Amikor az egyetem kutatói belevágtak a karfiolszedő robot tervezésébe, tudták, hogy a manipulátorjának utánoznia kell az emberi kezet. A robotikaoktató dr. Martin Stoelen feltalálta a „GummiArm” robotot, ami inkább emberhez hasonlóan dolgozik, és karjait lágyabbá vagy merevvé lehet tenni, attól függően, hogy a feladat erőt vagy csak puha érintést igényel. Ez utóbbira példa az eperszedés – írja a Syngenta blog.

A kamerák és az érzékelők a robot ujjaiban arra is alkalmasak, hogy felmérjék a növények növekedését, így pontosan meghatározhatják, hogy mely zöldségeket kell betakarni, és melyiket kell még a földeken hagyni. Vagyis azt teszi, amit a farmer is tesz ilyen helyzetben.

„Végső soron olyan gépek, mint ez, megkönnyítik és egyszerűbbé teszik a mezőgazdasági termelők dolgát” – mondta dr. Stoelen, hozzáfűzve, hogy a robot sok mindennel megbízható a gyomlálástól a növényvédő szerek permetezéséig.

robot

A kamerák és az érzékelők a robot ujjaiban arra is alkalmasak, hogy felmérjék a növények növekedését – fotó: blog.syngenta.hu

Amint a Brexit-népszavazás előtt a kilépésre buzdító The Telegraph írja, a kézi munka a mezőgazdasági összköltségek mintegy felét teszi ki, és néha kevés a munkáskéz, különösen betakarításkor. Tehát a folyamat automatizálása nemcsak lefaragja az általános költségeket, hanem biztosítja, hogy a termény ne rothadjon meg a földeken az emberi munkások hiánya miatt.