Tempo vetőgép munka közben

Jelenleg 6 modellcsalád 23 típusa közül választhatnak a termelők — fotó: Väderstad

Hogyan összegezhető a Tempo vetőgép eddig elért sikere?

Részben a széles modellválasztéknak is köszönhető a Väderstad szemenkénti vetőgépének világviszonylatban és Magyarországon is elért sikere, amit jól szemléltet, hogy a gyártási darabszám már 2019-ben elérte az ötezret, miközben idehaza 50% körüli a Tempo vetőgépek piaci részaránya a VDMA statisztikája szerint, azaz minden második hazánkban értékesített szemenként vető gép a svédországi gyártósorokon készül. Idén pedig további 120 Tempo kezdte meg a munkáját a tavaszi idényben, ami ismét egy kisebbfajta csoda, hiszen ilyen darabszámot még egyetlen termékből sem értékesítettünk egy év lefolyása alatt. A Tempo egy „kockázatmentes” vetőgép, hiszen a piacra bocsátását megelőzően széleskörű hazai teszteken esett át, a nagy gyártási darabszám pedig egyértelműen garanciát jelent arra, hogy kinőtte a gyermekbetegségeit.

Tempo motor

A Väderstad Tempo kopóelemei a svéd gyártó saját üzemében készülnek — fotó: Väderstad

A Tempo sikerén felbuzdulva több utánzat jelent meg a piacon. Miben áll a Tempo előnye velük szemben?

Nem csoda, hogy a versenytársaknak is megjött az étvágya, több gyártó lemásolta a Tempot, ami sajnos annak ellenére is lehetséges, hogy több mint 30 szabadalom védi. Van gyártó, aki például csak a színében változtatta meg a Tempo T modellt, ugyanazzal a dizájnnal és méretekkel dolgozott. Persze nem minden Tempo, ami annak látszik. A Väderstad Tempo számos ponton azért továbbra is konkurencia előtt jár, kezdve például az alapoknál, mint például a vetőkocsik mélységhatároló kerekeinek elrendezése és felfüggesztése. A Tempo ún. húzott rendszerű kialakítással jellemezhető, ami sokkal nyugodtabb járást biztosít a vetőegységek számára nagy menetsebesség esetén, mint a tolt rendszerű típus.

A Väderstad Tempo ma már nem a piacon fellelhető elemekből építkezik, a nyitótárcsák, a perselyek és a tengelyek — magasabb sztenderdek mellett — a svéd gyártó saját üzemében készülnek. Az alumínium öntvény Gilstring-magadagoló a Tempo lelke, egyszerű kialakítású, kevés mozgó elemet tartalmaz, a maglesodró a sebességtől függetlenül állítható. A kompozit magtárcsa olcsó és tartós, mivel a Gilstring adagolóban a ház és a magtárcsa között egy súrlódást csökkentő légpárna alakul ki. A szállítókefés és szállítószalagos magadagolók kétszer annyi villanymotorral készülnek, mint a Tempo, ezért drágábbak is, ráadásul a magszállítást végző egység tulajdonképpen a vetőgép kopóeleme. A Tempo esetében ez a levegő. A kefés megoldás használhatósága erősen növényfaj, azaz magfüggő, ráadásul nedves vetési idényben nem működik megbízhatóan.

A sortisztító használata rögös és/vagy szármaradványos felszín esetében szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy a kívánt vetési mélységgel dolgozzunk. Tempo ún. „lebegő” sortisztítója valószínűleg a legjobb piacon, nemcsak mélysége, de terhelése is több fokozatban állítható, míg paralelogramma felfüggesztése az optimális munkaszögről gondoskodik. A műtrágya megfelelő mélységbe és a soroktól megfelelő távolságra történő lehelyezése kritikus jelentőséggel bír az állomány egyenletes fejlődése szempontjából. A Tempo műtrágyarendszere a legmagasabb szintű elvárásokat is kielégíti, a szimplatárcsás csoroszlya nem bolygatja a talajt nagy vetési sebességnél, így a vetési mélység pontosságára nincs negatív hatása, a műtrágyalehelyezés mélysége több fokozatban, egyszerűen állítható. De mégis a legfontosabb előny talán az, hogy a vetősorokhoz hasonlóan, a műtrágya- és a mikrogranulátum adagolás is soronként lezárható, a Tempo tehát nem egy „fél” megoldás a precíziós gazdálkodásban, vetésben gondolkozó gazdaságok számára. Az inputkijuttatás szakaszolhatósága ráadásul 5-10% költségmegtakarítást is jelent!

Végül, de nem utolsó sorban tegyünk említést a vezérlésről is. A modern Tempo vetőgép a jelenleg elérhető legkorszerűbb vezérlést kapta, az E-Control GPS kompatibilis és tetszetős grafikus megjelenítést kínál, amit miden gépkezelő kortól függetlenül gyorsan megszeret. Ráadásul a gépkönyvek és a vetőgép használatát segítő oktató kisfilmek is bármikor elérhetők munka közben. Más vetőgépek vezérlése sok esetben a 90-es éveket idézi, korszerűtlen és egyáltalán nem felhasználóbarát.

magadagoló

Gilstring-magadagoló — fotó: Väderstad

Hamarosan indul a Tempo szokásos előszezoni akciója. Ez is a Tempo sajátos értékesítési koncepciójának része?

A hirtelen felfutó kereslet miatt az elmúlt három évet a keresleti piac jellemezte, akik nem rendelték meg időben, azaz az előszezon alatt a vetőgépüket, sajnos egy újabb évet vártak rá. A gyártó oldaláról azért lényeges a 4 hónapon át tartó Tempo előszezon, mert csak úgy tudja kielégíteni az egyre nagyobb igényt, hogy már a nyár derekán elkezdi a precíziós vetőgépeinek gyártását. Konkrét megrendelések nélkül készletre kellene gyártania, ami azért is kockázatos, mert az opciók széles kínálata miatt, valószínűleg nem pontosan olyan konfigurációk kerülnének le a gyártósorról, amit később a vevők szeretnének. Így 6-8% előszezoni kedvezménnyel arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy már nyáron döntsenek a tavaszi beruházás kérdésében. A Väderstad mindehhez kedvező szállítási és fizetési kondíciókat is biztosít, ami azt jelenti, hogy például mindössze 10% előleget kell fizetni megrendeléskor, a szállítást a november-február közötti időszakra, a teljes vételár megfizetését pedig február közepéig lehet halasztani. Nem csoda, hogy a június-szeptember közötti előszezoni időszakban a megrendelések 60-70%-a már beérkezik a gyárba.

Tempo vetőgép

Érdemes most rendelni, ha tavaszra biztosan szeretne egy Tempo vetőgépet — fotó: Väderstad

Mivel kap többet az, aki Tempo vetőgépet vásárol?

A kiváló termék mögött magas színvonalú szolgáltatás áll, hiszen minden Tempo vetőgéphez 2 év teljeskörű garancia is jár, a vetőtárcsákat pedig térítés mentesen cseréli a gyártó, amennyiben rendetetés szerű használat mellett törés vagy repedés fordul elő rajtuk. A Vaderstad Kft. értékesítő és szervizes kollégái nem csak a saját szakterületük specialistái, de jól értenek a különböző virtuális terminálokon futó Task Controller alkalmazás beállításához is. Ahány traktormárka, annyiféle megközelítés, ráadásul a problémát sokszor az is árnyalja, hogy a szakaszolás és a táblavégi fordulók beállításában sok gazdálkodó és gépkezelő magára van hagyva, mert a traktor vagy a rendszer megvásárlásával oktatást nem kaptak. Ilyen esetekben jól jön a svéd gyártó szakembereinek tudása és sokévnyi tapasztalata.

adagoló

Minden Tempo vetőgéphez 2 év teljeskörű garancia jár — fotó: Väderstad

Rendkívüli teljesítmény, MOST rendkívüli árakon! Rendelje meg most, ha tavaszra biztosan szeretne egyet!

Az előszezoni akció feltételei:

• Az akció időtartama: 2021. június 1.–2021. szeptember 30.

• Az akcióban részt vevő géptípusok: minden Tempo vetőgépmodell, valamint FH 2200 front műtrágyatartály.

• Szállítási feltételek: a vevő kérésére, vagy október–februári szállítással, gyári opciók szerint.

• Fizetési feltételek: 10% előleg megrendeléskor.

• Halasztott fizetés akár 2022. február 15-ig.

(A tájékoztatás nem teljeskörű!)

Forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

Ádám Tamás +36-20-242-0215

Lempel László +36-20-965-4742

Kovács Gábor +36-20-523-3242

Fábián Péter +36-20-472-8920

Máté Csaba +36-20-455-4296

Tolnai Péter +36-20-237-0770