A CES 2022 sajtótájékoztatóján a John Deere-nél nemcsak egy teljesen autonóm traktor premierjére került sor, amely készen áll a sorozatgyártásra, a 8R szériára épül, és már korábban bemutattuk. A másik két innovációs díjat a John Deere See & Spray™ permetező technológiájáért kapta.


A See & Spray™ egy fejlett robotikai megoldáson alapul, amely a számítógépes látást és a gépi tanulást használja fel a növények és a gyomok közötti különbség felismerésére és a gyomirtó szerek célzott (foltpermetezés) kijuttatására. Ez egyszerre környezetbarát és költséghatékony, valamint a csökkentett vegyszerhasználat miatt egészségesebb lesz a termés.

John Deere önjáró permetező

Az önjáró permetezőgépek a műszaki tartalomért kaptak két kategóriában is elismerést – fotó: www.deere.com

"A mezőgazdasági technológia fejlődése nyújtotta lehetőségek továbbra is arra ösztönzik a John Deere-t, hogy élvonalbeli intelligens gépeket, rendszereket és megoldásokat fejlesszen és gyártson, hogy minden növényt egyedileg tudjanak kezelni a gazdálkodók" – mondta Jahmy Hindman, a John Deere technológiai igazgatója.

A See & Spray™ egyszerre alkalmaz mélytanulást (öntanuló rendszer), kamerákat és robotikát, hogy megkülönböztesse a haszonnövényeket a gyomoktól. Ez a technológia lehetővé teheti, hogy minden egyes növény pontosan azt és csak azt kapja, amire éppen szüksége van.

Az innovációs díj robotika kategóriája olyan programozható vagy más módon intelligens gépeket díjaz, amelyek képesek bizonyos feladatok elvégzésére, illetve az emberi mozgás vagy interakciók utánzására.

A jármű-intelligencia és közlekedés kategória olyan autóipari és egyéb közlekedési termékeket és szolgáltatásokat vonultat fel, amelyek fokozzák a vezetési vagy utazási élményt. A mezőgazdasági gépek esetében ennek a munkakomfort, az autonóm munkavégzés, s legfőképpen a precíziós gazdálkodás terén van nagy jelentősége.

John Deere permetező

Az innovációs díj robotika kategóriája olyan programozható és intelligens gépeket emel ki, amelyek képesek bizonyos feladatok elvégzésére, illetve az emberi mozgás vagy interakciók utánzására – fotó: deere.com

A termékeket, fejlesztéseket egy tervezőkből, mérnökökből és műszaki szakmai lapok szakértőiből álló zsűri vizsgálja és pontozza. A termékeket funkcionalitásuk, esztétikájuk és formatervezésük alapján is értékelik, valamint aszerint, hogy mi teszi a terméket egyedivé és innovatívvá. A legmagasabb értékelést elérő termékek kapják a "Best of Innovation" kitüntetést.

Forrás: www.lectura.press/en