A korszerű mezőgazdaságban, azaz a precíziós gazdálkodásban az automatizálás mindennél fontosabb. A talaj és a növényállomány állapotának folyamatos szenzoros mérése, az adatelemző rendszerek által tökéletesen beállított inputmennyiségek és inputidőpontok új szintre emelik a termésminőséget és a termésbiztonságot.


Költséghatékony robottraktorok

A robotok és érzékelők alkalmazása a korábbinál sokkal nagyobb költséghatékonyságot tesz lehetővé. Emellett az okos munkagépek elvégezhetik az emberek helyett az összes olyan feladatot is, ami monotonsága miatt kevésbé izgalmas a humán munkaerő számára. Ilyen például a traktorok vezetése a táblákon.

Akárhogy is viszonyulunk a mezőgazdaság új korszakához és a robotizációhoz, az biztos, hogy komoly lépések történnek már jelenleg is a fentiek gyakorlatba ültetésére.

Világszerte egyre nagyobb teret hódítanak az újgenerációs megoldások a mezőgazdasági munkák során

Ennek ékes példája Oroszország, ahol 10 000 darab teljesen önvezető traktort állítanak hadrendbe a következő néhány évben.

A nemrég bejelentett projekt keretein belül Cognitive Agro Pilot mesterséges intelligencia rendszerrel szerelt K-7M típusú traktorok készülnek Szentpéterváron. A tömeggyártás a mezőgazdasági gépiparban a Kirovets traktorok gyártásáról ismert JSC Peterburgsky Traktorny Zavod (PTZ) üzemeiben zajlik. A PTZ a Cognitive Agro Pilottal kötött megállapodást, aminek értelmében egy tesztidőszakot követően, jövő évben megkezdik a kérdéses K-7M típusok MI (mesterséges intelligencia) rendszerrel való alapfelszereltségént történő felszerelését.

MTZ Belarus traktor

A Belarus is előrukkolt önvezető traktor koncepcióval – fotó: Youtube

A beépített MI rendszer biztosítja az önvezetést, 2024-től pedig már teljesen automatizált gépek végzik a földeken a munkákat Oroszországszerte. Szergej Szerebrjakov, a Peterburgsky Traktorny Zavod vezérigazgatója elmondta, hogy ezzel új szintre kívánják emelni a munkafolyamatok szervezését és a hatékonyságot is.

A projektet több fázisra bontották

Az egyes szakaszok során egyre intelligensebbé válnak majd a gépek, így egyre önállóbban is tudnak majd dolgozni.

Első körben az iránytartást, a sebességváltást, a különféle helyzetekben szükséges fékezést, illetve a nehéz látási viszonyok közötti stabil munkavégzést érik el. A GNSS-alapú műholdas navigációs rendszer biztosítja, hogy a centiméter pontosságú helyadatok felhasználásával a robotizált traktorok önállóan tervezzék meg a bejárni kívánt területen a leghatékonyabb útvonalakat. Ez egészül ki az önálló fordulás képességével, majd pedig a csatlakoztatott eszközök, például permetező vagy talajművelő eszközök automatikus működtetése is alapfunkcióvá válik.

A traktorok folyamatosan gyűjtik az adatokat a termés és a talaj állapotáról

Az így összegyűlt adatokat továbbítják a kezelő személyzetnek, akiknek továbbra is fontos szerep jut a gépek munkájának ellenőrzésében. Az irányítás viszont a flottákat vezető vezértraktoroké lesz, amelyek a területen dolgozó további traktorokat irányítják, a tervek szerint már 2024-től. Az önálló haladás és döntéshozatal mellett fontos tulajdonsága a rendszernek, hogy az új eszközök képesek a hagyományos gépekkel is együttműködni. Így például egy hagyományos kombájnnal sem okoz gondot a közös munka.

A Cognitive Agro Pilot rendszeréből befutó adatokkal a gazdák különféle adatelemzések után, javítani tudják a termelékenységet, tökéletes képet kapnak a termés aktuális állapotáról.

Az önvezető traktorok és a köréjük épülő rendszerek kora egyértelműen elérkezett. A PTZ-n kívül olyan neves gyártók is az autonóm eszközök fejlesztését helyezik már előtérbe, mint a John Deere, a Yanmar és a Kubota.

Egy biztos, a mezőgazdaság drasztikus átalakulása elkezdődött.

Aki versenyben akar maradni, nem késlekedhet az első lépések megtételével, mert pillanatok alatt lemarad a hamarabb ébredő versenytársaktól.

Ha szeretnél te is képbe kerülni az új generációs megoldásokkal, jelentkezz a PREGA Precíziós gazdálkodási és agrárinformatikai konferencia és kiállítás-ra, amelyet 2022. február 8-án és 9-én rendeznek meg Budapesten.