Az AGROTEC új hivatalos partnerével mindez gépbeszerzéssel, oktatással, engedélyeztetési tanácsadással és szervízháttérrel együtt, egy kézből, megbízhatóan elérhető 2023-tól. A vadkár, kelési tőszám és növényi egészségállapot légi feltérképezése már eddig is jelentősen javított a mezőgazdasági folyamatok hatékonyságágán, precizitásán. Ezért az olyan szakértők, mint amilyen Hatházi Balázs, a magyar drónpilótaképzés éllovasai közé tartozó Dronehub Academy alapítója is, úgy vélik, a jövő év egyik meghatározó hektárköltség-csökkentő technológiájáért a levegővel épp úgy dolga lesz a gazdának, mint a talajjal.

drón

Az 50-60 hektáron elvégzett kezelések kisebb drónokkal kivitelezhetők – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

Nemcsak a medve, már a permetező drón sem játék

A drónok régóta beszédtémát jelentenek az agráriumban a tőlük várt előnyök miatt: kisebb taposási kárral szinte üzemanyag nélkül végzett állományállapot-felmérés vagy épp permetezés. Azonban a szabályozási hiányosságok és korai modellek korlátozott teljesítménye miatt sokan csak látványos játékszerként tartják ma is számon a hivatalos nevükön pilóta nélküli légieszközöket. Hatházi Balázs, aki 2 éve úttörőként vágott bele a mezőgazdasági drónok szakmai oktatási rendszerének kiépítésébe a Dronehub Academy-vel, elismeri, bár jelenleg is ez a leggyakoribb aggály, a drónok mai tudására pillantva mindez teljesen alaptalan.

„A Dronehub Academy-t akkor alapítottam meg, amikor láttam, hogy közel kerültünk a drónok hatékony ipari felhasználásához. Az első tárgyalások után látszott, hogy maga a drónkereskedelem viszonylag egyszerű területnek ígérkezik, viszont megfelelő szaktudás nélkül mindez hiábavaló. Azért hoztuk létre a képzéseket, hogy a mezőgazdászoknak, építészeknek, minden drónnal dolgozó szakembernek átfogó tudást biztosítsunk a drónok költséghatékony üzemeltetéséhez, üzemben tartásához és a jogi háttereknek való megfeleléshez. Egy alakuló iparágban ez rengeteg munkát kívánt meg, de tartottuk a lépést. Az elsők között váltunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által hivatalosan akkreditált képzőszervvé, az elején állíthattunk ki drónjogosítványt, alkottuk meg a tananyagokat. A drónmonitoring mellett úgy néz ki, hogy a szabályozások a permeteződrónok terén is kikristályosodnak 2023-ra, már az első készítményeket is belistázták a hatóságok. A gépek jelenlegi tudásával ez olyan ugrást tesz lehetővé, amit a mezőgépek és a precíziós gazdálkodás terén élen járó AGROTEC Magyarországgal közösen szerettünk volna kiaknázni. Az AGROTEC által biztosított szakmai háttérrel és a cég által a New Holland gépekhez használt RTK Blue jelkorrekcióval olyan átfogó szolgáltatást vagyunk nyújtani a kereskedelmi cégünkkel, a LiDrone-nal, ami komoly versenyelőny a termelőknek” – vallja Hatházi Balázs.

drón

A drónok régóta beszédtémát jelentenek az agráriumban a tőlük várt előnyök miatt – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

De mennyi is az annyi teljesítményben egy modern permetező drónnal?

A Dronehub Academy vezetője szerint gazdálkodói szemmel ebben a listában minden ott van, ami miatt érdemes komolyan számolni a drónokkal az agráriumban:

 • A drónnal történő ULV (Ultra-Low Volume) permetezés porlasztásos fúvókákkal rendkívül finom, kis cseppekben oszlatja el az oldatokat. Ezzel a hagyományos növényvédelmi technológiáknál lényegesen kisebb mennyiséggel sem veszít hatásfokából.
 • Egy kis hatóanyag-mennyiségű technológiával dolgozó 10 literes permetező drónnal 50-60 hektár lepermetezése teljesen reális egy nap alatt.
 • A 30 literes mezőgazdasági drónnal végzett növényvédőszeres kezelések képesek 1 nap alatt 100 hektárral magabiztosan végezni.
 • Egy drón egy 10-15 perces repülési idő alatt akár 2,5-3 hektárt is képes lekezelni, így kiváló területteljesítménnyel dolgozik.
 • A drónok használata nem igényel komolyabb üzemi technológiafejlesztést, a gépeket, szereket, az akkumulátorok töltését biztosító aggregátort egyetlen pickuppal is ki tudjuk vinni a táblákra. A drónokba ezután behelyezzük a SIM-kártyát, majd rácsatlakozunk az RTK jelkorrekciós rendszerre, aminek köszönhetően az előre tervezett repüléseket a gépek centiméteres pontossággal elvégzik.
 • A napi munkához 3-4 tölthető akkumulátorra van szükség, ezek cseréit érdemes összehangolni a növényvédőszer-feltöltésekkel.
 • A drónos állományfelmérések, permetező drónnal végzett kezelések üzemanyagköltsége minimális és teljes mértékben kiküszöbölik az 5-10%-os taposási kárt, ami más megoldásokkal az év folyamán keletkezne.

drón

A drónok használata nem igényel komolyabb üzemi technológiafejlesztést, a gépeket, szereket – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

„Az extrém időjárás miatt sajnos a kitettség nő, és a művelési időablakok szűkülnek. A nyereségesség fenntartásához minden talpalatnyi földből jó termésátlagot kell kihozni, és az állományokban minden kedvezőtlen változást a lehető leggyorsabban orvosolni kell. Ehhez ideális eszköz egy mezőgazdasági drón. Az eszköz ugyanis rendkívül gyors, ráadásul meredek dűlőkön, problémás alakú táblákon, fás területek miatt nehezen kihasználható területeken is 100%-os hatásfokkal dolgozik. Kis erőforrással nagyot tudunk javítani így a hozamon. A növényvédelemben fontos szempont, hogy a kezeléseket sokkal alacsonyabb munkaerőigénnyel végezhetjük drónokkal. A listához pedig hozzáadódik az egyszerűbb vadkárfelmérés, a vetés utáni keléskép pontos felmérése, illetve az, hogy a nagy felbontású kamerákkal a növények klorofilltartalmát is meg tudjuk becsülni. Ez pontos képet ad a növények állapotáról, tudjuk, mennyire egészséges vagy épp stresszes az adott állomány. Gyakorlatilag azelőtt meg tudunk előzni egy problémát, hogy az láthatóvá válna. Emiatt tekinthetjük a precíziós gazdálkodási adatokat és a drónokat kincset érő szövetségesnek növényorvosoknak, agronómusoknak és minden gazdálkodónak.”

drón

A növényvédelemben fontos szempont, hogy a kezeléseket sokkal alacsonyabb munkaerőigénnyel végezhetjük drónokkal – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

Hol tart ma a mezőgazdasági drónok jogi szabályozása?

Az AGROTEC Magyarország Kft. új partnerének vezetője szerint bár lassan minden a helyére kerül a jogi szabályozások terén is a drónoknál, egy új jogi környezetben kiigazodni egyedül mindig rendkívül kockázatos. Szolgáltatásaik között ezért is találunk tanácsadást is.

A monitoring feladatok mezőgazdasági drónokkal mára teljesen jól szabályozott területté váltak. Általában A1-A3-as műveletekről, tehát lakott helyen kívüli, mezőgazdasági területen végzett munkákról beszélünk 120 méteres repülési magasság alatt. Ehhez elég egy regisztrált drón, egy drónjogosítvány és egy biztosítás. A drónos permetezés már nehezebb ügy, itt most jutottunk oda, hogy a Nébih kidolgozott egy drónos permetezési szabályozásról szóló rendeletet, ami végre lekövethetővé teszi a folyamatot. Kötelező lesz típusminősítéssel rendelkező drónokat használni, szükség lesz egy matricára és egy lajstromszámra, és már meg is vagyunk a gépünkkel. A pilóták képzése ma egy akkreditált drónpilóta képzéssel szintén tisztázott.”

Hatházi Balázs szerint a legtöbb problémát ma az alkalmazható növényvédőszerek kérdései okozzák.

„Sokszor kavarodást okoz, de a drónos permetezőszerek nem légi kijuttatású növényvédelmi készítmények. Az ULV termékek ugyanis eltérő technológiával dolgoznak. Engedélyeztetésüket mára érthető elvárásokhoz kötötte a hatóság, az első engedélyek megvannak, arra várunk, hogy a lista minél szélesebbé váljon, de a kísérleteknek természetesen van átfutási ideje. A helyzet tehát tisztul, számomra nem kétséges, hogy 2023 egyik nagy bővülési lehetőségét a drónok hozzák el a mezőgazdaságba. Azonban használatukba csak felkészült, a szabályozásokat ismerő partnerrel szabad belevágni! Külön a területet ismerő jogi szakértőkkel dolgozunk, ilyen téren is működő megoldásokat kínálunk a termelőknek.”

drón

2023 egyik nagy bővülési lehetőségét a drónok hozzák el a mezőgazdaságba – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

Miben segíti a mezőgazdasági drónozást az AGROTEC a LiDrone csapatával közösen?

A tapasztalatok szerint minimális szervizigénnyel üzemelő DJI mezőgazdasági drónok terén az AGROTEC Magyarországon keresztül a termelők a következő szolgáltatásokat érhetik el Hatházi Balázsék szakmai csapatával:

 1. DJI mezőgazdasági drónok értékesítése és beüzemelési támogatása.
 2. Mezőgazdasági drónok kezeléséhez szakmai oktatások, drónjogosítvány.
 3. Teljes körű szakmai támogatási háttér a mezőgazdasági drónok üzemben tartásához.
 4. Szerviz- és alkatrészháttér biztosítása a gépekhez.

A fő célunk, hogy a magyar gazdálkodók az előnyükre fordíthassák a mezőgazdasági drónok tudását. Ehhez minden szükséges szolgáltatást egy kézből, zökkenőmentes ügyfélélmény mellett képesek vagyunk megadni. Keressenek minket bizalommal!”

Plusz nyereség, lefaragott hektárköltségek mezőgazdasági drónokkal? Válasszon átfogó szolgáltatáscsomaggal profi gépeket az AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Agrotec logó