Az 1948-ban alapított amerikai cég, a Vermeer profilja igen sokrétű és csak egyike a mezőgazdasági gépgyártás, köztük a körbálázó, rendsodrók és fűkaszák. Ezek után nem meglepetés, ha egy autonóm bálagyűjtő géppel jelentek meg, igaz még prototípus szinten.

Tudjuk, mennyire idő- és energiaigényes a bálák begyűjtése és elszállítása, amelyre már sok-sok különféle megoldás látott napvilágot az elmúlt több mint 50 évben. Az egyelőre “Bale Hawk“ (bála sólyom) névre keresztelt gépezet közel 3 tonna önsúlyú, dízel-hidraulikus, gumihevederes meghajtású.

A takarmány- vagy szalmabálák felvétele és lerakodása teljesen automatikus, bordás gumihevederekkel történik és egyszerre 3 darab, 1,2-1,5 méter átmérőjű körbála szállítására alkalmas.

A munkavégzéshez a már ismert RTK-GPS rendszer mellett, a munkaterület, valamint a lerakóhely előzetes kijelölésén túl, kamerákra és LIDAR-os érzékelőkre is szükség van. Ezek automatikusan keresik és felismerik a bálákat és a begyűjtési sorrend is tematikus. A bálaszállító a kijelölt helyre viszi és lerakja bálákat.

Akár szántóföldi tárolásról, akár továbbszállításról van szó, jelentős idő- és költségmegtakarítás érhető el a robot segítségével. Igaz, a bálakazalhoz vagy szállítóeszközre rakodásához továbbra is rakodógép szükséges. Az új autonóm bálagyűjtő gép még prototípus, várják a gazdák érdeklődését, a piaci fogadtatást.