Mire a legbüszkébb az elmúlt 30 évből?

Arra, hogy három évtizede sikeresen működünk. Sok régi, az első években kötelékünkhöz csatlakozó kollégánkkal együtt ünnepeltük a vállalkozás alapításának 30. évfordulóját. Közülük rengetegen pályakezdőként kerültek hozzánk, ma pedig már közép-, vagy felsővezetőket is találunk soraikban.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója – fotó: AXIÁL Kft.

Az AXIÁL jelentése tengelyirányú. Miért pont erre a névre esett a választásuk és mi a cég sikeres működésének alapja?

Mindenképpen műszaki tartalmú nevet kerestünk a profilunk egyértelmű beazonosítása érdekében. A név összhangban volt az elképzeléseinkkel is, miszerint szándékunkban állt hosszú távon „tengelyben maradni”. A cég sikeres működésének az alapja pedig a nyitottság és rugalmasság, azaz a fejlődésre, fejlesztésre való készség. Fejlesztés és befektetés az infrastruktúrába, folyamatokba, a forgalmazott gépekbe, a kollégákba, a partnerkapcsolatokba, az utánpótlás-nevelésbe és a finanszírozási lehetőségekbe. A kiváló szakmai tudáson és a minőségi háttérszolgáltatáson van a hangsúly. A gyártói garancián túl átalánydíjas szervizcsomagot ajánlunk, mely jelentős kedvezményeket és kalkulálható költségeket tartalmaz a szerződött partnerek számára.

Igen széles termékpalettával rendelkeznek mind mezőgazdasági-, építőipari-, anyagmozgató- és állattartási gépek terén. A kezdetekben mi alapján állította össze a gépválasztékot a mezőgazdasági gépek szegmensében?

A mezőgazdasági gépválasztékot évtizedes szakmai tapasztalat alapján választottam ki, eddig sikeresen. A kezdetben kiválasztott jó gépek vonzották az újabb gyártókat, jó hírünk pedig sok további gyártóhoz elért.

CLAAS kombájn

"A mezőgazdasági gépválasztékot évtizedes szakmai tapasztalat alapján választottam ki" – fotó: AXIÁL Kft.

Számos új szolgáltatást, terméket vezettek be az utóbbi évben. Például 2020 decemberében megkezdték a Schäffer rakodók és kiegészítők kizárólagos magyarországi forgalmazását és a gépekhez kapcsolódó háttérszolgáltatásokat. Mi a legfőbb előnye ezeknek a gépeknek?

A cél számunkra, hogy minden anyagmozgatási feladatra megoldást kínáljunk bel- és kültéren egyaránt. A német gyártó 22 db piros színű mezőgazdasági (kompakt, kerekes és teleszkópos) és 16 db sárga színű építőipari modellel rendelkezik. A legkisebb derékcsuklós típus a kínálatban mindössze 1,4 tonna súlyú, a legnagyobb modell 13 tonna üzemi tömegű. Előnye ezeknek a gépeknek, hogy minden egyes modellhez egyedi alvázat készítenek, illetve a nagyobb emelési magasság érdekében nemcsak a gémeket gyártják hosszabbra, hanem a gém forgáspontját is magasabbra építik. Palettánkon szintén új termék a Gregoire szőlőkombájn.

Bemutatná nekünk röviden ezt a gépgyártót?

A borkészítés lényege a minőségi szőlő előállítása és helyes kezelése. A szőlőbetakarító gépeket gyártó francia Gregoire cég termékfejlesztései a szőlészeti ágazatban szerzett több, mint 40 éves tapasztalatra épülnek, melyeket különböző éghajlatú területeken és régiókban, a világ minden tájáról gyűjtötték össze. Ez segítette a Gregoire-t abban, hogy a világ egyik vezető szőlőkombájn-gyártója legyen prémium kategóriában. Ma a márka 21 féle betakarítógép változatával – önjáró és vontatott kivitelben – a piac legszélesebb választékát képviseli modelljeivel, melyek bármely szőlőültetvény követelményeinek megfelelnek, de egyedi kihívásokra is specifikálhatók.

Tisztítórendszere lehetővé teszi, hogy akár 99,8% tisztaságú szőlő kerüljön a pincékbe, további feldolgozásra. Nem nélkülözi a Gregoire kínálata az olyan digitális megoldásokat sem, mint a GPS alapú sorkövető vagy a hozamtérképező rendszer.

Gregoire szőlőkombájn

Új az AXIÁL termékpalettáján a Gregoire szőlőkombájn – fotó: AXIÁL Kft.

Idén, augusztus 16-án elindították a mAXI-NET 2.0-át, Magyarország legkorszerűbb RTK korrekciós jel szolgáltatását. Miben más az új rendszer a régihez képest?

Bár a 6 éve működő mAXI-NET hálózatunk technikai színvonalát tekintve korszerűnek számít, a rendszer megújítása mellett döntöttünk. A szolgáltatáshoz az infrastruktúrát az iNFOBEX Kft. által, az Európai Űrügynökség támogatásával kiépített RTK hálózat adja. Ez az első – és jelenleg egyetlen – olyan mezőgazdasági RTK korrekciós jelszolgáltatás Magyarországon, amely teljes országos lefedéssel GPS, Glonass, Galileo és BeiDou műholdas rendszerek jelére épülő korrekciós jelet szolgáltat. A rendszer akár a duplájára emeli az egyidejűleg észlelhető műholdak számát, így segítve a centiméter pontos helymeghatározást. Ez jelentős előrelépés a műholdról irányított, mezőgazdaságban használt automata gépek, az önvezető autók, a drónok, sőt a földméréshez használt korszerű mérőeszközök esetében is. A korábbihoz képest a nagyjából feleannyi bázisállomásból álló hálózat kevesebb energiafelhasználással működik, így a fejlesztés környezetvédelmi szempontból is előnyös.

maxi-net

A továbbfejlesztett mAXI-NET akár a duplájára emeli az egyidejűleg észlelhető műholdak számát, így segítve a centiméter pontos helymeghatározást – fotó: AXIÁL Kft.

A gépekbe integrálható digitális megoldások egyre nagyobb teret hódítanak. Az AXIÁL Kft. is számos digitalizációs megoldást – szolgáltatást, terméket, gépet – kínál. Hogyan segítik a partnereiket ezen megoldások, eszközök helyes használatára?

Valóban, a legkorszerűbb gépek vagy alkalmazások előnyeit csak akkor élvezheti a partner, ha megfelelően tudja azokat használni. Mindig nagy hangsúlyt fektettünk az oktatásra, illetve, ami ennek alapot ad, kollégáink szakmai továbbképzésére. Persze ebben is van változás, fejlődés. Napjainkban, kihasználva a technika adta lehetőségeket, sok képzés online felületen történik. Itt nemcsak a Skype, Teams, Zoom stb. felületekre kell gondolni, hanem erre specializálódott, interneten keresztül elérhető távoktatási rendszerre. A felsőoktatásban is alkalmazott Moodle távoktatási rendszert a friss szükségletekhez igazodva élesztettük újra. Kezelői és belső szervizes oktatásainkat ennek a platformnak a segítségével tartottuk meg.

A Moodle nagy előnye, hogy nem csupán a tananyag feltöltésére alkalmas, hanem a résztvevők tudásszintjét, tehát a képzés hatékonyságát is fel tudjuk vele mérni. E mellett videók formájában is elkészítettük a gépek, szoftverek részletes kezelési útmutatóját. Látjuk ennek előnyét – nemcsak kollégáinktól vesz el kevesebb időt, de az oktatáson részt vevők is a saját ritmusukban haladhatnak. Persze a háttérben továbbra is ott állnak kollégáink, segítenek, ha szükséges. Motoros gépeink kapcsán meg kell említeni a telematikai megoldásokat, amelyek nemcsak a távoli hibakeresésben jelentenek felbecsülhetetlen könnyebbséget, de a rögzített adatokat elemezve segítenek a helyes gépüzemeltetési gyakorlat kialakításában is. Hasonló megoldás elérhető a Trimble GPS eszközöknél is – távolról rá tudunk csatlakozni az eszközökre, látjuk, amit a gépkezelő, tudjuk támogatni a használatot, módosítani a beállításokat, ha szükséges.

Egyre nagyobb problémát jelent a környezet megóvása. Véleménye szerint a digitalizáció segítségével ez a probléma valamennyire orvosolható?

Ma a digitális mezőgazdaság egyértelműen az a terület, ahol a leggyorsabb a technológiai fejlődés. A sokszor táblagépről szoftveresen irányítható, önmagukat kormányzó, majdnem teljesen automatizált – szántóföldeken dolgozó – gépeknek visszafogottabb vegyszerhasználat köszönhető, a környezet megóvása és a csúcstechnológiás gépek közötti összefüggés tehát egyértelműen kimutatható.

AXIÁLAz AXIÁL Kft. új alkatrészraktára a legmodernebb technológiák alkalmazásával készült el – fotó: Kürti Ivett / AXIÁL Kft.

A vállalat mára 19 telephellyel rendelkezik országszerte, és nemrég adták át Baján az új robotizált magasraktár-épületét. Milyen innovatív megoldásokat alkalmaztak a beruházás során?

A Pénzügyminisztérium támogatásával bővített Alkatrész Logisztikai Központunk magasraktárának ünnepélyes átadására augusztus 27-én került sor. Az épület egy 48x48 méteres alapterületű, 14 méter hasznos belmagasságú csarnokkal bővült. A hozzáépített épület egy része egy 38.000 doboz tárolására alkalmas Schäfer Miniload rendszerű automata kisalkatrészraktárt foglal magában, melyet egy PR600-as raklapos KDR görgős átfolyós rendszer követ. A szerkezet a műanyag ládák egyirányú, görgőkön áramló tárolására szolgál négy szinten és 24 oszlopban.

Szintén az új épületrészben található egy induktív megvezetésű, 1800 mm szélességű munkafolyosóval bíró raklapos magasraktár. Itt található egy PR600 típusú raklapos állványrendszer 5500 raklaphellyel. Az automata raktár tárolóegysége az új épületben található, de hozzáférési pontjai szállítópályákkal összekötve a régi épületben kerültek kialakításra. Az anyagmozgatáshoz beszerzésre került három darab vertikális/felrakó, valamint három darab horizontális, komissiózó elektromos targonca. A környezettudatosság jegyében 50 kW-os napelemrendszert is telepítettünk.

AXIÁL

A Pénzügyminisztérium támogatásával bővített Alkatrész Logisztikai Központ – fotó: AXIÁL Kft.

Milyen jövőbeni fejlesztéseket terveznek?

Optimista-realista célkitűzéseink vannak. Fejlesztési elképzeléseink részeként a miskolci telephelyünket szeretnénk új helyre, Felsőzsolcára költöztetni, illetve a bajai székhelyünkön új, 6 állásos mobilműhely építését tervezzük.

Milyen tendenciákat lát a mezőgazdasági géppiac területén 2020-ban és az idei év első félévében?

Az intelligens munkagépek iránti kereslet nőtt jelentősen. Mindenki várja a támogatások elbírálását. Globális szinten, illetve Magyarországon is óriási a technika fejlődési üteme, az AXIÁL-nak is ezzel kell lépést tartania. Az új piaci lehetőségek terén folyamatosan nyitott szemmel járunk, mivel azonban most is rengeteg termékkel rendelkezünk, meglévő piacaink minél jobb kiszolgálása az állandó feladatunk.

Az AXIÁL Kft. számára fontos a jövő generációjának képzése, támogatása. Pontosan hogyan járulnak hozzá az utánpótlás képzéséhez?

Annak érdekében, hogy legyen elég képzett szakember, tennünk kell – és teszünk is érte. Jelenleg 6 felsőoktatási intézménnyel van együttműködési szerződésünk. A hallgatókat gyakorlati hely biztosításával és diplomadolgozatuk kidolgozásának támogatásával is segítjük. Hiszünk a duális képzésben, az egyetem sikeres elvégzését követően pedig várjuk a pályakezdő fiatalokat. Dolgozóink közel 30%-a felsőfokú végzettségű.

Mit üzen a gazdáknak és a jövő generációjának?

A fejlődés, a fejlesztés mindenkor előremutató gondolkodás. Fejlesszék tudásukat, szélesítsék látókörüket, legyenek érdeklődőek, nyitottak és együttműködőek.

További információkért vagy a termékkínálat megtekintéséért látogassa meg az AXIÁL Kft. weboldalát!