Tradíció és evolúció

Mára senkinek sem kell bemutatni az olasz Sfoggia gyár Thema sorközművelő kultivátorát, amely az Auditker Kft. kínálatában több mint 20 éve elérhető.

A masszív kialakításról és kimagaslóan hosszú élettartamáról híressé vált eszközt azóta is számos magyar gazdálkodó nyúzza hibamentesen, ezért nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a gépcsalád kiválóan vizsgázott a gyakorlatban – különböző növényi kultúrákban és eltérő talajkörülmények között is: például homokos, közép-kötött és kötött talajokon egyaránt.

Sfoggia Thema sorközművelő kultivátor

20 éve hazánkban a környezettudatosság élharcosaként ismertük meg a Sfoggia vállalatot, amely jövőbe mutató koncepciót hozott a szántóföldre.

"A jövő nemzedékének termelünk – Őrizzük meg talajaink állapotát!"

– Ez a szlogen annak idején úttörő hitvallásnak számított és híven tükrözte a Sfoggia technológiai útmutatását, amely egy gépben valósította meg a talajok védelmét és a gazdaságos termelési szempontok figyelemebe vételét.

Sfoggia Thema sorközművelő kultivátor

...és igazuk lett!

Sokan hitetlenkedve álltak annak idején a Sfoggia Thema sorközművelő kultivátor előtt, ma viszont elismerően nyilatkozhat bárki ezekről a gépekről, amelyek jelentős üzemóra után is rendíthetetlenül dolgoznak.

Nem is beszélve a Sfoggia által képviselt technológiáról! – Hiszen azóta már mindenki a talajkímélő, vegyszertakarékos művelés felé halad – olyannyira, hogy az Európai Unió következő Közös Agrárpolitikai ciklusa már a területalapú támogatási rendszerbe is beépítette az ilyen irányú elvárásokat.

Ez már a jelen

A környezettudatos termelés és a fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezi a mechanikai gyomirtást a kapás növénykultúrák esetében. A gyomirtó szerek káros hatásairól nem kell ódákat zengnünk, hiszen mindenki ismeri ezeket – azonban fontos megemlíteni a mechanikai gyomirtás előnyei között a gazdaságosság és költséghatékonyság tényezőit is. Ugyanis kevesebb inputanyag és kevesebb gázolaj használata mellett végezhetjük el a sorközművelő kultivátorozást úgy, hogy ennek a munkaműveletnek az ütemezése még az időjárás viszontagságainak sincsen annyira kitéve, mint a vegyszeres gyomirtás.

Gyönyörű sorközművelés

A sorközművelő kultivátorok használatával a talaj nedvességmegtartó képességét is növelhetjük, amely tényező elengedhetetlen a versenyképes termelés szempontjából.

Van, ami nem változott – és van, ami gyökeresen felfordult

A kiszámíthatatlan piaci környezet, az egekbe szökő energiaárak és a klímaváltozás hatásaiként megtapasztalt időjárási viszontagságok beigazolták a Sfoggia- és minden Themával dolgozó gazdálkodó igazát.

Ez a sorközművelő kultivátor ugyanis az elmúlt évek alatt "csak dolgozott" és elvégzett minden munkát, amit elvártak tőle.

Az alap konstrukció a gazdálkodók megelégedésére nem változott: a Thema azóta is a piacon elérhető legrobusztusabb, legmasszívabb gép a kategóriájában.

A kiváló anyagminőség és masszív felépítés ellenére a gép kecses megjelenésű és könnyen kezelhető. Az eszköz vázszerkezetén kívül a csapágyazásai is nagyon megbízhatóak, ami azért is nagyon fontos, mert minden mozgást végző részegység golyós csapágyakkal van ellátva.

Sfoggia Thema sorközművelő kultivátor talajművelő

A paralelogramma rugóstag önkenős, műanyag perselyekkel van felszerelve. A gerendely 100x100 mm keresztmetszetű, 8 mm falvastagságú, kialakítása pedig fix és összecsukható is lehet (kézi vagy hidraulikus).

A műtrágyaszóró adapter 440 literes műanyag tartállyal szerelhető, illetve 800 vagy 1000 literes INOX tartállyal választható. Mindkét esetben szabadalmaztatott mennyiségarányos, soronkénti adagolókat és talajkerék meghajtást épít a gépekbe a gyártó.

Sfoggia Thema sorközművelő kultivátor

Egy fontos újítás miatt érdemes most kiemelt figyelmet szentelni a jól bevált Sfoggia Thema technológiára, amely az új fejlesztéseknek köszönhetően kiegészítő szettel bővíthető.

A precíziós gazdálkodás iránti igény hívta életre

A Thema kultivátor a preciziós munkavégzést két új megoldással támogatja:

A soron tartást hidraulikus segédvázzal, elektronikusan valósítja meg, aminek két változata elérhető:

  • Kamerás felismerő-rendszerrel követi a sort. Így a gépkezelő képességeitől függetlenül maximálisra – akár 97%-ra – növelhető a kultivátorral művelt terület nagysága.
  • GPS-RTK vezérléssel végzi a sorkövetést, szintén az elektrohidarulikus segédvázon.

A műtrágya-kijuttatás tekintetében, akár RTK–ISOBUS vezérléssel, táblán belüli és soronként differenciált kijuttatás is elvégezhető a munkagép-kombinációval.

Sfoggia Thema sorközművelő kultivátor precíziós gazdálkodásba illeszthető

Akiknek biztosíték kell, nem ígéret...

Hogyan is összegezhetnénk a Sfoggia Thema technológiájának múltját és jelenét? Leginkább talán egy régi graffitis mondással tudjuk érzékeltetni mindazt a gazdálkodói környezetet, amely körülvesz minket és amelyhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell a "túlélés" érdekében:

"Mi vagyunk az a generáció, amelytől óvtak a szüleink."

Sfoggia Thema sorközművelő kultivátorral sorközművelt kultúra

Mindezek tükrében milyen jövőre számíthatunk?

Gazdálkodóként valószínűleg el sem tudjuk képzelni azt a termelői környezetet és azokat a kihívásokat, amelyek utódainkra várnak. Azonban egy biztos: talajkímélő, okszerű szántóföldi műveléssel a legjobb tudásunk szerint dolgozhatunk és olyan környezetet hagyhatunk hátra gyermekeink számára, amelyben fenntarthatóan termelhetnek ők is a jövő generációi számára.

Sfoggia Thema sorközművelő kultivátor

Ilyen világban nem sok biztos eszköz áll rendelkezésre a termelők számára. A Sfoggia Thema gyártói éppen ezért alkottak olyan gépet, amely üzembiztonságával és prémium alapanyagaival akár egy teljes generációt képes kiszolgálni.

Kérdéseivel kapcsolatban keresse bizalommal az Auditker Kft. szakembereit:

https://www.auditker.hu/kapcsolat