Az összesen 1800 hektáros gazdasági méret részben saját tulajdonú földekből, részben a Rékasi Agrár Kft. szántóiból és integrációba vont területeiből, valamint bérmunkával érintett területekből tevődik össze. A feladatokat hat főállású és két idénymunkás végzi.

Kovács Zoltán

Kovács Zoltán Szolnoktól 12 kilométerre, zagyvarékasi központtal vezeti cégcsoportját – fotó: Vaderstad Kft.

Milyen talajokon tudnak gazdálkodni? Milyen kultúrákat termesztenek?

– Szerencsére viszonylag kedvező termőhelyi adottságok mellett, közepes vagy annál jobb minőségű termőföldeken dolgozhatunk. A vetésforgóban búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó, repce szerepel nálunk, de borsót is kipróbáltuk már. A 2022-es évet a klasszikus gazdahozzáállásnak köszönhetően vészeltük át. Ahogy mondják: „egy termés a bankban, egy a határban és egy a raktárban." A bankban ugyan nem volt termésünk, de sok áthúzódó készlettel rendelkeztünk, és a 2022-es év jó árait a búza, napraforgó, kukorica tekintetében még meg tudtuk lovagolni. Ez segített abban, hogy tavaly nem lettünk veszteségesek, így 2023-at kompromisszumok nélkül, jó lendülettel tudjuk kezdeni. Emellett persze az is fontos volt, hogy búzából, repcéből, őszi árpából jó közepes termésünk lett 2022-ben, utána azonban sajnos elzáródtak az égi csapok, és például napraforgóból volt, ahol 3 t/ha volt az eredmény, de volt, ahol csak 0,3 t/ha. Kukoricából a 350 hektár nem egészen 1 t/ha átlagot adott...

Ezek beszédes számok... A talajművelés terén milyen szemlélettel dolgoznak?

– Alapvetően ez függ az időjárástól és a csapadék mennyiségétől is, de körülbelül a területek harmadán szántunk, kétharmadán pedig forgatás nélküli talajművelést végzünk. Ebben az évben forgatás nélkül extra minőségű alapművelést végeztünk, minimális volt, ahol szántottunk. Természetesen törekszünk arra, hogy talajainkat azonnal zárjuk. Ha az alapművelő eszköz nem zárja le rendben, akkor másik műveletben.

Milyen Väderstad gépeket használnak munkájuk során?

– A legelsőt még a 2000-es évek elején vettük, az egy Carrier tárcsa volt. A szomszéd gazda használta, nagyon dicsérte magát a gépet és a Väderstad céget is, ezért ruháztuk be mi is. Azóta évről évre gyarapítjuk a svéd gyártótól származó gépek sorát. A Carriert egy NZ Aggressive követte, majd két Rollex henger, amelyek után egy 8 soros Tempo vetőgép állt munkába. Most várjuk a megrendelt TopDown kultivátort, és még folyamatban van egy Rapid gabonavetőgép beszerzése is, de ott még az egyeztetések folynak. Meghallgatom majd a Väderstad szakembereit, hogy mit javasolnak, mert minden egyes vásárlásnál adok a véleményükre. Tetszik, hogy mindig olyan felszereltséget ajánlanak, amely az itteni körülményekhez, talajadottságokhoz, teljesítmény-elvárásokhoz igazodik. Tapasztalataim szerint nem a legolcsóbbak a gépeik, de kicsi a szervizigényük, rendkívül jó az üzembiztonságuk, és jó anyagminőséggel rendelkeznek. Maximálisan megfelelnek annak, hogy egy nagygazdaság akár napi 24 órában használja ezeket. Ahogy a klímahelyzet egyre rosszabb lesz, nagyon fontos, hogy mindent időben és megfelelő minőségben végezzünk el. Ki kell használni a megfelelő időablakokat – ezért döntök mindig a Väderstad mellett.

Milyen az alkatrész-ellátottság?

– Tökéletes, még ezekben a nehéz időkben is, amik az elmúlt 2-3 évben jellemzőek voltak a piacra. Az alkatrészek jó része csereszabatos, ez tetszik! A szervizessel is nagyon elégedettek vagyunk, és nagy előny, hogy ugyanaz a srác üzemelte be a Tempót, mint aki az első Carrier tárcsát is! Ez a fajta stabilitás nagyon fontos egy partnercégnél.

Mi a tapasztalatuk a Tempo használata során?

– Egy szezont futott, nagyon jók a tapasztalataink vele. Amit leírnak sebesség, pontosság, precizitás tekintetében, az teljesen korrekt. A gépkezelő kolléga viszonylag egyszerűen megtanulta a kezelhetőséget. Hálás, jó berendezés, de sajnos a szárazság miatt a kapásnövényeink nem tudták megmutatni azt az előnyt, amit ez a technika jelenthetett. Kelésnél még tökéletes volt az állomány, ilyen jó talajmunkát, vetést szerintem nagyon rég csináltunk, mint 2022-ben. A Tempo területteljesítménye is szuper volt. Amelyik napraforgó időben a földbe került, az még hozta a 3 tonnát...

Fodor Mihály
főszerkesztő
Mezőhír - GÉPmax

Vaderstad Kft.
Cím: 2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Tel.: +36 22/709-000

E-mail: infohu@vaderstad.com
Honlap:
www.vaderstad.com/hu

www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

vaderstad logó