Tokaj-Hegyalján, a Zemplén lábánál, Olaszliszkán gazdálkodik Bölkei István és édesapja közel 250 hektáros családi gazdaságban. Klasszikus szántóföldi növénytermesztést folytatnak, inkább az őszi vetésűeket preferálva, mint például a búza, a repce és az őszi árpa. A tavasziak közül a napraforgó és a kukorica szerepel a vetésforgóban, de még 5 hektár bodzaültetvény is tartozik a birtokhoz.

Bölkei István

Bölkei István Tokaj-Hegyalján, a Zemplén lábánál, Olaszliszkán gazdálkodik – fotó: Vaderstad Kft.

Milyen talajok jellemzők az önök területein, hogyan sikerült a tavalyi szezon?

– Barna erdőtalajokkal rendelkezünk, ezek általában 20 aranykoronásak, 45-50 Aranyféle kötöttségi számmal. Az előző szezonnal kapcsolatban vegyes érzelmeink vannak: az őszi vetésűek termésátlaga kimagasló volt, a búzáé 9,5 t/ha, a repcéé 3,8 t/ha. Az árak sajnos messze nem voltak olyan jók, mint szerettük volna. A tavasziaknál a termés mennyiségében is megmutatkozott a szárazság, a napraforgó 3,2 t/ha, a kukorica pedig 7,5 t/ha eredményt hozott.

Talajművelés tekintetében milyen elvet követnek?

– Mi is látjuk a forgatás nélküli művelés előnyeit, és van olyan területünk, amelyet már hat éve nem szántottunk. De vannak ekéink, és ha ősszel az időjárás miatt az alapművelést nem tudjuk kultivátorral vagy lazítóval elvégezni, hanem csak ekével, akkor elővesszük ezeket. Egy jól végzett őszi szántás szerintem lehet jobb, mint egy tavaszi kultivátorozás.

Gépek tekintetében a svéd gyártótól milyen eszközökkel rendelkeznek?

– A Väderstaddal először 2004-ben kerültünk kapcsolatba. Az első gépünk egy 4 méteres Carrier rövidtárcsa, vagy ahogy a Väderstad szakemberei nevezik, síktárcsás porhanyító volt, ez azóta is megvan, aktívan részt vesz a szántóföldi és a bodzás munkákban is. A negyedik tárcsagarnitúra van már rajta, de olyan minőségű a gép, hogy csak pár csapágyat és a tárcsalapokat kellett cserélni. Van olyan csapágy, amelyik még mindig az eredeti a gépen! A következő fejlesztésre 2019-ben került sor, akkor egy 6 soros függesztett Tempo vetőgépet szereztünk be. Most egyébként már megrendeltünk egy 4 méteres Rapid 400 S és egy Cultus HD 350 munkagépet.

A Tempóval kapcsolatban mik voltak a legfontosabb tapasztalataik?

– Repcét és szóját is vetettünk vele, de a repcénél később inkább maradtunk a hagyományos gabonasortávnál, mert úgy tapasztaltuk, hogy a mi területünkön sok a 76 cm-es sortáv. Így most csak a napraforgót, kukoricát vetjük ezzel. Az üzemi gyakorlatban azt láttuk, hogy nagy ugrás volt a gép munkaminősége az azt megelőzően használt masinákéhoz képest. Könnyű beállítani, tudok vele tervezni akár a műtrágya vagy mikrogranulátum kijuttatásánál is. Emellett szemmel látható volt a kelésnél is a minőség javulása. A gép automatán szakaszol, ez is nagyon fontos. Egy 130 lóerős géppel húzzuk, pont elég neki. Így 12–14 km/h sebességgel üzemeltetjük. Nagyobb sebességnél is pontos lenne, de az üzemméretünk nem igényli a gyorsabb tempót. Nagy a területteljesítménye, így 40 hektárt simán elvetünk vele.

A két új gép hol illeszkedik majd a rendszerbe?

– A 2004-es Carrier megmutatta, hogy olyan anyagminőségekkel dolgozik a gyártó, ami alapján már nem is gondolkodtunk más márka beszerzésén. A Tempónál pedig a vetés minőségét láttuk nagyszerűnek, így a vetőgép cseréjénél adta magát a Rapid felé való elmozdulás. Ez nagyobb sebességet biztosít, és egyszerre több munkaművelet is elvégezhető vele, mint a korábbi gépekkel. A Väderstad hazai leányvállalata is megbízható, tetszik a hozzáállásuk és az a szemlélet, amit képviselnek. Ha alkatrészre volt szükség, gyorsak és rugalmasak voltak, elégedettek vagyunk velük. Egyébként kizárólag gyári alkatrészt használunk – magasabb az áruk, de a minőség a legfontosabb a számunkra.

Szerző: Fodor Mihály, Agrárágazat

További információ a Väderstad gépekről:

Vaderstad Kft.

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Tel.: +36 22/709-000
E-mail: infohu@vaderstad.com

Honlap:
www.vaderstad.com/hu

www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

vaderstad logó