Mint ahogy arról korábban az Agroinform.hu gépészet rovata is beszámolt, 2019. július 8-i hatállyal a Fliegl megvásárolta a nyugat-franciaországi Brochard Constructeur céget. A vállalat trágyaszórók, pótkocsik és átrakók széles választékát gyártja. Tavaly Hannoverben már Fliegl színeiben mutatkozott be a fúzió első eredménye a KDS Junior 2 függőleges szóróhengeres- és a KDS Muck univerzális, terítőtányéros szórógépcsalád első képviselője.

Munkában a KDS Muck univerzális szórógépcsalád egyik tagja - Fotó: fliegl-agrartechnik.de

A terítőtárcsás varioSPLASH terítőrendszerrel szerelt szórógépek láncos kaparóléces lehordó szerkezettel, (20 mm-es láncszemátmérő, legfeljebb 50 tonnás szakítóterheléssel) hidropneumatikus láncfeszítéssel rendelkeznek. A trágyát a szórótárcsákra két, 770 mm átmérőjű, cserélhető késekkel rendelkező bontóhenger aprítja rá és osztja el.

Hannoverben mutatták be az új szórógépcsaládot - Fotó: fliegl-agrartechnik.de

A szóróegység a hajtást, egy olajfürdős hajtóművön keresztül kapja meg. A röpítőtárcsák 950 mm, illetve 1100 mm átmérőjűek és legnagyobb munkaszélességük 20-24 méter. A szórócsalád különböző méretekben készül, 10, 12, 18, 21, 27 m3 befogadókapacitással. Mindegyik KDS Muck típus szórótányéros rendszerű, de a két legkisebb 10 és 12 m3-es KDS Junior változat függőleges tépőhengerpáros szórórendszerrel is.

A két legkisebb egytengelyes modell elérhető terítőtányéros Muck, és függőleges szóróhengeres, Junior változatban is - Fotó: fliegl-agrartechnik.de

Természetesen mindegyik modell rendelkezik szórószerkezet előtt a raktérben, hidraulikus működtetésű zsilippel. A két kisebb 10-12 m3-es változat egytengelyes kivitelben, a 18-21 m3-esek tandem futóművel, a 27 m3-es tridem futóművel, a szokott első-hátsó kormányzott tengelykialakítással.