Megújultak a Case IH L-10 sorozatú rakodói. Új, formatervezett új emelőkar alkalmazása. Az öntött és kovácsolt alkatrészek még nagyobb terhelést bírnak a kritikus pontoknál. Az új tömlővezetés és a védőburkolatok megvédik a hidraulikarendszert az esetleges sérülésektől. A hatékonyabb olajáramlásnak köszönhetően a hidraulika gyorsabban működik, ugyanakkor kevesebb hőt generál, kevesebb üzemanyagot használ, alacsonyabb üzemeltetési költség mellett.

Az új L10 rakodószéria teljesen új gémkialakítással készül – fotó: Case IH

A nagyobb teljesítmény, a hatékonyabb munkavégzés és a nagyobb termelékenység, továbbá a három métert meg nem haladó szállítási szélesség iránti kereslet kielégítésére bővíti a jövő évtől a John Deere a 8000-es önjáró szecskázó szériáját a 8600-as modellel. A szóban forgó típust eredetileg 2014-ben dobták piacra a széria szélesebb méretű modelljeinek bevezető termékeként. A 8600-as modell jelenleg a standard szántóföldi növények betakarítására alkalmas széria (8100-8500) legmagasabb kategóriás gépe.

Az új 8600-as modellt a John Deere PSX 13,5 literes, 625 lóerős dízelmotor hajtja – fotó: John Deere

A gyümölcsszüretet (különösen a bogyós gyümölcsök esetében) robotokkal azért nehéz megoldani, mert egyrészt a lombozat eltakarja a gyümölcsöket, másrészt a talajon mozgó robot súlyosan sértheti (taposhatja) azokat. Az Atlantai Egyetem Technológiai Intézetének konstruktőrei ezeket a problémákat igyekeztek kiküszöbölni, ezért a dr. Jonathan Rogers ötlete alapján kifejlesztett és „Tarzannak” nevezett robotot a lajhár mozgását utánozva hozták létre.

A robotot a lajhár mozgása inspirálta – fotó: sciencenewsforstudents.org

Ebben az évben ünnepli a ZETOR TRACTORS a.s. Forterra traktorcsaládjának 20 éves jubileumát. 1998 óta ebből a modellből 21.500 traktort adtak el összesen 55 országban. A Forterra széria modelljeit első alkalommal 1998 végén szállították. Az elnevezés két szó (a FOR és a TERRA) összevonásából keletkezett, ami azt sugallja, hogy robusztus traktorról van szó, amely nehéz terepekre alkalmas. Az alapját a Unified Series III sorozathoz tartozó traktorok képezték, melyek első prototípusai egészen 1974-ig nyúlnak vissza.

Az URIII széria alapjain indult a Forterra traktorcsalád karrierje 20 éve – fotó: ZETOR TRACTORS a.s.

A II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow országos agrárseregszemle legnagyobb érdeklődéssel kísért programja a Szántóföldi Show volt. Megmutatjuk a bemutató legérdekesebb gépeit. A gyakorlati gépbemutatón felvonultatott több mint 30 gépet és gépkapcsolatot két részben mutatjuk be. Előző cikkünkben a betakarítás gépeit vettük sorra. Mostani cikkünkben főként a talajművelés és tápanyag-visszapótlás, illetve növényvédelem gépeit magába foglaló rész újdonságait emeljük ki.

Hatalmas érdeklődés kísérte az ekék bemutatkozását – fotó: Agroinform.hu

Pörneczi Károly, a Celli-Sághegyalja Zrt. elnök-vezérigazgatójának tapasztalatai szerint a LANDINI 7-215-ös traktor egy olyan erőgép, amit a vegetáció teljes időszakában ki tudnak használni egy közepes vagy akár nagy gazdaságban is. Strapabíró, egyszerűen kezelhető, ugyanakkor magában hordozza a kényelmi és biztonsági funkciókat egyaránt.

A Landini 7-215-ös 6,7 literes, 24 szelepes, hathengeres, turbófeltöltős motorja alaphelyzetben 188 lóerőt teljesít – fotó: Agroinform.hu

A Martignani permetezőgépek kizárólagos magyarországi importőre és forgalmazója a PENDA Kft. Az Agroinform.hu portál forgatócsoportja a PENDA szakembereivel ellátogatott több Tokaj környéki szőlészetbe, hogy személyesen is meggyőződjön a Martignani permetezőgépek munkájáról.

A Martignani-innováció kulcsa a radiálventilátoros technológia – fotó: Penda Kft.