A közelmúltban látott napvilágot az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2017-es évet záró jelentése az új mezőgazdasági gépek forgalmáról. A statisztikai felmérés 152 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2017-ben, melyből 40 adatszolgáltató újonnan került a felmérésbe.

A statisztika beérkezési aránya 93 százalék volt a tárgyévben. A bővülés éve volt 2017 a mezőgazdaságigép-piacon. A kétévi csökkenés után a mezőgépeladások ismét növekedésnek indultak Magyarországon.

traktor

Különösen az 50-140 LE teljesítménytartományba tartozó traktorok forgalma emelkedett tavaly – fotó: Agroinform.hu

Ha néhány éve azt mondjuk egy tapasztalt traktorvezetőnek, hogy bármely területen 2 cm-es pontossággal tud valaki műtrágyázni, vetni vagy éppen vegyszerezni, bizonyára óriási kétkedéssel reagált volna, hiszen a legügyesebb szakemberek is örülnek, ha képesek hozni a 20-25 cm-t.

A precíziós gazdálkodás gyöngyszeme, a Trimble GFX 750 RTK-s robotpilótának köszönhetően ma már ez is lehetséges, és ami jó hír: nem kell hozzá sokmilliós traktort vásárolni, hisz beszerelhető egy 15 éves gépbe is!

gép

A NAV-900 kormányvezérlő jelenleg a Trimble legfejlettebb GNSS-vevője – fotó: Agroinform.hu

A megnövekedett termelési igényekhez a CIMBRIA HEID CC50 csávázógép optimalizálja a vegyszerfelhasználást, és csökkenti a terhelést. Az eredmény egyöntetűen csávázott vetőmag, mely megfelel a nemzetközi vetőmag-minősítési szabványoknak, és kiváló növekedési képességekkel rendelkezik.

gép

fotó: CHH Műszaki Kft.

Idén ismét megrendezték a Hardi Rally névre keresztelt Hardi Rubicon permetezőgép-bemutatót, amely a tervek szerint 1-2 napos lett volna, de az óriási érdeklődés megoldotta, hogy a gépek közel egy hétig Sebastien Loeb (kilencszeres ralivilágbajnok) tempójában szeljék a táblát Cserkeszőlő határában. Erről is beszámoltunk a héten gépészet rovatunkban.

gép

A képen egy 36 méteres keretet látunk, de a gép akár 52 méteressel is szerelhető – fotó: Agroinform.hu

A Väderstad egy olyan újdonságot mutatott be a magyar gazdálkodóknak 2018-ban, amely a jól ismert NZ Aggressive magágykészítő munkagépek alapjaira épült, ám sokkal szélesebb felhasználási lehetőségeket nyújt a gazdálkodók számára. Ez az új Ferox kultivátor. A Ferox kiválóan használható középmély talajmunkákra, mint például a tarlóhántás és -ápolás, valamint a magágykészítés.

gép

fotó: Väderstad Kft.

A New Holland CX7-8 gépek eredete egészen az 1950-es évekhez nyúlik vissza, és a jelenlegi gépcsalád tagja a világ legerősebb szalmarázóládás kombájnja is. A széria ötvözi a négydobos rendszer páratlan cséplési és leválasztási hatékonyságát a legkorszerűbb technológiai újításokkal.

A jellemzői sorában a legfontosabbak: a jelenleg legszigorúbb Tier4B-s emissziós előírásokat teljesítő erőforrások, tágas és csendes kabin, továbbá a szekcionált cséplő dobkosár.

gép

Maximalizálhatjuk a tapadást, és minimálisra csökkentjük a talajtömörítő hatást, ha a gyári SmartTraxTM gumihevederek bármelyikét választjuk – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

A New Holland a fix kamrás bálázók piacán több mint huszonöt éve vezető pozíciót tölt be, emellett úttörő szerepe volt a változó kamrás bálázók fejlesztésében is. A Roll-Belt széria a továbbfejlesztett hevederes technológiának köszönhetően 20%-kal nagyobb teljesítményre képes az elődmodellekhez képest, továbbá a bálasűrűség 5%-kal emelkedett.

gép

A Roll-Belt széria a továbbfejlesztett hevederes technológiának köszönhetően 20%-kal nagyobb teljesítményre képes az elődmodellekhez képest – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

A talajkímélő művelés számos elemből tevődik össze. Az alábbi tippeket betartva megfelelő állapotban tarthatjuk a talajt, és csökkenthetjük a tömörödését. A mezőgépgyártók egyre nagyobb méretű és teljesítményű gépeket dobnak piacra, amelyeknek a súlyuk is egyre nagyobb, így jobban terhelik a talajt. Ahhoz, hogy a talaj nagyobb károsodást ne szenvedjen, a következő, talajkímélő intézkedéseket kell szem előtt tartani.

gépTúlságosan nedves talajra soha ne menjünk rá – fotó: Shutterstock