A talajtömörödés megszüntetésével csökken a belvízveszély, kisebb lesz a talajnedvesség-veszteség. Az altalaj lazítása egyértelműen befolyásolja a fel és altalaj közötti zavartalan kapcsolat fenntartását. Összefoglalva a talaj lazításának eredményeként javul a talaj fizikai és biológiai állapota (vízáteresztés, levegőzöttség, biológiai aktivitás), nem alakul ki művelőtalp-tömörödés, osztóbarázda és bakhát.

Természetesen jó minőségű munkát csak jó minőségű eszközzel, optimális körülmények között elvégzett lazítózás során várhatunk.

A lazítás mélységének megválasztásakor feltétlenül érdemes 5–10 cm-rel a tömör réteg alá menni, amely a hatékonyságot növeli. A munkavégzés során szem előtt kell tartani, hogy a talajnedvesség-tartalom ideális értékek körül mozogjon (Vk_ 50-70%). Emellett nagyon fontos az eszköz üzemeltetésekor az optimális energiafelhasználás is.

A különféle kialakítású eszközök jelentős különbséget mutatnak mind munkaminőségben, mind energiafelhasználásban. Az Agroázis kínálatában a Moro Aratri Spider talajlazítók kiváló minőségben, széles választékban állnak rendelkezésére a gazdálkodóknak a fenti kritériumoknak megfelelve.

Spider

Spider M – az M és az S sorozat 5 és 7 késes kivitelben 200-300 cm közötti vázszélességgel készül

A Spider gépcsalád jellemzője, hogy kiemelkedő minőségű anyagból készülnek, mindegyik géphez kapható lezáró henger, amely elengedhetetlen egysége a gépnek a talajnedvesség-tartalom megőrzése érdekében. A gépek 3 vázmagassággal készülnek: 70-180 LE közötti Spider S sorozat 71 cm-es vázmagassággal, 50 cm munkamélységgel, 110-240 LE között a Spider M sorozat  78 cm-es vázmagassággal, 55 cm munkamélységgel és 150-600 LE között a Spider G/X sorozat 92 cm-es vázmagassággal 65/60 cm munkamélységgel készül.

Az M és az S sorozat 5 és 7 késes kivitelben 200-300 cm közötti vázszélességgel készül. A G sorozatnál 5-7-9-11 késes kivitelből választhatunk többféle munkaszélességgel. Az X sorozat 7-9-11 késes kivitel hidraulikusan 2,5 m-es szállítási szélességre összecsukható verziója.

A lazítókések előre ívelt kialakításúak és két sorban vannak felszerelve a robusztus vázszerkezetre, amelyhez két soros tüskés hengert csatlakoztathatunk, kiviteltől függően hidraulikus állítással. Minden lazítóegységre felszerelt szárnyas kések alkalmazásával még hatékonyabb munkát végezhetünk. A lazítókések túlterhelés elleni biztosítását szakítócsavar biztosítja. Köves talajra a StoneSystem hidraulikus késbiztosítás védi meg a gépet a túlterheléstől.

lazító

Az X sorozat 7-9-11 késes kivitel hidraulikusan 2,5 m-es szállítási szélességre összecsukható verziója

Alapkivitelben a hátsó hengersor és a kések helyzete közti különbséggel lehet a munkamélységet beállítani, de mélységállító kerekekkel pontosabb mélységtartást érhetőnk el, a mélységet csavarorsó állításával lehet szabályozni.

A kettő sorban elhelyezett sűrűbb késosztásnak és a jó minőségű kétsoros tüskéshengernek köszönhetően a munkaminőség kimagaslóan jó, mind a lazítás mind a talajfelszín elmunkálása tekintetében. A lazító oldalain kialakuló bakhátak elkerülése érdekében a gépek felszerelhetők oldalsó terelő lemezekkel.

Tapasztalatok szerint a Moro Aratri Spider lazítók kialakításukra visszavezethetően, alacsonyabb energiafelhasználás mellett teljes keresztmetszetben átlazítják a talajt, melynek során nagy mennyiségű levegőt juttatnak a talajba, majd a hengersor kellően visszatömöríti a talajfelszínt,

így a talajnedvességet is jó hatásfokkal őrizhetjük meg.

spider

A CompactSystem biztosítja a könnyebb szállítást

A tarlóhántáshoz a MorAratri Crabber függesztett kultivátor áll rendelkezésre. Jelenleg csak 3 m munkaszélességben, 3 sorban elhelyezett 10 késes kivitelben, nyírócsavaros vagy rugós késbiztosítással érhető el a gép, ami 120-250 LE közötti erőgépekhez illeszthető. A kapák között 30 cm a távolság, a gerendely magasság 85 cm. A kapák mögött elmunkáló tárcsasor van, amit lezáró henger követ. Igény szerint 5 féle hengersorból választhatunk úgymint ékgyűrűs, fém mélynyomó, tüskés packer és kétféle átmérőjű csöves henger.

kultivátor

MorAratri Crabber függesztett kultivátor 3 m munkaszélességben, 3 sorban elhelyezett 10 késes kivitelben, nyírócsavaros vagy rugós késbiztosítással érhető el

A gépen a CompactSystem rendszer biztosítja a könnyebb szállítást, aminek segítségével a tárcsa és hengersort szállítási helyzetben hidraulikával visszahajtja a kapák fölé, így a munka pozícióhoz képest szállítási helyzetben a gép 1,5 m-el rövidebb.

A Moro Aratri talajlazítók több típusa és a kultivátor jelenleg készletről elérhető, akciós árakon.

Ha felkeltettük érdeklődését a MoroArtari Spider lazítók vagy Crabber kultivátorok után, akkor keresse az Agroázis csapatát, akik segítségére lesznek a gépekről, az árakról, finanszírozásról felmerülő kérdésekben, vagy nézze meg az aktuális akció részleteit a www.agroazis.hu/akciok oldalon.

Osgyán László
Agroázis csoport
tel: 0630406-3347