AGCO NA Challenger MT800 traktor

AGCO NA Challenger MT800 traktor – fotó: challenger-ag.us

30 év tapasztalat a gumihevederes traktorok gyártásában

Az AGCO Corporation már 30 éves gyártási tapasztalattal rendelkezik a gumihevederes traktorok terén, amely legújabb kínálatát 800-as széria képviseli. A legfontosabb változások a teljesen új, MAN motorok és a velük újrahangolt, de a nagy teljesítményű gumikerekes traktorokból már ismerős, AccuDrive és fokozatmentes Accu-VT erőátviteli egységek.

Továbbá, újratervezték a járóművet, a futógörgők felfüggesztésével együtt, a precíz felszínkövetés és a terhelés lehető legjobb megoszlása érdekében. Opcióként több hidraulikus csatlakozás és több függesztési- és kapcsolási (vontatási) lehetőség áll rendelkezésre, bővítve az alkalmazási kört. Végül, de nem utolsó sorban a vezetőfülke és a kezelőszervek is átdolgozásra kerültek.

Magyarországon még nem igazán elterjedt, de a Benelux-államokban vagy Németországban, s főleg a tengerentúlon teljesen megszokott, hogy nagy volumenű építkezéseknél, nagy teljesítmény traktorokat is bevonnak bizonyos tereptrendezésbe vagy szállítási feladatokba és ezen igényeket a gyártóknak szintén követniük kell.

Az MT800-as széria kínálata összesen 4 altípusból áll.

MAN motorkínálat és erőátvitel

Az MT851; MT856; MT862 típusokba a 15,2 literes, D3876 jelű erőforrások kerülnek beépítésre, 511; 564 és 618 lóerős teljesítménnyel. Az MT876-osba a 16,2 literes, 673 lóerős dolgozik. Mindkét blokk már alacsony fordulaton leadja maximális nyomatékát, amely ugyanakkor széles tartományban hasznosítható. Az AccuDrive 16 fokozatú váltóműnél 1000-1700 fordulat/perc között, míg az Accu-VT esetében 1100-1450 közötti fordulaton.Az Accu-VT folyamatosan változó áttételű váltó mindössze 19,81 méter/órától, a maximális 40 km/óráig használható, a lehető legalacsonyabb motorfordulattal. A TMS (Tractor Management System) automatikusan szabályozza a motorfordulatot, a kívánt sebesség megtartásához, nehéz munkáknál vagy extrém talajviszonyok esetén egyaránt. Nemcsak a hajtásláncot kíméli, de lehetőség szerint üzemanyagot is megtakarít.

Challenger gumihevederes traktor

A TMS szabályozza a motorfordulatot a kívánt sebesség megtartásához, kíméli a hajtásláncot és üzemanyagot is megtakarít – fotó: challenger-ag.us

Traktor kétféle változatban

A merevvázas, két gumihevederes gépek üzemeltetése kétségtelenül alacsonyabb költségű, mint a csuklós kormányzású, „quad-track” négyhevederes gépeké. A hevederek nyomtávja 2235-3251 mm között állítható. A hevederek szélessége 4 méretlépcsőben választható, 457-914 mm tartományban. A 4 középső futógörgő és felfüggesztése garantálja a precíz felszínkövetést, folyamatos vonóerő-átadást és jó futáskomfortot.

Az első tengely közvetlenül az alvázhoz kapcsolódik, szériában tekercsrugós feszítéssel és gumi csillapítókkal. Opcióban SmartRide+ kivitel kérhető, szintállítással, amelynél egy-egy hidraulikus munkahenger van a feszítőrugók belsejében. Ez nem csak az optimális szabad magasságot biztosítja folyamatosan, de az eszközök függőlegesen mért kapcsolódási szögét is, a precíz munkavégzéshez.

Fülkekomfort

A teljesen új fülkéhez kétpontos vagy 4 pontos felfüggesztés választható, utóbbi gumirugókkal és integrált lengéscsillapítókkal, ami a hátsó, nem rugózott hajtott tengely fölött összesen 10 centméteres csillapítást enged, a vibrációk kiküszöbölésével együtt.

A rugózott vezetőülés lehet normál textilkárpitozású vagy bőrbevonatú, ez utóbbi kérhető fűtött-szellőztetett változatban is. Az egy ujjal működtethető kartámaszba épített kapcsolók és a 10,4 collos, érintőképernyős Challenger AccuTerminal menürendszere nem sokban tér el a korábbi modellekétől, jelentősen könnyítve az átállást. Különlegesség az egyküllős kormány, opcióban az audio-rendszer gombjaival.

Mindegyik MT800-as alkalmas a precíziós gazdálkodásra, az adott területen a munkavégzés ideális irányának megtervezésére és végrehajtására, valamint az ismétlődő, automatizált manőverek végrehajtására.

traktor

A hevederek nyomtávja 2235-3251 mm között állítható – fotó: challenger-ag.us

Függesztő- és vonószerkezetek

A 3 pontos függesztő-szerkezetből kétféle, a vonócsaposból 3 féle választható. A fix vagy elforduló vonócsapos vonószerkezet függőleges teherbírása egyaránt 4950 kg, a hidraulikus mozgatásúé 6750 kg és jobbra-balra egyformán 28-28 fokban képes elmozdulni. Ez nemcsak jelentősen megkönnyítve a munka közbeni (sorvégi, táblaszéli) visszafordulásokat, de csökkenti fordulási helyigényt és teljesítményszükségletet, de a vontatott eszközre is kisebb erők hatnak fordulás közben.

Sőt, a piacon, egyedülálló módon, kormányzott, 3 pontos függesztő-szerkezet szintén kérhető az MT800-ashoz, itt jobbra-balra egyaránt 23,5-23,5 fok az elfordulás mértéke.

Ez is a visszafordulásokat és precíz sorfolytatásokat hivatott megkönnyíteni, főleg széles szerelékek esetében. A függőleges teherbírása szériában 6750 kg, de választható 9000 kg-os teherbírással is.

Hidraulika-rendszer

Az egyszivattyús rendszer szállítási kapacitása 225 liter/perc 1700-as motorfordulat mellett, az ikerszivattyúsé 450 liter/perc. Az utóbbihoz egy-egy szeleptömb tartozik a bal- és a jobboldalon, megkönnyítve az eszközök hidraulika csatlakoztatását. Mindkét szivattyú el tudja látni az eszközt veszteség nélkül. Erre jó példa egy töltő-ültető gép, amelynél a vákuum-rendszerhez nagy teljesítményű, míg más funkciókhoz alacsony kapacitású hidraulika szükséges. A hidraulika-rendszer önálló szűrővel is rendelkezik a hosszú élettartam, ritkább szervizelés és olajcsere érdekében.

Az MT800-as modellek piaci bevezetése már ez év elején megkezdődik az észak-amerikai piacon és 2 év vagy 2000 üzemóra teljes körű garanciát biztosítanak az új tulajdonosoknak.

források: www.agcocorp.com ; www.challenger-ag.us