A gazdákat támogató okosrendszerek ebben segítenek minket. Napjainkban ezek a rendszerek elérhetővé váltak a termelők számára és képesek a könnyen feldolgozható információk összegyűjtésére.

kép

Hordozható talajnedvesség-, hőmérséklet- és EC-mérő készülék

A vetésről a talajhőmérséklet és annak napi ingadozása alapján lehet döntést hozni. Az öntözés kérdésében talajnedvesség méréssel lehet eligazodni.

Elérhetővé váltak olyan, egyszerű és hordozható kézi készülékek a talajnedvesség és hőmérséklet mérésére, amely a mérés GPS pozíciójával együtt rögzíti a mért értékeket.

Néhány tonna terméstöbblet nem varázslat a tökéletes vetés esetén, akár az első évben megtérülhet a készülék kedvező ára.

Ennél kényelmesebb és pontosabb, ha a termelési területre fixen telepített szenzorokkal követjük a hőmérséklet és a talajnedvesség alakulását. A 15 percenként megmért adatokat az intelligens adatelemző figyeli és ha megfelelő a vetéshez a hőmérséklet, akkor automatikusan jelez a gazdának SMS-ben vagy emailben.

kép

Hordozható talajnedvesség-, hőmérséklet- és EC-mérő készülék

kép

A szenzorok a talajnedvességet is továbbítják az adatközpontba és időben felfedezhető, ha a talajban tárolt víz a kívánatos érték alá csökken.

A termőterületen történő folyamatos csapadékméréssel a fenológiai fázisnak megfelelő vízpótlást lehet megtervezni, elkerülve a túlöntözést és a vízpazarlást. Automatikus víz- és tápanyag takarékos öntözésvezérlést lehet megvalósítani, ha több szenzort telepítünk a növény gyökérzónájába. Ezzel a technológiával megakadályozható, hogy a víz és tápanyag a gyökérzóna alá szivárogjon, megelőzve ezzel a talajvíz-szennyezést is.

A folyamatos adatgyűjtés eredménye, hogy nyomon lehet követni az egyes talajrétegekben a vízmennyiség alakulását akár azonnal elérhető grafikus kijelzéssel.

Az automatikusan vezérelt öntözőberendezés a beállított minimális és maximális érték között tartja a talajban a víztartalmat, megakadályozva a kiszáradást és a túlöntözést is.

kép

A talajnedvesség változása automatikus öntözésvezérlés esetén

kép

A napelemes táplálású, vezeték nélküli (rádiós) távérzékelő eszközökkel a termelő, a tenyésztő akár több 10 km távolságról is MEGFIGYELHETI és ÖSSZEGYŰJTHETI a termelési környezet adatait, pl. csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet, páratartalom és egyéb adatokat.

A szakértői rendszerrel kiegészített adatfeldolgozással a károk MEGELŐZÉSE is lehetséges pl. a növénybetegségi kockázat időjárás alapú előrejelzésével, vagy a csapdázott kártevők kamerás monitorozásával.

A begyűjtött és feldolgozott adatok felhasználhatók automatikus BEAVATKOZÁSRA pl. öntözésvezérlés, tápoldatozás, fűtés, szellőzés vagy a vízpótlás, tápanyagpótlás, növényvédelmi feladatok tervezésére.

A legfontosabb gazdálkodási, munkaszervezési feladatokban a meteorológiai, a talajnedvesség és talajhőmérséklet mérő szenzorok adatai azonnali döntésekre alkalmas információt biztosítanak.

A növényi növekedés megfigyelésére így vízhiány-stressz detektálásra is alkalmas szenzorok (dendrométerek) további adatokat szolgáltatnak a termelőnek a gazdálkodásban.

A tápanyagszenzorokkal kimutatható a talaj NPK tápanyagtartalma, ami a tápanyag-utánpótlás tervezéséhez stabil adatokhoz juttatja a termelőt.

szőlő

Szőlő fejlődését mérő dendrométer

A szenzorokkal összegyűjtött adatok, az adatokból nyert információk hozzásegítik a termelőt:

• az agrotechnikai feladatok optimális ütemezéséhez,

• pontos vetésidőpont meghatározáshoz,

• a fenológiai szakaszhoz illeszkedő precíz öntözővíz-adagoláshoz,

• a megfelelő mennyiségű tápanyag helyspecifikus kijuttatásához,

• az optimális növényvédelmi munkához.

Ezáltal csökken az inputanyag mennyisége vagy pazarlása, nő a termés mennyisége és minősége, ezzel a gazdálkodó profitja is.

Látogasson el www.smartgreen.hu weboldalunkra és töltse le szakértőnk talajszenzorokról készült tanulmányát.