100 százalékos növekedést produkált a Solis az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva, és ezzel ez a márka lett a 4. legnagyobb számban forgalomba helyezett erőgép Magyarországon.

Solis traktorok

Egyre népszerűbbek a Solis traktorok – fotó: Odisys Bt.

A MEGOSZ és a Datahouse Kft. statisztikája a Nemzeti Közlekedési Hatóság éves összesítésén alapszik. A kimutatásban új, forgalomba helyezett traktorok (T0, T1, T2, T3 és T5 kategóriában vizsgáztatott) szerepelnek.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság valamilyen okból kifolyólag a SOLIS traktorokat két néven (Solis és Sonalika) rögzíti. Így az eredeti statisztikában 210 db Solis és 60 db Sonalika néven található meg. (De külön a Solis 210 db eladott traktorral is a 4. helyet jelentené a rangsorban.)

Helyezés Márka 2021.01.01 – 2021.12.31
1. John Deere 694 db
2. New Holland 308 db
3. Claas 285 db
4. Solis* 270 db
5. Polaris** 181 db
6. Fendt 162 db
7. Case 126 db
8. Massey Fergusson 112 db
9. TGB 106 db
10. Kubota 90 db

*A Nemzeti Közlekedési Hatóság 210 db traktort Solis, 60 db traktort pedig Sonalinka néven rögzített. Így összesítve kapjuk meg a 270 db-os eredményt.
** A Polaris quadokat T3B – lassú jármű – kategóriában vizsgáztatják, ezért kerülnek be a statisztikába.

Továbbá a Solis traktorok a 2021. évben az összetett 4. hely mellett a T1 (601-1500 kg), a T2 (1501-3000 kg) és a T3 kategóriában is a legnépszerűbb márka volt.

A Solis traktorok számának jelentős növekedésében a mára az egész országot lefedő kereskedői hálózat kiemelkedő szerepet játszott, hiszen az értékesítési pontok mellett a szervizszolgáltatások is országszerte könnyen elérhetővé váltak.

Solis kitraktor

Solis 22 kistraktor – fotó: ODISYS Bt.

A piaci előretörés ezen felül több okra vezethető vissza. Például a kistraktorok piacán a használt, Távol-Keletről behozott gépek értékesítése egyre nehézkesebbé válik a környezetvédelmi, illetve biztonságtechnikai besorolások miatt. A forgalomba helyezhetőségük immár gyakorlatilag nem lehetséges. Ezzel szemben a Solis kistraktorok megfelelnek az aktuális előírásoknak, így a márka hazai képviselőinek sok ügyfelet sikerült elcsábítaniuk. Az ODISYS által forgalmazott márka már bizonyított, hiszen a Solis 6 éve jelen van a hazai piacon.

Az 50 LE-s kategóriában szintén hasonló szituáció lépett fel, ami segítette a szegmensen belüli középső kategóriának a megerősödését. A Solis esetében nincsenek licensz alapján gyártott alkatrészek vagy részegységek. Náluk a Carraro valóban Carraro, a Bosch pedig Bosch.

Az is előnyükre vált, hogy a nagyobb erőgépek esetében, mind a szűkített, mind a normál nyomtávú traktoroknál a fehérorosz piacról érkező konkurens termékek közül a régi motorral felszerelt verziókat már nem lehet elszámolni a pályázatokban.

Solis 50 traktor

Solis 50 traktor – fotó: ODISYS Bt.

Az ügyfelek kiszolgálásának minőségére nagyon nagy hangsúlyt fektet a márka hazai forgalmazását ellátó ODISYS Bt. Jellemzően a legtöbb termékük elérhető raktárról, a választékot pedig folyamatosan bővítik. Így az ODISYS kínálatában nem csak nagy múltú Goldoni, az új kedvenc Solis, hanem már a kiváló műszaki megoldásokat felvonultató BCS traktor is elérhető.

A Solis a legnépszerűbb, hiszen ennek a legkedvezőbb az árfekvése a palettán, de a sikerhez hozzájárultak az újdonságok is:

  • Megjelent a HST modell, a hidrosztatikus váltós, a 9/9 irányváltós kivitel, illetve némiképp nőtt a traktor mérete is a 26-os kategórián belül.
  • Mindezek mellet a 6/2-es váltós, illetve ennek a limitált szériája is rendkívül sikeres volt.
  • A 20 LE-s szervos is megjelent a piacon, ami szintén a választékot növelte.
  • Idén érkezik a 16 LE-s a szupermini kategóriában, ami a teljes használt szegmensben populáris lehet, hiszen rendkívül versenyképes az ára, műszaki tartalma viszont bőven kielégíti az ebben a kategóriában gondolkodók igényeit, egy kis háztáji gazdaságban tökéletesen el tudja látni a feladatát.

A folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően a Solis 50 széria 2021. évtől már 12/12-es váltós, irányváltós, illetve a gyári kabinos és klímás kivitelben is elérhető.

Solis 75 traktor

Solis 75 traktor – fotó: ODISYS Bt.

A nagyobb szántóföldi modellek esetében nem volt változás. A 75 és 90 LE-s kabinos, gyári klímás modellek Magyarország korábbi legnagyobb darabszámban értékesített – a kategóriát évtizedekig uraló – traktormárkájának a kiváltására is tökéletesen alkalmasak. A forgalmazó ODISYS Bt. bízik benne, hogy a jövőben ez lesz Magyarország legnépszerűbb nagy traktora ebben a kategóriában, hiszen nemcsak az árfekvése, hanem a műszaki tartalma is predesztinálja erre.

Odisys Bt.

A növekedés ütemében lassulás várható

Ám így is 400 db Solis traktor eladásával lehet számolni. Nem valószínű, hogy ismét megduplázódnának az értékesítési számok, hiszen a nehézségekkel az ODISYS Bt. is szembesül: jön a motorátállás, igaz, az 50 LE-s modellnél már februártól érkezik az új modell, így ott nem kell fennakadásra számítani.

Az új Solis 50 traktoroknál egyelőre nem kell majd AdBlue-t használni, hiszen ezek a modellek részecskeszűrővel ellátott motorral érkeznek, amelyek továbbra is megfelelnek az EU előírásoknak. Az új rendszer a gépek üzemeltetését nem érinti. Műszaki tartalomban lényegesen egyszerűbb és gazdaságosabb megoldást tud a márka kínálni az ügyfelek számára, így nem okoz gondot a tankolás, hiszen csak diesel üzemanyagra van szükség.

A Solis kis traktorok közül a 26 lóreős modell 9 + 9 irányváltós, és HST, azaz hidrosztatikus kivitel is újra elérhető lesz. Ezek a modellek gyártása a covid okozta egészségügyi vészhelyzet miatt nem volt lehetséges. Az irányváltós modellből az idei év elején extra készlet is érkezik Magyarországra.

A nagytraktorok kategóriájában az első félévben még biztosan elérhetőek lesznek a régi, csak részecskeszűrős modellek. Az év második felében, valószínűleg ősztől fokozatosan kerülnek bevezetésre az új, AdBlue-s modellek a 75-ös és 90-es modellsorozatból, mind az N-es, mind a normál nyomtávú kategóriában.

A szükséges motorváltás mellett más újdonságokkal is szolgál 2022-ben a Solis

A gyártó munkaeszköz palettája mulcsozókkal bővül. Ez remek hír a magyar gazdágnak, hiszen a beszállítók zöménél tavaly olyan drágulásnak lehettek szemtanúi, ami miatt relevánssá vált a távol-keleti munkaeszközök mellett a Solis munkaeszközök bevezetése is.

Solis traktorok és munkaeszközök

A Solis nem csak traktorokban erős, a munkaeszközeivel is jelen van a piacon – fotó: ODISYS Bt.

Ismert, hogy a Solis rendkívül magas minőséget képvisel, mindamellett, hogy ár-érték arányban is kiváló. Ezek a mulcsozók első körben a kisebb traktorokhoz érkeznek, 100-170 cm-es munkaszélességgel, ami rét-, legelő- és gyepápolásra kiválóan alkalmas. A tavaly elkezdett Solis talajmarók importja is sikeres kezdeményezésnek bizonyult. Ezen szárzúzók is rendkívül versenyképes árfekvésűek, mindamellett, hogy minőségben és élettartamban hasonlóak vagy akár még jobbak is, mint az európai gyártásúak.

Minél bonyolultabb egy traktor, annál nehézkesebb és drágább lesz a beszerzése, de ez a probléma egyelőre a Solis-t nem érinti. A nyugati versenytársaik viszont nincsenek könnyű helyzetben. A Solis-t, mivel Indiának jelentős vasérckészletei vannak, nem érinti olyan mértékben a drágulás. Egyszerűbb gépeket gyártanak a kisebb gazdaságok számára, vagy kisegítő gépeket nagyobb gazdaságoknak.

Hernek Zoltán az ODISYS Bt. képviseletében elmondta, hogy ő optimista, felfutást vár a számokban. Jelenleg nincsenek komolyabb zavarok az ellátási láncban, bár kisebbek azért előfordultak, hiszen a váltó a hidrosztatikus modell esetében Japánból érkezik, és a 9/9-es verzióval is voltak kisebb gyártási késedelmek, csúszások. De általában, jellemzően nincsenek ellátási gondok a Solis-nál.

ODISYS Bt.
Kecskemét Könyves Kálmán Krt. 109
www.odisys.hu | info@odisys.hu

Odisys

Kapcsolat

Odisys Bt elérhetőségek

1. Hernek Zoltán +36 30 983 9448 info@odisys.hu
2. Friedrich Jenő +36 30 773 6701 fjeno@odisys.hu
3. Hernek Gábor +36 70 587 9117 hgabor@odisys.hu
4. Gombos Zoltán +36 30 731 7508 gzoltan@odisys.hu