A vérbeli kertész nem szereti a telet. Nem is csoda, hiszen alig várja, hogy eljöjjön a tavasz, és végre vethessen, ültethessen kedvére. És habár még nagyon is itt a tél, vannak olyan növények, amelyeket már most el lehet vetni. Persze védett körülmények között.

Fontos, hogy tájékozódj, melyik növénynek mire van szüksége a fejlődéshez, és ezeket biztosítsd is számára, különben sajnos eredmény nélkül záródhat a vetés. Az is elengedhetetlen, hogy kellő türelemmel törődj velük, hiszen nem kevés időre van szükség, amíg a kis magok előbújnak, és életerős palánta fejlődik belőlük.

Azonban az odafigyelésed egészen biztosan meg fogja hozni a várt eredményt, és a palántáidból szép virágok, vagy finom fűszernövények és zöldségek fejlődnek majd. Miközben pedig már most a vetésükkel foglalkozol, sokkal gyorsabban telik az idő. Így talán még a tavasz is előbb jön el.

Így szaporítsd januárban a virágokat

Vannak olyan növények, amelyek magjai kifejezetten kedvelik a hideget. Ilyen például a hunyor vagy a tárnics magja is. Ahhoz, hogy ezek a növények kikeljenek, szükségük van a hidegre. A magok elvetéséhez a legjobb, ha januárban látsz hozzá. Azonban ez nem azt jelenti, hogy rögtön a szabadba lehet vetni őket.

Cserépbe vesd el ezeket a virágmagokat, majd a palántákat 2-4 hétre helyezd meleg ablakpárkányra. Miután letelt ez az időszak, 6-8 héten keresztül tartsd őket 0–5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű fényhez jussanak, hogy fejlődni tudjanak. Odabent, és a kiültetés után is ügyelj rá, hogy megfelelően öntözd a növényeket, nehogy kiszáradjanak.

palánták

Januárban már lehet palántázni. Fotó: Pixabay

A futórózsát is most szaporíthatod. Ehhez vágj le egy 30 cm hosszú hajtást, és ültesd el úgy, hogy a lemetszett hajtás kétharmada a föld alatt legyen. A japán szellőrózsát is szaporíthatod most. Vágj le egy 5 cm hosszúságú gyökérdarabot, majd helyezd cserépbe, melyet töltsd meg homok és tőzeg keverékével. Metszd meg a gyökér egyik felét ferdén, a másikat merőlegesen, hogy ne keverd össze, melyik az alja és melyik a teteje. A tetejével felfelé ültesd el, úgy, ahogyan a földben eredetileg is elhelyezkedett.


Ezeket a virágokat vesd el januárban

1. Muskátli

Most vetheted el a muskátli magjait is. A magjait vesd kis palántázó poharakba, és takard be vékonyan földdel. A legjobb, ha agyaggranulátummal kevert palántaföldet használsz. Az ideális hőmérséklet ehhez 24 Celsius-fok, a csírázás pedig átlagosan 3-12 napig fog tartani. A pelargonium, vagyis a muskátli, a legnépszerűbb erkély- és kerti virágok közé tartozik. Nem is csoda, hiszen májustól egészen az első fagyok megjelenéségig gyönyörködhetünk benne.

A muskátli egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Az első ismert muskátlifaj Dél-Afrikában volt őshonos. A Pelargonium nevet Johannes Burman adta neki 1738-ban, a görög gólya szóból, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére. Némelyik muskátliból parfümöt is készítenek, de édes illata ellenére leginkább férfi parfümöknél használják.

muskátli

Már most elültetheted a muskátlit. Fotó: Pixabay

A rózsamuskátliból kipréselt olajat az arcápolás során is felhasználják, hiszen képes a faggyúmirigy szabályozására, így segít a pattanásos bőr gyógyításában. De ezen kívül még a vérkeringést is serkenti, és erősíti a bőrt, így arcmaszkokat, testápolókat és ajakbalzsamokat is szívesen készítenek összetevőiből. Gombaölő, valamint antibakteriális hatása is van, és képes megállítani a vérzést vágások és egyéb sérülések esetén.

Illata remek hangulatjavítóként és köhögéscsillapítóként. Több olyan muskátli is van, amelyik ráadásul még ehető is. Azért mielőtt beleharapsz, nézz utána, hogy a tiéd is ehető-e. Ahhoz, hogy a kikelt muskátlid sokáig szép maradjon, néhány apróságra érdemes odafigyelned. Mindig távolítsd el róla az elszáradt leveleket és virágokat. Így ösztönzöd rá, hogy újabb virágokkal örvendeztessen meg, hiszen az energiáját így nem vehetik el az elszáradt virágok.

Vásárolj számára kifejezetten muskátlik számára összeállított virágföldet, hogy minden tápanyagot megkapjon, amire csak szüksége van. Nem szereti a pangó vizet, tehát úgy ültesd el, hogy a felesleges locsoló-, vagy esővíz ki tudjon folyni a cserépből, ládából. Szereti a vizet, de nem szabad túllocsolni.

A muskátli társaságkedvelő növény. Jól érzi magát a fehér virágú mézike társaságában, de nem igényes a szomszédságra, így bátran ültetheted más növények mellé. Rendszeresen adj neki az öntözővíz mellé tápoldatot. De ne adj neki két hétnél gyakrabban, mert azzal pont az ellenkezőjét éred el, és megmérgezed őt. Szereti a napfényt, de tűző napra ne tedd.

Az öntözésnél vigyázz rá, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsold inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.

2. Dália

A dália majd csak júliusban fog virágozni, ám ehhez a legjobb, ha már most elveted a magjait. Vess 1-2 magot egy kis palántázópohárba. A legjobb, ha a palántaföldhöz hozzákeversz egy rész vermikulitból álló ültetőkeveréket. Az ideális hőmérséket 18 és 21 Celsius-fok között van, a csírázás pedig 5-20 napig tarthat.

A dália Mexikó hegyes vidékein őshonos. Nevét a XVIII. századi svéd botanikusról, Anders Dahlról kapta. Ő azonban még zöldségnek vélte, és nem virágnak. A dália a fészkesvirágzatúak rendjébe, és az őszirózsák családjába tartozik.

Szélvédett helyet keress neki, ahol legalább napi hat órán át sütkérezhet a napsütésben. Ne ültesd fák alá, vagy olyan épületek közelébe, amelyek árnyékot vethetnek rá. Bár a kerted ékessége, a szobádba is beviheted. Akkor gyönyörködhetsz benne a legtovább, ha még bimbós állapotában vágod le, és teszed vázába.

A dália szomjazik a gondoskodásodra, és a vízre. Így figyeld, hogy mindig elegendő jusson neki mindkettőből. De ne áraszd el, és ne hagyd, hogy pangó vízben álljon, mert azt nagyon nem szereti. A leveleire is ügyelj, hogy locsolás közben ne érje őket víz, mert sajnos elég könnyen alakulhat ki nála gombás megbetegedés. Ha ilyet észlelsz rajta, azonnal távolítsd el a beteg leveleket.

Ha azt szeretnéd, hogy folyamatosan virágozzon, az elhervadt virágait mindig vágd le. Egy tőből több hajtása is növekedik. Ha bokrosítani szeretnéd, akkor hagyd meg ezeket, de ha azt szeretnéd, hogy szép, nagy virágok nyíljanak rajta, akkor csak az erős hajtást hagyd meg. Magassága szerint van alacsony, középmagas és magas dália. A legmagasabbak akár a másfél métert is elérhetik. Azonban ezeket érdemes kikaróznod, mert a szél könnyen eltörheti a szárukat.

A virágok formája szerint létezik belőle egyszerű, félig telt és telt virágú. Az egyszerűeket onnan ismered meg, hogy sárga a közepük. Félig telt például a szellőrózsa virágú dália. Azonban a legszebb látványt a telt virágúak adják neked, mint amilyen a kaktuszdália is. A dália nem szereti a magányt, így ha teheted, gondoskodj számára társaságról és csoportosan ültesd el a kertedben. Különleges látványt nyújthat, ha azonos színűeket ültetsz egymás mellé, de az is nagyon látványos, ha  a csoportokat színárnyalat szerint, halványodó, vagy éppen erősödő színekben ülteted egymás mellé.

A balkonon is nyugodtan nevelheted a dáliákat, de ide inkább az alacsony változatot válaszd. Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű vizet, és kéthetente káliumban gazdag növénytápot kapjon. Trágyát csakis az elültetése előtt tegyél a talajba, mert a nitrogén arra fogja ösztönözni, hogy a lombozatát növelje, és nem a virághozásra.

3. Kerti szarkaláb

A kerti szarkaláb júniusban fog virágozni. A magjait most vesd el, azonban három hétig hűtött helyen tartsd, és csak utána vidd át egy körülbelül 15-20 Celsius-fokos helyiségbe. A csírázás körülbelül 7-28 napig fog tartani.

4. Begónia

A begónia magjai a 19-24 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kedvelik. A csírázási ideje 15-60 napig tart. A begónia a tökvirágúak rendjébe, ezen belül a begóniafélék családjába tartozik. A begóniafajok a világ trópusi és szubtrópusi övezeteiben fordulnak elő leggyakrabban. A begónia vetéséről részletesen itt írtunk.

Nem csak virágokat vethetsz ilyenkor

1. Bazsalikom

A bazsalikom igazán finom fűszernövény. Ha szeretnéd, hogy legyen belőle a kertedben, akkor most vesd el a magjait. 15-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletet biztosíts neki. A csírázás 14-21 napig tart. A bazsalikom jó barátja a paradicsomnak, így nincs is olyan paradicsomos étel, amelyikhez ne használhatnád. A frissen aprított leveleket tedd közvetlenül a főzés befejezése előtt az ételbe, így megőrzi csodás ízét.

bazsalikom

A bazsalikomnak 15-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani. Fotó: Pixabay

Ha azt szeretnéd, hogy a bazsalikomod sokáig éljen, öntözd rendszeresen, és még véletlenül se engedj a közelébe meztelencsigákat, mert azok egy pillanat alatt fel fogják falni. Télen sem kell nélkülöznöd. Júliusban vágd le a friss hajtásokat, amelyeket el szeretnél tenni, kösd őket csokorba és fellógatva szárítsd meg.

2. Chilli paprika és a padlizsán

Vess mindegyikből 2-2 magot egy-egy palántázóba. A palántaföldet keverd 10% homokkal, és fedd le a magokat vermikulittal. A legideálisabb hőmérséklet számukra 21 és 27 Celsius-fok között van, csírázási idejük pedig 3-10 nap között van.

A chilli, amelyet gyakran forró paprikának neveznek, a solanaceae családba tartozik. Minél korábban csíráznak a magvai, annál jobb lesz a betakarítása, ezért érdemes már januárban elvetni. A chillinek meleg és fényes helyre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni. A szobahőmérséklet és az ablakpárkány teljesen megfelelő számára.

3. Izlandi mák

Az izlandi mákot vesd agyaggranulátummal kevert palántaföldbe. Tartsd körülbelül 12 Celsius-fokos hőmérsékleten, és várd meg a csírázást, amely 14-21 napig tart. A cserepek legyenek kellően nagyok, hogy megfelelő mennyiségű hely álljon a növény rendelkezésére, az átültetést ugyanis nem kedveli.

Így lesz sikeres a januári vetés

Ahhoz, hogy valóban sikeres legyen a januári vetésed, és előbújjanak a várva várt növények, pár részletre érdemes odafigyelned. Fontos, hogy minden szerszám és minden felhasznált cserép és ültetőedény tiszta legyen. Ugyanilyen lényeges, hogy soha ne használj olyan földet, amelyben már más növény el lett vetve korábban. Mindig friss talajt használj.

A magok mindig védett és világos helyen növekedjenek. Az is fontos, hogy a számukra ideális hőmérséklet ne változzon, hanem állandó legyen. Legyen elegendő helye a palántáknak a növekedéshez, és ügyelj rá, hogy mindig megfelelő mennyiségű vízhez jussanak.

A korai magvetéshez és csíráztatáshoz sok türelemre van szükség. Ha gyenge fényviszonyok és túl magas hőmérséklet között tartod az elvetett magokat, akkor azok egészen biztosan nem eredményeznek egészséges, életerős palántákat. Sok sikert kívánunk!