Hosszú fejlesztőmunkát követően a Väderstad 5 évvel ezelőtt jelent meg a szemenkénti vetőgépek piacán Tempo elnevezésű modelljével, amely új mércét állított fel a nagysebességű precíziós vetés terén.

A vetőgép központi egysége az elektromos hajtású Gilstring magadagoló, amely a nyomott levegős, úgynevezett PowerShoot rendszernek köszönhetően másodpercenként 28 mag pontos kivetésére képes 18 km/h vetési sebesség esetén – ami egyedülálló a piacon.

Az elektromos hajtás előnyei a mechanikussal szemben

A Tempo vetőgépek adagoló rendszerének elektromos hajtása megkönnyíti a munkát, egyszerűsíti a leforgatást. A mechanikus meghajtású vetőgépekkel szemben, az elektromos hajtással elkerülhető a meghajtó kerék vagy a láncok megcsúszása, ami egyenetlen magadagoláshoz vezethet.

A traktorkabinban található monitoron keresztül a kezelő kiválaszthatja, hogy  manuálisan, egyesével, vagy szakaszvezérléssel lehessen irányítani a vetést – valamint automatikusan is be- illetve kikapcsolható a vezérlés.

Sokoldalú kihasználhatóság, a gazdaság igényeire szabva

A vetésminőség ellenőrzésére és a gép üzemeltetéséhez több lehetőség is elérhető. A gabonavetőgépeknél használt ControlStation monitor mellett lehetőség van ISOBUS vagy az úgynevezett E-Control vezérlésre is.

A Tempo, az első évben az F jelzésű vontatott, csukható modellel jelent meg 6 és 8 soros kivitelben, majd hamarosan követte a T jelű függesztett 6 soros teleszkópos vázzal szerelt változat is. Ezen modellek egységesen soronkénti 70 literes magtartállyal rendelkeznek. A gépekhez opcionálisan választható 17 literes soronkénti mikrogranulátum tartály, amely starter műtrágya, illetve talajfertőtlenítő szer kijuttatására is használható.

A központi műtrágyatartály a 6 soros változatnál 1.200, a 8 soros gépnél 1.700 liter űrtartalmú, amelyhez tárcsás kivitelű csoroszlyarendszert biztosít a gyár.

2016 tavaszán megjelent a változtatható sortávolságú Tempo V, amellyel kukorica és napraforgó mellett, 45, vagy 50cm-es szűk sortávolságra lehet vetni szóját, cukorrépát és repcét. A változtatható sortávolságú Tempo V, valamint a merevvázas Tempo R egyes modelljei nem rendelhetők kombi változatban, így ezekhez elektromos adagolóval ellátott, 2.200 liter űrtartalmú front műtrágyatartályt fejlesztett a gyár, mely garantálja akár 250 kg/ha dózis kijuttatását még 15 km/h vetési sebesség esetén is.Väderstad Tempo vetőgépcsalád

Väderstad Tempo, az egyenletes vetés és a kivételes teljesítmény egyedülálló kombinációja – fotó: Agroinform.hu

Tempo L – a nagygazdaságok szolgálatára fejlesztve

2017-es évben a nagygazdaságok számára fejlesztett 12 és 16 soros L jelzésű modellel bővül a gépcsalád. A vetőgép 12 ill. 16 soros változatban rendelhető, a műtrágya-kijuttató rendszer az alapfelszereltség része.

A központi műtrágyatartály 5.000 literes, amely képes akár 350 kg/ha műtrágyadózist kijuttatni 15 km/h vetési sebességnél. A Tempo L nagyobb méretű, 100 literes mag-, valamint 30 literes mikrogranulátum tartályokkal készül. Az egyes vetőkocsik talajra eső nyomása hidraulikus úton változtatható. A teleszkópos nyomtávállítás lehetővé teszi a különböző sortávolságokhoz való alkalmazkodást, valamint a 3 m-es közúti szállítási szélességet.

A Tempo család bármely modelljéről elmondható, hogy nagy vetési sebesség mellett is kiváló pontossággal vethetünk. Az eredmény az egyenletes vetés és a kivételes teljesítmény egyedülálló kombinációja.