Maróthy Tamással, az Eydemaskin AS norvég vállalat Viking mobil sík osztályozógép magyarországi gyártásért- és értékesítésért felelős igazgatójával beszélgettünk az ÉPÍTŐ-5.2021.5. és a VINOP-1.2.1-21 pályázatokkal kapcsolatosan a gazdálkodók által eddig ki nem használt tevékenységek lehetőségeiről.

Mit tapasztaltál a hazai piacon a 100. Viking osztályozógép átadása óta, milyenek a gazdálkodói visszajelzések, amikor megismerik az osztályozógépben rejlő lehetőségeket?

– Óriási az érdeklődés a Viking mobil sík osztályozógépek iránt – és az építőiparhoz köthető vállalkozások mellett, szerencsére egyre több mezőgazdasági termelő látja meg a különböző melléktermékek osztályozásában rejlő lehetőségeket.

2020-ban bemutattuk az Agroinform.hu portálon a gazdálkodók számára olyan gyorsan megtérülő új tevékenységeket, amelyekkel plusz profitot szerezhetnek – egy osztályozógép segítségével. Úgy látom, hogy sokaknak nem is jutott eszükbe korábban, hogy a termelés során keletkező hulladékot értékesíteni lehet egy ilyen hasznos gép segítségével – hangsúlyozta Maróthy Tamás.

– Sokan vélekedtek úgy, hogy egy osztályozógép beszerzése túl sokba kerül – vagy bonyolult a használata – így a beruházás megtérüléséhez hosszabb időre van szükség.

Szerencsére a bemutatott jó példák után sikerült a tévhiteket eloszlatnunk és széles körben megismerhették az agrárium szereplői is a rendkívül jó ár-érték arányú Viking sík osztályozógépek előnyeit.

Tavaly év végén vette át a 100. Magyarországon gyártott Viking gépet egy kertépítő vállalkozó – de megörökítettük Dunaharasztiban a gyors és egyszerű komposzt gyártás jól működő példáját is egy fejlődő családi vállalkozás bemutatásával.

Idén örömteljes hírünk van azoknak, akik szintén elgondolkodtak egy Viking osztályozógép beszerzésén – hiszen hamarosan két pályázati lehetőség is megnyílik, amelyek a gép beszerzésére fordíthatók.

Az ÉPÍTŐ-5.2021.5. és a VINOP-1.2.1-21 pályázatokkal a vállalkozók új tevékenységet indíthatnak és új lehetőségeket használhatnak ki a saját üzemükön belül. A világot megbénító pandémia-helyzetben még fontosabb, hogy több lábon álljon egy vállalkozás és ki tudja hozni a maximumot az adottságaiból. A plusz profit pénzügyi stabilitást és nagyobb biztonságérzetet nyújthat a mezőgazdasági termelők számára is. – fűzte hozzá Maróthy Tamás.

Pontosan milyen anyagok osztályozására használható a Viking gép? Kiknek ajánlod a beszerzését?

– A Viking mobil sík osztályozógépek számtalanféle alkalmazási terület mellett elsősorban föld, komposzt, építési törmelék, fakéreg, dolomit és egyéb más hulladékanyag osztályozására használható.

A felhasználás módjának szinte csak a fantázia szabhat határt – és jól tudjuk, hogy a gazdálkodók a világon talán a legleleményesebbek. – Az egyik legjobb példa erre egy békés megyei gazda, aki az általa vásárolt VIKING osztályozógépet többek között mák osztályozására is fel tudta használni, ezzel rendkívül sok fizikai munkát és időt spórolt meg. Ez a fajta felhasználás még a norvég anyacég alapító tulajdonosait is meglepetésként érte –  és ismét bizonyította a magyar gazdák kiemelkedő kreativitását.

Voltak vásárlóink kertészetekből és állattartó telepekről is, de voltak olyan vállalkozók is, akik felismerték azt, hogy az építőiparban alkalmazott osztályozási technológiák a mezőgazdasági telephelyeken is kiválóan hasznosíthatók.

Viking gépek

Büszkén jelenthetjük ki, hogy a norvég tervezésű és magyar gyártású Viking gépek hazánkban már piacvezető pozíciót értek el a sík osztályozógépek piacán – így a vásárlóink egy megbízható, jól kiforrott technológiával dolgozhatnak.

A pályázati lehetőségeket kihasználva most egy olyan géphez juthatnak hozzá a gazdálkodók, amellyel új dimenziót nyithatnak a vállalkozásuk fejlesztésében. A rendkívüli érdeklődésnek köszönhetően, folyamatosan gyártjuk a gépeket a letenyei üzemünkben és biztosak vagyunk benne, hogy sikerül valamennyi érdeklődést, megrendelést teljesíteni, hiszen a kapacitásunkban még további tartalékok vannak.

VINOP-1.2.1-21 A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatását célzó pályázat felhívásának tervezete elérhető a hivatalos kormányzati oldalon, amelyből az alábbi, legfontosabb információkat gyűjtöttük ki:

Ki nyújthat be támogatási kérelmet?

 • Mikro-, kis-, és középvállalkozások:
 • amelyek rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes) üzleti évvel
 • amelyek éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben 3 fő volt,
 • amelyek Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei.

Milyen tevékenységek támogathatóak?

 • Technológiafejlesztés
 • Infrastrukturális és ingatlan beruházás
 • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele
 • Képzési szolgáltatások igénybevétele
 • Üzleti felhőszolgáltatás igénybevétele
 • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása
 • Projekt-előkészítés

Mikor lehet benyújtani a támogatási kérelmet?

 • 2021. március 1-16.
 • 2021. június 15-30.
 • 2021. szeptember 30 - október 15.
 • 2022. február 1-15.

Mekkora összegre lehet benyújtani a kérelmet?

10 millió Ft – 629,3 millió Ft

A támogatás visszatérítendő vagy vissza nem térítendő?

Visszatérítendő, és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatás

Kell-e önerő a projekthez?

Igen, 30% mértékben

Mennyi előleg igényelhető?

100%, maximum 629,3 millió Ft

A Viking mobil sík osztályozógépek sokféle hasznosítási módjának megismeréséhez ajánljuk korábbi cikkeinket: