Óránként akár 6000 m² területteljesítményre képes. Ennek kulcsa a Professional Series 8Briggs&Stratton motor (2 hengeres, 724 cm3-es és 27 lóerős). Kenése kettős olajozású, ezért 45 fokos hosszirányú és 30 fokos keresztdőlés esetén is biztosított a motor kenése. A gép 90 cm széles, zárt, függesztett vágóasztallal szintén felszerelhető, és a pengék nem érintkeznek a talajjal. A nyesedék kizárólag hátrafelé, a hátsó kerekek között hagyja el a vágóasztalt, maximum 150 cm-es magasságú növényzethez alkalmas, míg a vágási magasság 5 fokozatban állítható 80-135 mm között. A vezetőülés felfüggesztése súlyfüggő csillapításbeállítást tesz lehetővé.

A motor és a hajtás két különálló léghűtéses körrel rendelkezik, megbízható védelmet nyújt a túlmelegedés ellen, még magas kültéri hőmérsékleten és nehéz igénybevétel esetén is.

Az AS-Motor 1000 Ovis RC gumihevederes, nagy teljesítményű, távvezérelt, magas szárzúzó és rézsűkasza. Ideális gátak, autópálya-rézsűk, vasúti töltések vagy szélerőművek környékének karbantartására, a növényzetek gondozására. Magassága csupán 69 cm, erőforrásként 23 lóerős Vanguard Professional motor szolgál hidrosztatikus meghajtással.

Önsúlya 419 kg, ami talajtaposás szempontjából sem mellékes. A robusztus vágóberendezés jól követi a talaj egyenetlenségeit, és nem sérülékeny. A vágási magasság 4-11 cm között állítható, munkaszélessége 100 cm, a maximálisan vágható növényzetmagasság 150 cm. Y-késekkel és kalapácskésekkel egyaránt felszerelhető. Maximális munkatempója 5 km/óra, és automatikus rögzítőfékkel rendelkezik.

Az Ariens Zenith E60 ZeroTurn (helyben forduló) fűnyíró gép tisztán elektromos üzemű – erre utal az „E" betű –, és kimondottan professzionális felhasználásra készült: sportlétesítmények, városgazdálkodási cégek stb. számára. A vágási szélesség 152 cm, oldalra kihordó rendszerű, akár 17 km/órával is. Ez maximum 20 ezer négyzetméter, azaz 2 hektár/óra lehet. A 4 darab, egyenként 4 kilowattórás akkuval 4-5 óra folyamatos munka lehetséges egy töltéssel. Az erőátvitel hidrosztatikus, fokozatmentes, csúszókormányzású, amely kétoldali, botkormányszerű karral lehetséges.

robotok

Az Andl Kft. kisebb géparzenált vonultatott fel – fotó: Agroinform

raymo torpedo

Raymo Torpedo – fotók: Agroinform.hu

sherpa

AS-Motor AS 940 Sherpa 4wd – fotó: Agroinform.hu

gép

AS-Motor 1000 Ovis RC – fotó: Kiss Bertalan/Agroinform.hu

DJI Mavic 3 Multispectral drón – HRP Europe Kft.

A legújabb típus, kis méretű, de nagy tudású technika. Kétféle vizualizációs rendszerrel készült: egy nagyfelbontású RGB-kamerát kombinál egy négylencsés multispektrális kamerával, hogy komplex képet kapjunk és hitelesen kielemezhessük a növények egészségét, növekedését. A leképzett térképek segítségével nemcsak időt, de sok inputanyagot, emberi munkaerőt és üzemanyagot spórolhatunk meg. Súlya mindössze 951 gramm, maximális sebessége eléri a 75 km/órát.

Az érzékelők adatgyűjtése lefedi a zöld, a vörös, az élénkvörös és az infravörös közeli sávokat. A drón tetején lévő, integrált spektrális napfényérzékelő megállapítja a napbesugárzás mértékét, maximalizálva az adatgyűjtés pontosságát és konzisztenciáját különböző napszakokban. A képek metaadataiba kerülnek mentésre, megkönnyítve a szoftveres utófeldolgozást.

A repülési időtartam maximum 43 perc egy 5000 mAh-s lítium-polimer akkuval, eközben akár 200 hektárt is képes felmérni. RTK-modullal rendelkezik a centiméterszintű pontosságért. Földi ellenőrzőpontok használata nélkül is képes pontos felméréseket végezni.

drón

DJI Mavic 3 Multispectral drón – fotó: Agroinform.hu

Fejőrobot távkapcsolásban – Dairy-Ép Kft.

Egy 500 darabos állatállományú hazai tehenészetbe történt egy online kapcsolás, ezen keresztül mutatták be a nagyüzemi és robotizált állattartást, ahol mind a fejés, mind a takarmányozás folyamatát, de a trágya eltakarítását is robotok végzik.

Nincs semmiféle terelés, a tehenek maguktól mennek a fejőrobotokhoz, plusz takarmányhoz is hozzájutnak a saját bioritmusuk alapján. A 8 darab fejőrobot azonnal ki is elemzi a tej összetételét (mintegy 120 adat), beazonosítva a jószágokat is, és ezek alapján módosítható a takarmányozás összetétele is.

A tehenek nyakában egy nem zavaró eszköz is található, ami méri és továbbítja az állatok aktivitását, testhőmérsékletét, a nyelésszámot, valamint időtáblázatba foglalja az evés- és pihenési időket is. Ez szolgál azonosítóként is fejéskor és plusz etetéskor is.

A takarmányozó robot előbb végighalad a jászolok előtt, felméri a megmaradt takarmánymennyiséget, és ez alapján kerül kiszámításra, majd kiosztásra a következő mennyiség, akár napi 5-6 menetben.

Az istállótakarító robot folyamatosan dolgozik, a sarkokat is eléri, és lassan mozog, nem riasztva meg a teheneket.

A fenti rendszer jelenleg 20 gazdaságban működik, ezáltal jelentős abrakfelhasználás érhető el, és idehaza is teljes körű robotizáció lehetséges. Az üzemeltetéshez csak szakmai felügyelet és állattartói ismeretek szükségesek. A Lely regionálisan megad minden szakmai támogatást és hátteret, ha bári kérdés vagy műszaki probléma merülne fel.

Igaz, a teheneket is meg kell tanítani a rendszer használatára, de a dolgozóknak is szemléletformálásra van szükségük. Ez maximum 2 hét alatt elsajátítható. A robottal nincs teendő, az adatokkal kell dolgozni.

Amely állatokkal gond van, azt is el tudja szeparálni a rendszer, nem feltétlenül kell végigellenőrizni a teljes állományt naponta.