Ismert és visszatérő téma napjainkban: csökkenteni a talajtömörödés mértékét és a munkákhoz használt üzemanyag mennyiségét, miközben növeljük a gumiabroncsok terhelését. Ezek a „ciklikus szántóföldi műveletek" (CFO) előnyei mind az IF, mind a VF gumiabroncsok esetében az abroncs terhelhetőségének akár 55%-os növelésétől kezdve a nagyobb felfekvő felületig. Ez a műszaki fejlesztés egy lehetőség a mai gazdálkodók számára, hogy nyereségesebben végezzék munkájukat, miközben védik a talajt.

Fejlesztési szempontok, összhangban a mindennapos alkalmazással

Köztudott, hogy a talajtömörödés csökkentése előnyös a betakarításnál mind a termény minősége, mind a terméshozam szempontjából, ezért a gép- és gumiabroncsgyártók folytatják ezt a fejlesztési irányt, amely az egyre fenntarthatóbb mezőgazdaság felé halad környezeti és gazdasági szempontból egyaránt.

Napjainkban a VF (Very-highFlexion – extra nagy rugalmasságú) és IF (Increased Flexion – növelt rugalmasságú) gumiabroncsok a legjobb megoldást jelentik a talajtömörödéssel kapcsolatos problémákra, mivel nagyobb a talajjal érintkező felületük, és kisebb belső nyomás szükséges. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a mezőgazdasági gépek nagyobb terhekkel is megbirkózzanak.


Erre utal a CFO (Cyclic Field Operations – Ciklikus Szántóföldi Műveletek), egy speciális jelölés, amely a felni névleges átmérője után jelenik meg az IF vagy VF paraméterű, hajtott kerekekre való gumiabroncsokon. Más szóval kimondottan a ciklikus szántóföldi műveletekben alkalmazott mezőgazdasági gépekhez való gumiabroncsokat jelöli, amelyek nagy felfekvő felülettel, robusztus szerkezettel rendelkeznek, maximális terheléssel járó munkákhoz, például a függesztett szerelékek, eszközök esetében.

Továbbá igaz az ilyen kihegyezett igénybevétel a különböző betakarítógépek esetében – főleg kombájnoknál, sok köbméter maggal – vagy a terményszállító pótkocsiknál. Ezeknél az eszközöknél az elmúlt években jelentős súlynövekedést regisztráltak más gépekhez, berendezésekhez képest.

abroncs

abroncs

BKT AGRIMAX FORCE hajtott kerekekre, iker kivitelhez is – fotók: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room

Normál esetben egy IF radiál gumiabroncs a normál radiálhoz képest több mint 20%-kal nagyobb terhelést képes elviselni. Amennyiben a gumiabroncs a ciklikus szántóföldi műveletekhez a CFO-jelöléssel is rendelkezik, akkor a többletterhelhetőség akár 55%-kal is nagyobb lehet ugyanazon abroncsnyomás mellett. Ugyanakkor nedves, sáros szántóföldi körülmények között szintén előnyösek a nagy érintkezési felület miatt, növelve a betakarítási időablakot az IF és VF technológiákkal.

abroncs

BKT AGRIMAX V-FLECTO – fotó: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room

A BKT tisztában van a CFO jelentős előnyeivel, és úgy döntött, hogy ezt a jelölést több termékén is alkalmazza. Ezek közül az AGRIMAX FORCE, a BKT egyik legsikeresebb terméke, kiemelkedik a CFO-jelöléssel ellátott 21 IF méretnek köszönhetően. Ezt a típust kimondottan kombájnok vagy nagy teljesítményű traktorok számára fejlesztették ki betakarítási, szállítási és talajművelési feladatokhoz.

Két másik termék is ideális betakarításhoz, kiváló vonóerőt és nagy teherbírást nyújtanak szántóföldön, az AGRIMAX TERIS és az AGRIMAX RT 600, amelyek szintén 6 IF méretben, CFO-jelöléssel kaphatók. Végül egy másik BKT-gyártmány, amely a CFO-jelölés előnyeit élvezi, az AGRIMAX V-FLECTO két VF-méretben. Ezt a csúcskategóriás gumiabroncsot a nagy teljesítményű, új generációs traktorokra optimalizálták.

abroncs

abroncs

A CFO-jelölés a felniméret mögött. Ezen abroncsok változatos terhelésnél a legelőnyösebbek – fotók: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room

Ahogyan a CFO a ciklikus műveletekre szabott, úgy a BKT minden alkalmazáshoz a megfelelő terméket fejleszti és kínálja. Ezért – a felhasználókkal és a közösséggel folytatott folyamatos párbeszéd révén – a BKT elkötelezett a termékválaszték bővítése és fejlesztése mellett, hogy mindenki az egyéni igényeinek megfelelő abroncsokat találjon.

Forrás: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room