• Milyen hatékonysággal működnek jelenlegi munkafolyamatai,

• Hogyan képes csökkenteni azonos, vagy nagyobb hozam mellett az inputanyag mennyiségét,

• Rendelkezésre áll-e további erőforrás a már jól ismert tábláiban?

Ezen kérdések minden gazdálkodóban felmerülnek, ám választ nehezen kapnak rá. Az AGRON Analytics Kft. drónos felmérései és adatelemzései viszont segítő kezet nyújthatnak.

Hosszú előkészítés után 2020 tavaszán elindult az első magyar fejlesztésű, mezőgazdasági monitoring drónok adatait feldolgozó szoftver, az AGRONmaps. Az AGRON 2016 óta fejleszt speciális megoldásokat olyan monitoring drónokhoz, melyeket jellemzően mezőgazdasági felmérésekre használnak. Korábban e drónok begyűjtött adatainak feldolgozásához több szakterülethez is érteni kellett egyszerre, azonban az AGRONmaps mindezt megoldja helyettünk.

mezőgazdasági drón

1. ábra: Szakaszolt kijuttatás traktorral – fotó: AGRON Analytics Kft.

Miért drón és miért nem műhold?

A műhold esetében megeshet, hogy hetekig nem jutunk fontos információkhoz a zárt felhőzet miatt, vagy mert a mérést végző műhold nem jár a táblánk felett.

A drónnal viszont szinte bármikor ki lehet menni a területre, minden növénykultúrán használható, adatai nem tartalmaznak légköri torzításokat, alkalmasak idősoros összehasonlításra. A drón felvétel centiméter szinten, a műhold 10 méteres egységekben kezelhető.

Ha kíváncsi rá, mi a különbség a két technológia között, kattintson ide.

A megfelelő drón kiválasztásában az AGRON szakértői segítenek, és az ügyféllel közösen kialakítanak egy olyan stratégiát, ami teljes mértékben a gazdálkodó igényeire lesz szabva. Az alapismeretek és a repüléstechnika elsajátításáról egy elméletből és gyakorlatból álló AGRON monitoring drónkezelői képzés gondoskodik, ahol az AGRONmaps szoftver részletes bemutatása is megtörténik.

Előzetes felmérés, költségcsökkentés

Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a területről, érdemes elvégezni a művelés alá vont tábla műtrágyázás előtti felmérését. Ezután az elmúlt évek rutinja szerint megtörténhet a műtrágya-kijuttatás, 10 nappal később pedig jöhet a kontroll repülés.

Az elemzések elkészültét követően a változás mértéke megfigyelhető lesz az AGRONmaps összehasonlító funkcióinak köszönhetően. A szolgáltatás része a kijuttatási térkép elkészítése, így a gazda a későbbiekben élni tud a helyspecifikus kijuttatással, a saját maga által meghatározott mennyiségekkel. Ezáltal lehetősége nyílik megtakarítást elérni a műtrágya-használatban, tervezhető költségek mellett.

műtrágya

2. ábra: Stresszállapot felmérések a tápanyag kijuttatás előtt (bal) és után (jobb) – forrás: AGRON Analytics Kft.

Változások, károk, hozamok

A felmérő drónok nagy felbontásának köszönhetően már a keléstől nagyságrendekkel részletesebben követhetjük a táblák állapotát. Az adatok ismerete kontrollt ad a gazda kezébe, így ha elváltozást érzékel, számszerűsítésre alkalmas vizsgálatokat tud igénybe venni. Ehhez széles portfóliót biztosítunk a hagyományos és multispektrális kamerával szerelt drónok esetén is.

A növényállapot felmérés több aspektusból, átfogóan mutatja meg a tábla és az állomány állapotát, de meghatározhatjuk a pontos tőszámot vagy a vadkárral érintett terület hányadát. Az elmúlt két évben közel 50 gazdaságnak segítettünk felmérni a vadkárt, miközben több, mint 8000 hektárt vizsgáltunk meg.

drón

3. ábra: Korai károkból eredő veszteség számszerűsítve – forrás: AGRON Analytics Kft.

A stresszállapot felmérésnek köszönhetően bizonyos fertőzések vagy betegségek már az előtt felfedezhetőek a drónok segítségével, hogy szabad szemmel láthatóvá válnának. Ezzel időt nyerünk a növényvédelmi beavatkozásra.

A helyspecifikus gyomirtáshoz több szempontot is figyelembe kell venni a beavatkozások előtt. Ebben is segít a drónos felmérés, így elég csak azon a területen vegyszeres gyomirtást végezni, ahol erre szükség van.

Ha érdeklik a felmérések, kattintson ide.

A program, ami feldolgoz és értelmez

A drón képes elvégezni a területfelmérést centiméterre pontosan. Viszont a felvételek elemzéséhez (fotogrammetriai és statisztikai) szükséges egy olyan program, ami értelmezni tudja az adatokat, majd a fontos döntések meghozatalához információhoz juttatja a felhasználót. Ezen a ponton el is érkeztünk az adatokat feldolgozni képes rendszerhez.

drón

4. ábra: Az AGRONmaps szoftver felülete

Az AGRONmaps használatával pontos eredményeket és információkat kapunk a táblákról, amiket gyorsan és egyszerűen, egyetlen felületen hasonlíthatunk össze. Ezzel olyan, teljes egészében magyar fejlesztésű, magyar nyelvű döntéstámogató rendszert építhetünk a mindennapi munkafolyamatokba, melyet hazai szakemberek kutatási és szakmai tapasztalatai alapján fejlesztettünk.

A martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetével együttműködve több ezer kísérlethez fértünk hozzá, ami rengeteg információt biztosított a fejlesztéshez, így olyan program készült, ami egyedülálló tudással rendelkezik a piacon.

  • Az adatcsomag, vagyis a drón által készített képhalmaz feltöltése után a rendszer elvégzi a térkép elkészítését.
  • A számos automatizált lépést követően szakértőink ellenőrzik az elkészült elemzéseket és vizsgálatokat.
  • Az eredményekből jegyzőkönyv készül.

Ezek segítségével pontosan számszerűsíthető egy tábla állapota, legyen szó fizikális vagy élettani vizsgálatról.

Konzultáció – kedvezménnyel

Most lehetősége van Önnek is élni azzal a konzultációval, amelynek köszönhetően számos drónt használó gazda sikeresen szintet lépett a gazdálkodásban! A konzultáció után személyre szabott ajánlatot kap saját gazdaságára, felszereltségére szabva, és jelentős kedvezményt, melyet az első 20 igénylő esetén újra biztosítunk.

Miről szól a konzultáció? Honlapunkon bővebben tájékozódhat és ide kattintva jelentkezhet!

A monitoring technológia rengeteg hasznos információt ad, de soha nem hoz önálló döntést. Kiemelten fontos a rendszerszintű gondolkodás, a korábbi nagy mennyiségű tapasztalat felhasználása és a nyitottság a gazdálkodók részéről.

AGRON Analytics Kft.
A mezőgazdasági monitoring drón specialista