Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak619 FtEUR409.5 FtUSD389.11 FtCHF441.31 FtGBP496.77 Ft
Hirdetés
Organit Magnézium 5 l
14.920 Ft
Budapest
Megosztás:
1
Ár
14.920 Ft
Leírás
MIBEN NYÚJTHAT MEGOLDÁST A TERMÉKÜNK: A magnéziumhiánynak alapvetően két tünetcsoportja ismert, de az egyszikű
növényeken (csemegekukorica, hagyma, spárga) van egy harmadik megjelenési formája is: A levél széle irányából, egyre nagyobb és egyre élesebben kivehető
foltok alakulnak ki, amelyek a levél főerének irányába húzódnak. (A
zöldségféléken ritka, többnyire a gyümölcsféléken figyelhető meg.) A levéllemez belsejéből, levélnyél irányából induló, legyező alakú
sárgulás, amely először levélerek vagy a levélnyél közelében, a főerek
között alakul ki – a legtöbb zöldségnövényen ez a tünet látható, a
paprikánál, burgonyánál és a paradicsomnál nehezen, a kabakosok
(uborka, sárga- és görögdinnye, spárgatök, patisszon, cukkíni) esetében
a káliumtól jól megkülönböztethető. Az egyszikű növények levelein a levélnyél irányából hosszanti irányban
először apró pettyek, foltok, majd ezek összemosódásával narancssárga
csíkok képződnek. A színelváltozás először az idősebb leveleken jelenik meg, de eltérően a
nitrogén- vagy a káliumhiánytól, ritkán a legalsó, sokkal inkább a középtáji
vagy a szár alsó kétharmadának környékén elhelyezkedő leveleken mutatkozik.
A sárgás elszíneződésre ellentétben a káliumhiánnyal jellemző,
hogy a klorózis nem világos vagy fakó sárga, hanem élénksárga, gyakran
lilás, narancsvörös tónusú, ennek ellenére a káliumhiánnyal könnyen
összetéveszthető. A tünetek idővel a hiánymértékének fokozódásával
a fiatal levelekre is áthúzódnak. A magnéziumhiány lassítja a növény asszimilációs és szintetizáló folyamatait
(egyetlen ásványi eleme a klorofill-molekulának), zavart okoz az
anyagcsere-folyamatokban, a levelekben felhalmozódnak a cukrok, a
keményítő. Egyes növénycsoportok esetében a terméscsökkenésen kívül
az alábbi minőségi elváltozásokkal is számolni kell: A magnéziumhiány hatására a nitrátreduktáz enzim működése gátolt,
ebből adódóan növekszik a termésben a nitráttartalom. Lassul a karotin képződés, ami az „A” vitamin elővitaminja, ebből adódóan
csökken a sárgarépa, a sütőtök, a levélzöldségfélék és a gyümölcsök
táplálkozási értéke. A cukorrépa, csemegekukorica termésében csökken a cukorképződés. Az anyagcserénél fellépő zavar miatt lassul a fehérjeképződés. Gyengébbekké válnak a sejtfalak, ebből adódóan romlik a termés tárolhatósága,
szállíthatósága (pl. burgonya), egyes fajoknál fokozódik a
gombás és baktériumos betegségek iránti érzékenység (pl. burgonya,
alma, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér). A magnézium a növényi
klorofill központi eleme,
és mint ilyen egyedülálló
szerepet játszik a növények
anyagcseréjében.
Részt vesz a fehérje
bioszintézisben, és az
energiaháztartásban,
enzimek alkotóeleme,
valamint katalizátorként
számos biokémiai folyamatban
nélkülözhetetlen
elem. Hiányakor a
klorofillképzés zavarának
jeleként klorotikus
tünetek jelentkeznek. Tápoldatozásban (1-1,5 liter/1000 liter víz) erős gyökeresítő hatású, hasonlóan,
mint a gyökeresítő biostimulátorok. Tilos keverni ásványi olajokkal, lúgos vagy szulfát tartalmú termékekkel. Amennyiben más levéltrágyával, vagy növényvédő szerrel juttatja ki,
keverési próbát kell végezni! Használat előtt felrázandó! Tárolás:
fagymentes, hűvös, napfénytől védett, száraz, jól szellőző helyen.