Egyre nyitottabbak a gazdálkodók a korszerű technikai eszközök alkalmazására és a technológiai fejlesztésekre - írja az Agrárközgazdasági Intézet a jelentésében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy

2022. I. fél évben az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat.

Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 42,5 milliárd forintot fordítottak, ami 22 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 62 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek.

A hazai géppark egyre korszerűbb

A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, a gazdálkodók igyekezetét a modern technikai eszközök alkalmazására a forgalmazók és gyártók eladási adatai bizonyítják.

A 2022-es év számos kihívása ellenére magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve töretlen.

Jól indult a 2022. I. negyedév is, az első fél évben azonban minden eddiginél jobb eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán, hiszen a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom a 2021. I. félévi 127 milliárd forinttal szemben 208 milliárd forintban realizálódott.

A további fejlesztésekre lesz szükség a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményeinek betartása, az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások legyőzése érdekében. Ezekben nagy szerepet kaphatnak a legkorszerűbb erő- és munkagépek, de az öntözésfejlesztés felgyorsítása, valamint a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése is.

Traktor a szántóföldön

A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb – fotó: pixabay.com

Sok a bizonytalanság

A gép- és alkatrészellátás területén folyamatos bizonytalanság tapasztalható, amely nehezíti a beruházások tervezését és a fejlesztéseket és a támogatások igénybevételét. A legnagyobb problémát az éven belüli többszöri gyártói áremelések és a szállítási határidők kiszámíthatatlansága okozza. A gazdasági folyamatok kedvezőtlensége érinti a gépgyártást és szállítást, valamint az alkatrész-utánpótlást is. Az ukrajnai helyzet tovább nehezíti ezt a bizonytalanságot,  a beruházásoknál nagyon előre kell gondolkodni.

Jelentős szerepe van mezőgazdasági géppiac bővülésében annak a pályázatnak, ami a precíziós gazdálkodásra történő átállást segíti. Lényegesen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, pl. a traktorok, a kombájnok, a permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt.

A gazdálkodók egyre inkább keresik  az új fejlesztésű technikai eszközöket és a legmodernebb technológiákat.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék

2022 első hat hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 502-vel több, azaz 1950 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 56,2 milliárd forint értékben.

Közöttük:

  • a legnagyobb részarányt az 50–100 LE-s könnyű univerzális, valamint a 101–140 LE-s kategória képviselte 27-27 százalékkal. Ezekből összességében 41 százalékkal nőtt az eladás.
  • a 141–190 LE-s, úgynevezett „farmmindenes" csoportba tartozókból 39 százalékkal, a 191–260 LE-s traktorokból 25 százalékkal nőtt a kereslet
  • a 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat
  • az önjáró rakodók értékesítése 40 százalékkal nőtt a 2022. január–júniusi időszakban a bázisidőszakhoz képest, ami 338 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 262-ből 166-ot a nagyobb, 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 28 százalékkal esett vissza a kereslet, míg a csúszókormányos kisrakodókból több mint duplájára nőtt az értékesítés.
  • a traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 271-gyel szemben 2022. I. fél évben 371 talált gazdára
  • a gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 2022 első hat hónapjában 220 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 26,8 milliárd forint értékben, míg egy évvel korábban 119-et értékesítettek közel 12 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal kevesebb kukoricabetakarító adapter talált vevőre. Napraforgó-betakarító adapterekből a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés.

traktor öntözés

Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett – fotó: pixabay.com

Változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac

Legnagyobb darabszámban (2783) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 2022. I. fél évben az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva15 százalékkal nőtt az értékesítés.

A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből, a tárcsás talajművelőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók.

A szárzúzókból 14, a tárcsás talajművelőkből 37 százalékkal nőtt a kereslet, a magágykészítőkből a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés, míg a sorközművelő kultivátorokból 2 százalékkal csökkent a kereslet.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény idén júniusig 82 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek.

Jelentősen emelkedett az eladott öntözőgépek száma

Tápanyag-kijuttató gépekből 5, vetőgépekből 66 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (536 darab) képviselik. A vetőgépek közül a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (436 darab), ami 35 százalékkal haladta meg a bázisidőszak eladásait.

A növényvédő gépek iránti kereslet 21 százalékkal haladta meg 2021. I. félévi értékesítést. A piacra került 852 növényvédő gépből 578 függesztett, illetve vontatott, míg 50 önjáró szántóföldi permetezőgép, 183 pedig ültetvénypermetező volt.

vetőgép

Vetőgépekből 66 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest – fotó: pixabay.com

A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 17 százalékkal nőtt, ezen belül a rendkezelők eladása 21, a fűkaszák forgalma pedig 11 százalékkal nőtt. A bálázó gépekből több mint másfélszer annyit értékesítettek, összesen 347-re volt vevő. Mellettük 56 új bálacsomagoló gépet adtak el, 22-vel többet, mint 2021 január-júniusi időszakában.

Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első hat hónapjában 4,9 milliárd forint nagyságrendben értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 3,1 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 35 százalékkal növekedett, pótkocsikból 38 százalékkal értékesítettek többet, összesen 599 darabot adtak el 2022. január–júniusi időszakban.