Amazone Catros XL 3003 borona az új tárcsákkal

Amazone Catros XL 3003 borona az új tárcsákkal – fotó: amazone.de

Gondos talajelőkészítés

A sekélyművelésnek kiemelt szerepe van a talaj nedvességtartalmának szabályozásában, illetve megtartásában az új vetés szempontjából. Jelentősen csökkenthető a talajnedvesség kipárolgásának mértéke, különösen forró és aszályos nyarakon. Más tárcsákkal ellentétben ez nem dolgozza át a teljes vetési mélységet és a talaj higiéniája is lényegesen jobb lesz.

A betakarítást követően csak a talaj legfelső rétegét műveli meg, ami a visszamaradt magokat, töreket, gyomokat nem forgatja be mélyre, de mégis visszakerülnek a körforgásba. Ezáltal egy kiváló csírázási közeg jön létre, a nem kívánatos növények pedig mechanikus úton kerülnek eltávolításra a soron következő művelés alkalmával.

Új, hullámos profilú tárcsák

Az új, hullámos profilú tárcsák – fotó: amazone.de

Az X-Cutter tárcsák nemcsak kiváló felszíni talajművelést végeznek, de ezáltal fel is gyorsulnak a talajban végbemenő mikrobiológiai folyamatok, beleértve a növényi maradványok lebomlását is. Az új tárcsák egységesen 480 mm átmérőjűek és 2-8 cm mélységű művelésre alkalmasak. A különleges hullámos profil a talajt teljes munkaszélességben és egyenletes mélységben dolgozza át. Az X-Cutter tárcsák nemcsak a Catros+ és Catros XL boronákhoz rendelhetők, de a korábbi típusoknál utólag is kicserélhetők, beszerelhetők.

Homogén, teljes szélességű, sekély művelésre alkalmas borona új tárcsákkal

Homogén, teljes szélességű, sekély művelésre alkalmas – fotó: amazone.de

Az Amazone másik új termékcsoportja: a vezetőkéses görgő. Ezt kombinálva az előbb X-Cutter tárcsával többirányú művelést tesz lehetővé, nemcsak hoszzanti, de átlós irányban szintén nő a talaj-porhanyósítás és a növénymaradványok aprításának intenzitása. A hatékonyabb lebomlási folyamatok csökkentik az új vetés fertőzésének kockázatát.