Ha van kertünk, és elég nagy, akkor biztosan szeretnénk, ha fák is lennének benne. Ha szerencsések vagyunk, sok nagy fa díszíti, és ontja a gyümölcsét, de ha nem, akkor sincs baj, hiszen ültethetünk mi is fát. Egy fát az ember nem csak saját magának ültet. A legjobb esetben generációk nőnek fel a fa társaságában. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen csemetét választunk, hiszen az hosszú évtizedeken át lehet a családunk része. Az biztos, hogy ha tehetjük, mindenképpen ültessünk fát, hiszen ezzel sokat tehetünk a környezetünkért, és a kertünk is sokkal szebbé válik tőle.

Ráadásul egy hosszú nap után kiülni a fánk alá egy jó könyvvel a kezünkben, és hallgatni a fán éneklő madarakat, igazán csodás élmény. Azonban mielőtt megvásárolnánk a csemetét, érdemes utánajárni néhány dolognak.

1. A fa nagyobb lesz, mint a csemete, és sokáig fog élni

A csemete kiválasztásának egyik fontos szempontja, hogy mekkora a kertünk. Hiszen idővel jóval terebélyesebb lesz a fa, mint most, ráadásul hosszú évtizedekig, vagy akár még tovább is, a kertünkben fog állni. Így hát érdemes átgondolni, hogy ha eléri teljes méretét, akkor se legyen zavaró a kertünkben. Éppen ezért kellő távolságra kell ültetni a háztól, a kerítéstől, a villanyvezetékektől.

Azt is vegyük figyelembe, hogy ne takarja el a ház elől a napfényt, hiszen nem biztos, hogy örülni fogunk neki, ha idővel csak a lombokat látjuk az ablakból, és már délelőtt villanyt kell kapcsolnunk. Ráadásul nem csak a föld felett, hanem alatta is terebélyesedni fog, így ügyeljünk rá, hogy a gyökerei számára is jusson kellő hely a fejlődéshez, és ott se legyen zavaró a későbbiek folyamán.

facsemete ültetése

Ha tehetjük, mindenképp ültessünk minél több fát a kertünkbe. Fotó: Shutterstock

Mind a gyümölcsfákból, mind a dísznövényekből vásárolhatunk kisebb méretű fajtákat, azonban vannak olyan fák, mint például a tölgyfa, vagy a platán, amelyből egészen biztosan nem fogunk tudni mini méretet vásárolni.

2. Ha gyermek és állat van, erre is oda kell figyelni

Ha új fa ültetéséről van szó, akkor legyünk nagyon körültekintők abból a szempontból is, hogy a fa egyik alkotóeleme se legyen mérgező, különösen, ha gyermekek, vagy háziállatok is vannak a családban. Ugyanúgy fontos tényező a látvány, és az illat is. Vegyük figyelembe, milyen lesz a fa kinézete évek múlva, illetve, hogy nincs-e zavaró kinézetű, illetve illatú termése, levele. Szintén fontos tényező, hogy a termése lehullik-e, és esetleg hagy-e maradandó nyomokat maga után, mert akkor nem érdemes a járda, vagy a terasz közelébe ültetni.


3. Ha szüretelni is szeretnénk, vásároljunk gyümölcsfát

Ha nem csak a szemünkkel szeretnénk gyönyörködni a fában, de azt is szeretnénk, hogy hasznot hozzon, vásárolhatunk gyümölcsfát. Azonban azt vegyük figyelembe, hogy ha túl sok gyümölcsfát ültetünk, nem biztos, hogy fel tudjuk majd dolgozni a rengeteg termést, így érdemes mindegyik, általunk kedvelt fajtából csak egyet választani.

A kert napos területére kell ültetni a gyümölcsfákat, így az is döntő szempont lehet, hogy mekkora napos terület található nálunk, és ott hány fa érezheti majd igazán jól magát. Ha pedig nyitott szemmel járunk, meg tudjuk figyelni, milyen fákat választottak a szomszédaink, és ha azok igazán szépek és bőven teremnek, akkor nagy eséllyel a mi kertünkben is jól fogják érezni magukat a hasonló csemeték.

4. Egy fa otthont is teremt

Egy fa látványa igazán magával ragadó tud lenni. Különösen, ha mi magunk ültettük és olyan szerencsések vagyunk, hogy szemmel tudjuk kísérni, ahogy a kis csemetéből gyönyörű, termő fa válik. Amikor már eléri a teljes méretét, alá tudunk tenni egy padot, és csodás délutánokat tölthetünk alatta egy jó könyvvel a kezünkben, vagy a családunkkal az oldalunkon. Így varázsolhat egy fa igazi otthont a kertünkből.

De nem csak számunkra adhatja meg az otthon hangulatát egy fa. Otthon jelenthet a kertünkben élő állatoknak is. Egy szép madáretetőt akasztva az egyik ágára, sok önfeledt pillanatot adhat a madaraknak, és nekünk, megfigyelőknek is.

5. Jusson rá elég időnk

Azonban a fákban nem csak gyönyörködhetünk, és nem csak szüretelhetjük őket. Viszonoznunk is kell, amit nyújtanak nekünk, hiszen rendszeres gondoskodásra van szükségük. A legtöbb gyümölcsfát egészen biztosan metszeni és permetezni kell. Azonban a befektetett energia rövid időn belül megtérül, így nem érdemes emiatt lemondani a fák látványáról a kertünkben.

Ha nem szeretnénk folyton a leveleket sepregetni, akkor ne ültessük a terasz, vagy járda közelébe, de a gyepnek sem tesz igazán jót, ha nem szedjük össze ősszel a ráhullott leveleket. Azonban ez a kis testmozgás még jót is tesz a szervezetünknek, ráadásul a friss levegőn vagyunk közben, így dupla a haszon.

6. Ha eljött az ültetés ideje

Ha mindezek figyelembevételével sikerült kiválasztani a csemetét, alaposan vegyük szemügyre az ültetés helyét. Győződjünk meg róla, hogy nincsenek a talajban vezetékek vagy csövek, amelyekben kárt tehetünk az ültetés, vagy a fa növekedése során.

A csemete vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy minél egyenesebb legyen a törzse, és ne legyen sérült a gyökérzete. Ha szabadgyökerű csemetét választottunk, vagy azonnal ültessük el, vagy állítsuk egy vödör vízbe.

Akkora ültetőgödröt ássunk, amelybe legalább kétszer beleférne a csemete gyökérzete. Minimum 50x50 cm legyen az átmérője, még ha a fa gyökérzete kisebb is ennél. Azért érdemes jóval nagyobb gödröt ásni, mert a fellazított talajban jóval egyszerűbb lesz majd az új csemetének meggyökeresednie.

fa kert

Egy szép kert legszebb díszei a fák, bokrok és a virágok. Fotó: Shutterstock

A gödör aljára tegyünk trágyát vagy komposztot, majd fedjük be földdel, hogy a fa gyökere ne érintkezzen vele közvetlenül. Locsoljuk be a gödör alját, majd helyezzük bele egyenesen a fát. Olyan mélyre ültessük, ahogy a faiskolában nevelkedett. Az oltási vagy szemzési hely 5-15 cm magasságba kell, hogy kerüljön, a körténél és a birsnél lehet a talaj szintjén. A csemetét öntözzük be egy jó nagy vödör vízzel, melynek célja nem csupán a víz pótlása, hanem az is, hogy beiszapoljuk a csemetét, vagyis, hogy a laza földet bemossuk a fácska gyökérzetébe és a talaj üregeibe.

Ha félünk, hogy a fa nem elég erős, és egy erősebb szél kidöntheti, állítsunk mellé karót és rögzítsük hozzá a fát. Az ültetőgödör talajszinten lévő részét formázzuk tányér alakúra úgy, hogy annak felszíne a csemete törzse felé lejtsen. Így könnyebb lesz az öntözés, hiszen megfelelő irányba fog folyni a víz.

Az ültetés után kell sort kerítenünk az első metszésre, hiszen enélkül nem lesz szép a kis fa koronája. A metszést minden egyes fafajtánál másképp kell elvégezni, melynek mindenképp járjunk utána, mielőtt belefognánk. Ekkor tudjuk meghatározni milyen magas legyen a törzs, milyen szögben álljanak az oldalágak, milyen formájú legyen a korona, és milyen magas legyen a fa.

A frissen elültetett fát az időjárás függvényében kell öntözni. Egyszerre inkább kevesebb vizet kapjon, és öntözzük gyakrabban. Faforgácssal vagy szalmával takarjuk be körülötte a talajt, mert így megvédhetjük a gyors kiszáradástól, és a gyomok elszaporodásától is.

7. A legnépszerűbb választások

Az almatermésűek közül a legnépszerűbbek az alma-, a körte- és a birsalmafák. A csonthéjasok közül a meggy-, a cseresznye-, a sárgabarack-, az őszibarack–  és a szilvafa is nagyon jó választásnak bizonyulhat. A díszfák akár egész évben díszíthetik kertünket. A legnagyobb kedvencek a liliomfa, a díszgalagonya , vagy a selyemakác. De az örök klasszikusok közül is választhatunk, így ültethetünk tölgyet, diót, juhart, hársfát, nyárfát, vagy akár nyírfát is.