A 25. Szentlőrinci Gazdanapokon végig látogattuk az összes gépészeti kiállítót – és mindezt élő adásban követhették az Agroinform.hu Facebook oldal kedvelői. Most itt is megmutatjuk a maratoni túrát – ehhez érdemes minden géprajongó gazdának csatlakoznia!

Nézzük most a kiállítás érdekességeit és újdonságait – a teljesség igénye nélkül!

A bejárat közvetlen közelében rögtön egy Kirovec K4-es, 240 lóerős traktor fogadta a látogatókat, amelyet 2016-ban dobott piacra a gyártó. A traktor orosz Jamz 6700 köbcentis motorral, Bosch hidraulika rendszerrel és német ZF váltóval érhető el – valamint most első alkalommal került kiállításra Baranya megyében, a Szentlőrinci Gazdanapokon. A Kirovec traktorok hazai forgalmazója a Kond-Coop Kft.

A Kirovec K4-es traktor mögött egy teljesen automata oldalfalnyitású Kroeger Agroliner billenőplatós pótkocsi is bemutatkozott – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Olyan újdonság is bemutatkozott a Powered Kft. Meződepó üzletágának kínálatában, amelyet országos premierként lehetett megtekinteni. A Carraro kertészeti és szőlészeti traktorok neve már minden gazdálkodó számára ismerősen cseng, hiszen ez az olasz prémium gyár más traktorok- illetve építőipari gépek hajtásláncait, illetve hídjait gyártja. Mostantól a Carraro traktorok teljes termékpalettája elérhető Magyarországon is, méghozzá olyan speciális paraméterekkel, amelyek közül az összes ültetvényes gazda megtalálhatja a számára ideális erőgépet.

A Carraro erőgépek választéka 1,1 métertől 2,4 méteres szélességig megtalálható, variálhatóságuknak köszönhetően pedig 90-féle kivitelből választhatnak a gazdálkodóknak. – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Az Arrizza & Campagnola olasz talajművelő munkagépeit egy mondattal érdemes jellemezni: 30 olasz szőlősgazdából 21 ezt a márkát választja. A gépek sor- illetve sorközművelésre is alkalmasak és olyan kitérítő kar hidraulikus visszatérítési vezérléssel vannak ellátva, amelynek köszönhetően a fiatal ültetvényekben sem sérti meg a növényt.

A Dorker Kft. nem mindennapi nyári akcióját is megismerhettük a Szentlőrinci Gazdanapok alkalmával: Bármelyik 160 lóerő feletti új Deutz-Fahr nagytraktor megvásárlása mellé most álom-nyaralás jár ajándékba a gazdálkodóknak.

Egy nagytraktor a sok akciós típus közül – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Új termékkörként mutatkozott be a Dorker kínálatában a Faresin rakodógépcsalád, amely hosszú évek óta ismert már hazánkban és amelyeket a magyar kis- és közepes farmergazdaságok is különösen kedvelnek kiváló ár-érték arányuk miatt.

ARBOS 5130-as traktor Szentlőrincen – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Minden kiállításon izgalmas színfoltként jelennek meg az ARBOS gépei. Így volt ez Szentlőrincen is, ahol a DM-Ker Kft. képviseletében mutatkozott be egy ARBOS 5130-as traktor, egy Mater Macc márkájú, már ARBOS színekben pompázó szemenkénti vetőgéppel.

A vetőgép magtartályán még olvasható a Mater Macc márkajelzés, azonban az eszköz neve már ARBOS-ként fut – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az egykori nagy múltú olasz traktor és kombájn márka, az ARBOS közel két évtizedes szünet után 2015-ben támadt fel a Lovol Europe Engineering srl.-nek köszönhetően. A megnyerő vonalvezetésű, jellegzetes olasz dizájnnal rendelkező ARBOS traktorok eddig 100 lóerőtől egészen 260 lóerőig voltak elérhetők, de most megtudtuk, hogy hamarosan 300 lóerő feletti szegmenseben is bemutatják a nagytraktoraikat.

Az évelő kultúrákkal dolgozó gazdák sem maradnak ARBOS traktorok nélkül, hiszen a Goldoni gyár megvásárlása óta már a jól ismert kertészeti és szőlészeti erőgépek is az ARBOS tulajdonában gurulnak le a gyártósorról.

A DM-Ker Kft. standján még több újdonság várta a látogatókat, hiszen bemutatásra került a skandináv technológiával készült, magyar gyártású Viking osztályozógép is. A duplarostás sík osztályozógép rendkívül hatékony munkára képes – több mint 120 köbméteres óránkénti kapacitással – és mostantól a DM-Ker Kft. kínálatában érhető el a gazdálkodók számára. Az eszközről részletesebben egy korábbi cikkünkben írtunk.