A napjainkra globális cégcsoporttá fejlődött vállalat története pontosan 100 éve indult útjára a svédországi Trelleborg városából, amely egyben a cégnév is mind a mai napig, és a központ szintén itt található. A gumiabroncs- és keréktárcsaprofilt a Trelleborg Wheel Systems képviseli, amely nemcsak az agrár-, de az erdészeti és más munkagépes, valamint anyagmozgatási (raktári villástargoncák) szakterületet is felöleli.

Kiállítási aktualitások

Az agrárszakemberek megismerhették a Trelleborg élvonalbeli gumiabroncs-megoldásait, amelyeket a jövő mezőgazdaságához terveztek, azt, hogy a speciális érzékelőkkel felszerelt új, intelligens gumiabroncsok hogyan képesek valós idejű adatokat gyűjteni, így teljes körű mutatókat adnak a gépek legjobb beállításához. Ez maximális termelékenységet, jobb teljesítményt és jobb fenntarthatóságot eredményez.

Továbbá betekintést nyerhettek abba, hogy a gumiabroncs-megoldások teljes értéklánca mentén a fenntarthatóság kulcsfontosságú, a nyersanyagoktól az erőforrások optimalizálásáig és a körforgásos gazdaságig. Egy külön standszekció mutatta be, hogy a Trelleborg Wheel Systems hogyan karolja fel a jövőt, és interaktív módon mutatták be a vállalat néhány kulcsfontosságú intézkedését.

Ezenkívül a Mitas is visszatért a kiállításra olyan mezőgazdasági abroncsokkal, mint a HC 1000, HCM és HC 3000 R, amelyek modern konstrukcióval és maximális talajvédelemmel rendelkeznek, eleget téve a gazdák mindennapos kihívásainak, elvárásainak a szántóföldeken és azon kívül is.

Folyamatos fejlődés

Az élet minden területén a folyamatos fejlődés a siker és az előrelépés kulcsa. A csehországi Mitas elődjét 1933-ban alapították a Michelin leányvállalataként, majd egy német gyártó tulajdonába került. 1946-ban államosították, majd a nagy kelet-európai gazdasági és politikai változások során 1990-ben részvénytársaság lett, és 1991-ben a közismert Barum Holding tulajdonába került. 2016-ban felvásárolta a svéd Trellerborg-csoport, és Trelleborg Wheel Systems Czech Republic a. s. néven működik ma is, s 2019-től a Mitas abroncsok egyik gyártóhelye a szerbiai, szlovéniai és egyesült államokbeli üzemek mellett. A Mitas abroncsokat szerte a világban értékesítik.

Mitas-újdonságok

A Mitas két radiál gumiabroncsot mutat be, amelyek Very High Flexion (VF), azaz nagy rugalmasságú konstrukcióval rendelkeznek, ami kisebb légnyomással lehetővé teszi a nagy vonóerő hatékonyságát és a talajtömörödés csökkentését.

A HC 3000 R, amelyet betakarítógépekhez és más nehéz mezőgazdasági gépekhez fejlesztettek ki, továbbfejlesztett futófelületi mintázattal rendelkezik, amely csökkenti a gumiabroncs csúszását, miközben csökkenti az üzemanyag-fogyasztást a jobb fenntarthatóság és a költségmegtakarítás érdekében. Lekerekített vállrészének és nagy lábnyomának köszönhetően ez az abroncs kiváló talajvédelmet biztosít.

A másik VF Mitas gumiabroncs a HC 1000 típus önjáró permetezőgépekhez. Ez maximum 65 km/óráig használható, jó teljesítményt nyújt mind a szántóföldön, mind közúton. Optimalizált futófelületi kialakításának és hőálló keverékének köszönhetően a gumiabroncs nagy sebesség mellett is nagy tartóssággal rendelkezik.

Az egész évben használható univerzális gumiabroncsok képviselője a HCM (High Capacity Municipal), amelyet kommunális szolgáltatásokhoz és rakodási feladatokhoz terveztek. Az egyedi futófelületi kialakítás és az acélöves konstrukció a HCM-nek kiemelkedő tartósságot és hosszú élettartamot biztosít, és az abroncsot minden terepen alkalmassá teszi, nagyszerű tapadást biztosít még havas, sáros és nedves körülmények között is.

gumiabroncs

gumiabroncs

HC 1000 – fotók: www.trelleborg.com/wheels

gumiabroncs

gumiabroncs

HC 3000 R – fotók: www.trelleborg.com/wheels

gumiabroncs

gumiabroncs

HCM – fotók: www.trelleborg.com/wheels

Új típusok és lehetőségek

Az új Trelleborg HF1000 a következő generációs munkagépabroncs. Kifejezetten a nagyméretű takarmányszállító kocsik és hígtrágya-tartálykocsik teherbírásának növelésére tervezték.

VF-köpenyével és acélöves szerkezetével hosszú élettartamot és kiváló teljesítményt biztosít mind szántóföldön, mind közúton. Innovatív futófelületi mintázata még maximális igénybevétel esetén is, amikor a jármű teljesen meg van terhelve, akár 12,5%-kal szélesebb felfekvőfelületet biztosít a hatékony teherelosztás és a minimális talajtömörödés érdekében. Nedves terepviszonyok között az új HF1000 futófelületi kialakítása kiemelkedő öntisztító képességgel rendelkezik, amely akár 40%-kal jobb futást, stabilitást és általános abroncsteljesítményt eredményez.

A gumiabroncsok és komplett kerékmegoldások meghatározó gyártójaként modern és nagyméretű mezőgazdasági berendezésekhez, például traktorokhoz, kombájnokhoz és betakarítógépekhez használt és szabadalmaztatott mezőgazdasági TW felnikínálatát is elhozta. Fokozott teljesítményt, könnyebb felszerelést és az alacsony nyomású gumiabroncsok könnyű felfújását biztosítja.

A Trelleborg szakértői a kiállításon tanácsot is adtak ahhoz, hogy hogyan lehet a mezőgazdasági műveleteket innovatív gumiabroncs-megoldásokkal, köztük a TM1000 ProgressiveTraction®-nel javítani. Ez egy többszörösen díjnyertes gyártmány, amely kiváló teherbírást és tapadást, csökkentett talajtömörödést biztosít.

A PneuTrac®, amelyet kifejezetten szőlők és gyümölcsösök műveléséhez terveztek, egyesíti a radiál mezőgazdasági abroncsok előnyeit az üzemanyag-hatékonyság, a kényelem és a könnyű kezelhetőség tekintetében, valamint a futófelület nyomvonalának és vonóerő-átadásnak az előnyeit. Sőt, alkalmazásával 20 százalékkal is csökkenthető a gép nyoma egy gumihevedereséhez képest, és kb. 6%-kal nagyobb oldalerőt ad rézsűn való haladáskor.

gép

gumiabroncskeréknyom

HF1000 és alkalmazása, minimális talajtömörítéssel – fotók: www.trelleborg.com/wheels

gumiabroncs

TM1000 ProgressiveTraction® a hatékonyabb üzemeltetéshez – fotó: www.trelleborg.com/wheels

gumiabroncs

gumiabroncs

PneuTrac®, ültetvényekhez ideális – fotók: www.trelleborg.com/wheels

A Trelleborg bemutatta új adaptív gumiabroncs-kezelő rendszerét

A Trelleborg a SIMA 2022 kiállításon hivatalosan is bemutatta az adaptív gumiabroncs-kezelő rendszerét (ATMS - Adaptive Tire Management System), amely a SIMA Innovációs Díj bronzérmét is elnyerte. Az ATMS forradalmasíthatja a mai mezőgazdaságot a termelékenység növelésével, javítva a hatékonyságot, enyhítve ezzel az iparág legnagyobb kihívását: az egyre növekvő népesség élelmezését.

Az új ATMS érzékelőkön keresztül valós idejű adatokat gyűjt a traktoron, érzékeli a gumiabroncsok munkakörülményeit, beleértve az egyes gumiabroncsok dinamikus terhelését, abroncsnyomását és hőmérsékletét.

Munka közben a gazdálkodó folyamatosan tájékoztatást kap arról, hogyan optimalizálhatja teljes mértékben a traktor konfigurációját az egyes műveletek során az optimális felfekvőfelület és a talajtömörödés csökkentése érdekében a legmegfelelőbb gumiabroncsnyomás, valamint a traktor megfelelő ballasztozása révén a jobb vezethetőség, a nagyobb tapadás és az alacsonyabb gördülési ellenállás érdekében közúton.

A Trelleborg Wheel Systems szintén azon fáradozik, hogy a gazdálkodók kevesebb erőforrás felhasználásával többet termelhessenek. Más szóval ott kell alkalmazni az új technológiákat, ahol a legnagyobb szükség van azokra.

A precíziós gazdálkodásnak és a fenntartható mezőgazdaságnak pontos, valós idejű adatokra kell támaszkodnia, és elősegíteni a gépek, eszközök kihasználtságának maximalizálását a munkaidő és az üzemanyag-fogyasztás csökkentésével.

gép

Az érzékelők mérik az abroncsok pillanatnyi paramétereit, és segítenek a gép optimális kalibrálásában – fotó: www.trelleborg.com/wheels

gép

Az érzékelő az abroncson belül – fotó: www.trelleborg.com/wheels

Forrás: www.trelleborg.com/wheels