Egy kis magángazdaság

2021-ben a francia Gauthier Thevenon termelő úgy döntött, hogy beruház egy gyomirtó robotba, amely az Oz 440 típusú robot lett, a francia Naïo Technologies gyártmánya. Immáron másfél szezon távlatából osztotta meg tapasztalatait.

A termelő

Név: Gauthier Thevenon (36), termelő 1999 óta
Telephely: Franciaország / Auvergne-Rhône-Alpes régió / Chambles
A gazdaság mérete: 2,5 ha
Termesztett növények: paradicsom, cukkini, saláta, retek, sárgarépa, póréhagyma, zeller
Traktorok: Kubota, Isaki

Oz műszaki adatok

Robot típusa: Oz 440 RTK / Naïo Technologies
A vásárlás időpontja: 2021. április
Üzemórák: 150 óra
Súly: 150 kg
Energiaellátás: Elektromos akkumulátor / 8 óra folyamatos munka / 8 óra töltés
Szerszámok: Gyomlálókészlet / Vetőkészlet / Hak kapák / tárcsák / bordázókefe
Extra funkciók: Pótsúly / Dupla kerekek
Bruttó ár: 17 500 € + 2 400 € előfizetés/év (akkumulátorok + GPS)


"Óriási szerencse, hogy akkoriban volt ez a robot!" – kezdi mondandóját Gauthier Thevenon, aki több mint 10 éve vegyes növénykultúrával gazdálkodik. 2021-ben vásárolt egy Oz robotot földterületei gyommentesítéshez. Nem sokkal később Gauthier egy súlyos sérüléssel járó baleset miatt kiesett a munkából, ami csak felgyorsította a gép bevezetését, mindennapos alkalmazását a gazdaságában. Ugyanakkor az Oz sokoldalúságának köszönhetően tudta csökkenteni a termeléssel járó munkaterhelését.

Mi volt a legfontosabb oka az autonóm robot megvásárlásának?

- A gyomláláshoz azelőtt egy kerekes kultivátort és egy elektromos, akkumulátoros kapát használtam. Ez a munka nagy fizikai erőt és sok időit igényelt, azonban a sérülésem miatt már nem tudtam elvégezni. Így fontos döntés elé kerültem: keresek-e idénymunkást, vagy beruházok egy jobb gyomirtó módszerbe. Erre a munkára nagyon nehéz munkaerőt találni, és túl drága is lenne.

Hogyan szerzett tudomást erről a technológiáról?

- Két évvel ezelőtt felvettem a kapcsolatot a kereskedőmmel, hogy megoldást találjak, és ő mesélt nekem az Oz gyomláló robotról. Először elég szkeptikus voltam, ezért sok videót néztem meg, mielőtt elmentem volna egy nyilvános bemutatóra. Miután kipróbáltam a gazdaságomban, rájöttem, hogy ez pontosan az a gép, amire szükségem van.

Mennyi időbe telt, amíg megszokta a robotot?

- Amikor megvásárolja a robotot, kap egy egynapos oktatást egy szakértővel. A képzés abból áll, hogy megmutatják, hogyan készítsük el a saját térképeinket a robottal, beállítjuk a szerszámokat, és közösen kezeljük a gépet, hogy megtanuljuk, hogyan is működik a földeken.

Mennyire felhasználóbarát?

- A robotot nagyon könnyű kezelni, és a képzés után teljesen önállóan dolgozhatunk. Távirányítóval mozgatjuk és állítjuk be az eszközök munkamélységét. Ahhoz, hogy elkezdjünk dolgozni a robottal, csak ki kell választanunk a megfelelő térképet az adott területről. Ehhez egy kis kezelőfelület van a roboton néhány gombbal, semmi sem bonyolult.

Hogyan boldogult, miután önállóan elkezdett dolgozni a robottal?

- A szezon elején történt balesetem miatt fontos volt, hogy a robotot minél hamarabb beüzemeljük a farmon. Gyorsan végezte a gyomirtási feladatokat, és még más feladatokra is elkezdtem használni, például a vetésre és barázdaképzésre az átültetés előtt."

Voltak-e problémái?

- Az első évben voltak gondok a vészleállítóval, valamint egy kiégett áramköri lap és a GPS-jel elvesztése.

gyom

"Kezdetben a talajt a traktorral készítettem elő, és kézzel ültettem, vetettem és gyomláltam" – fotó: Envato

Hogyan van megszervezve a szerviz és a karbantartás?

- A szervizelést és karbantartást közvetlenül a gyártó végzi 1200 eurós előfizetési díjért, amely magában foglalja a különböző rendszer-előfizetések költségeit, a forródróthoz való hozzáférést, a frissítéseket és a térképszolgáltatást. Minden váratlan esemény esetén a problémákat egy órán belül telefonon vagy 24 órán belül a helyszínen egy Naïo-technikus oldja meg.

Meg kellett-e változtatnia a termesztés módját a robot miatt, vagy azt, ahogyan a gazdaságot irányítja?

- Kezdetben traktorral, ágyásos rendszerben termesztettem a zöldségeimet. A talajt a traktorral készítettem elő, és kézzel ültettem, vetettem és gyomláltam. Most már a traktorral gondosabban művelem a talajt, mert minden más feladatra, például a barázdák előkészítésére, a vetésre vagy a zöldségek gyomlálására csak a robotot használom. A talaj előkészítése során veszítek némi időt, de az Oz sokoldalúsága és autonómiája miatt utána már sokkal több időt takarítok meg.

Az Ozzal való munka arra kényszerített, hogy újragondoljam az ültetési rendszeremet, az ágyáskonfigurációról a soros rendszerre váltva. A kisebb kultúrák, mint a sárgarépa vagy a retek esetében a traktor keréknyomának eldolgozásával helyet tudok megtakarítani. Azonban nagyobb növényeknél, mint a saláta vagy a cukkini, a robot csak a sorok között tud dolgozni. Ezért a nagyobb növények esetében, amelyek nem igényelnek nagy távolságot, ágyáselrendezésben termesztem őket, mivel túl sok helyet foglalna, ha minden sor között 70 cm-t kellene hagynom.

Hogyan használja a robotot?

- Minden reggel felszerelem Ozt az eszközökkel, és beprogramozom, hogy a területre menjen. Ezután kiválasztom a térképet, beállítom a munkamélységet, és máris készen áll, hogy 3 órán át teljes autonómiában, 1,8 km/órás sebességgel dolgozzon. Ez idő alatt képes vagyok mást is csinálni a gazdaságban. Amikor a munka befejeződik, vagy ha probléma merül fel, Oz küld nekem egy szöveges üzenetet. Ezután vagy megváltoztatom a parcellát, vagy eszközt cserélek, vagy úgy programozom, hogy magától menjen vissza az istállóba. A főszezonban a robot heti 4 napot dolgozik. Az újratöltés előtt napi 8 órát fut.

Hogyan fejlődött a robot, mióta elkezdett vele dolgozni?

- Kezdetben a robotot csak gyomlálásra használtam, különböző eszközökkel. Néhány hónap elteltével rájöttem, hogy sokkal több lehetőséget kínál. Minél több órát dolgozik a robot, annál több időt takarítok meg más dolgokra. Így gyorsan alkalmazkodtam, és növeltem a használat gyakoriságát, hogy a megfelelő időben tudjam elvégezni a gyomlálást.

Meg tudja mondani, hogy a robot mennyire jól vagy pontosan navigál?

- Még ha traktorral és rotációs ekével készítem is elő a talajt, a talaj egyenetlenségei az ikerkerekek ellenére is befolyásolhatják a robot stabilitását. A gyártó 1-2 cm-es RTK-pontosságot állít, én inkább 3-4 centiméteresnek mondanám. De a robot pontossága sokkal jobb, mint amit kézzel vagy traktorral csináltam. Minden palánta és barázda egyenes, a gyomirtás sokkal hatékonyabban megy, mert korábban és rendszeresebben, 3-4 munkamenetben tudok haladni.

Hogyan képzeli el a robotja fejlődését az elkövetkező években?

- Két feladat van, amelyben szeretném, ha a robot fejlődne: a betakarításban és az ültetésben való segítség. Még ha a robot elő is készíti a barázdákat, akkor is kézzel kell ültetnem. A betakarításnál már próbálkoztam egy emelőkéssel, ami segít a zeller felszedésében, de ez az egyetlen zöldség, amiben a robot segít nekem. Kipróbáltam egy robot által húzott utánfutót, amellyel segíti a zöldségek felszedését és raktárba szállítását, de nem volt elég stabil, és nem akarom kockáztatni, hogy megsérüljön a termény.

Mit tanácsolna más termelőknek, akik robotvásárláson gondolkodnak?

- Szerintem fontos, hogy egyblokkos földek legyenek, és lehetőleg saját utakkal, mert ez nagyban megkönnyíti a logisztikát. Vásárlás előtt érdemes kipróbálni a gépet a saját gazdaságában, hogy megbizonyosodjon arról, hogy működik-e az ön talajviszonyai között és hogy jó-e a GPS-vétel. Ha mindezek a feltételek igazolódnak, akkor elkezdheti újragondolni és átalakítani a gazdaságát, hogy a lehető legtöbb munkát bízhassa a robotra.

Előnyök és hátrányok az Oz robottal:

• Pontosabb, mint a traktor vagy az ember
Teljesen autonóm és felhasználóbarát
Sokoldalúság a vetéstől a gyomirtásig
Jó értékesítés utáni szolgáltatás
Néhány probléma az elektronikus alkatrészekkel
Nem alkalmas betakarításra vagy átültetésre
Nehézségek a nagy sűrűségű zöldségeknél
Jó GPS-vétel szükséges

Forrás: www.futurefarming.com