Előző cikkeinkben már unásig ismételtük a forgókapás kultivátor előnyeit, mindenki tudja, hogy pontosan, gyorsan, eltömődés mentesen lehet vele dolgozni, a maga műfajában egy kiemelkedő konstrukció. Március lévén, beindult a mezőgazdaság, serényen készül a magágy és vészesen közeleg a kultivátorozás szezonja, amiről tudjuk, hogy nagyon rövid és gyorsan kell cselekedni. A szezon közelsége és a Busa Bt. legújabb fejlesztése ihlette ennek a cikknek a megszületését.

Mielőtt rátérnénk az újdonságra, gondoljuk át, hogy miért is akarunk kultivátorozni!

A növényeknek négy dologra van szükségük: tápanyag, víz, fény és levegő. Gyomirtással tápanyagot és vizet őrizhetünk meg a kultúrnövénynek és visszaadhatjuk számára azt a fénymennyiséget, amit a nagyra nőtt gyomok leárnyékoltak. A talajkapillárisok átvágásával megakadályozzuk az egyébként is szűkösen rendelkezésre álló vízkészlet elpárolgását, a letömörödött, levegőtlen talajon apró rögös struktúrát hozunk létre a növény számára.

Azonban nem elég csak a sor közepét művelni nagy védőtávval, a sor mellett lenne igazán fontos a gyomok irtásának és a talaj cserepesedettségének megszüntetése. Minél közelebb megyünk a sorhoz, annál több tápanyagot és vizet őrizhetünk meg a növény számára, a vegyszer mennyiségét pedig csökkenthetjük ezzel egy időben. Abban az esetben, ha 3,5 cm-rel közelebb kapálunk a növényhez 5%-al nő a művelt felület és 5%-al csökken a vegyszerigény – akárhogy is nézzük ez kevesebb költséget eredményez.

A sor mellett igazán fontos a gyomok irtásának és a talaj cserepesedettségének megszüntetése.

A forgókapás sorközművelővel eddig is kiemelkedő hatékonysággal tudtunk dolgozni, de 2016-ban saját földjeinken elkezdtük tesztelni a sorvezető kamerával felszerelt kultivátort. Annak érdekében, hogy minél több tapasztalatot gyűjthessünk, ősszel utánvetettünk és amíg az időjárás engedte kukoricában teszteltünk.

Számunkra is meglepő, nem várt sikereket értünk el. Megfelelő beállítás mellett +/- 4 cm védőtávolsággal tudtunk kultivátorozni. Ez elsőre nem tűnik a legprecízebbnek, ennyit egy jó traktoros is tud. Na de mennyi ideig? Mennyire fárasztó?

RTK GPS-el történő vetés esetén egy elméleti vonalhoz képest +/- 2,5 cm-re igyekszünk vetni, majd kultivátorozáskor ugyanehhez az elméleti egyeneshez tartunk a traktort kormányozva. A nagyobb tehetetlen tömeg miatt ennek a rendszernek is +/- 4-5 cm körüli lesz a pontossága tapasztalatunk szerint.

Mindkét rendszernek megvan az előnye és a hátránya, de mindkettő tökéletesen egészíti ki a forgókapás kultivátort.

kultivátor

Mindkét rendszer tökéletesen egészíti ki a forgókapás kultivátort.

A másodvetésnél védőtárcsát szereltünk fel, hogy vonalszerűen ki tudjuk mérni a védőtávolságot. Nem is sejtettük, hogy ez is piacképes termék lesz. Sorvezető kamera nélkül is bátrabban lehetett menni az apró növények soraiban.

Busa

Védőtárcsával sorvezető kamera nélkül is bátrabban lehetett menni a sorokban.

Erősen gyomos területen is várakozáson felül teljesített, majdnem zöld területen is felismerte a sorokat. A tesztelést szeptember közepén le kellett zárnunk, mivel a növények kinőttek a kultivátor alól, de ezeket a nagy növényeket is meglepően jól felismerte a sorvezető kamera.

kukorica

A szeptemberre megnőtt növényeket is felismerte a sorvezető kamera.

Tapasztalatunk szerint megfelelő beállítás mellett jó eredményt lehet elérni. A beállításnál sok tényezőt figyelembe kell venni. Ügyelni kell az eltolásokra, a növényméretre, és természetesen a kultivátor alapbeállításait se feledjük el. Az, hogy a gazdák a gyakorlatban mennyire tudják majd használni, a most következő szezon kérdése lesz. Az országban több helyen tesztüzembe helyezzük a munkagépet és igyekszünk publikálni az eredményeket.

A sorvezető kameráról és a védőtárcsáról még több képet talál ITT.

További információ:

www.busabt.hu
www.facebook.com/busamezogazdasag
www.youtube.com/busabt