Ha szerencsés vagy, a rengeteg munka meghozta gyümölcsét és zöldségét, és alig győzted a betakarítást a nyár folyamán, aminek remélhetőleg még most, az ősz kezdetén sincs vége. Ilyenkor egészen biztosan igazi büszkeség tölt el, hiszen az a rengeteg idő és munka, amit tavasztól őszig végeztél, most válik végre szemmel láthatóvá, kézzel foghatóvá, és ilyenkor lesznek a szájban ízlelhetőek a csodálatos zöldségek, gyümölcsök, és a belőlük készült csemegék. Azonban elég egy aprócska hiba, és a betakarított finomságok már nem lesznek olyan ízletesek, olyan szépek, vagy olyan sokáig eltarthatók. De ne aggódj, segítünk, hogy ne vesszen kárba a munkád és te is, és a családod, akik talán néha túlzásnak tartják a kerted iránti rajongásod, örömeteket leljétek a betakarított finomságokban.

burgonya betakarítás

A krumpli felszedésénél ügyelj rá, hogy ne sérüljön meg. Fotó: 123rf.com

1. Fontos szabály, hogy a tökéletes pillanatban szüretelj. Ehhez ismerned kell a kerted, a fáidat, növényeidet és folyamatosan együtt kell élned velük. Nem maradhat ki egyetlen nap sem, hogy meglásd, mikor jött el a tökéletes érettségi állapotban történő szüretelés napja. Ha túl későn szüretelsz, akkor a terményed állaga nem lesz tökéletes, mint ahogyan az íze sem, és eltarthatósága is nagyon kétségessé válik. Ellenben, ha túl korán szüretelsz, az éretlenség miatt nem lesz tökéletes az íz, és hamarabb meg is fog romlani, mint a kellően éretten leszedett társai.

2. A túlérett, hibás, rohadt zöldség vagy gyümölcs csak tönkreteszi azt, amit készítettél belőle! Az apró hibákat bizonyos esetekben kivághatod, és felhasználhatod a gyümölcsöt, zöldséget, azonban a nagyobb méretű romlásokat, ütődéseket hiába vágod ki, az nyomot hagy az elkészített étel ízében, kinézetében és eltarthatóságában. Ha pedig nem dolgozod fel az adott zöldséget, gyümölcsöt, semmiképp nem kerülhet be sérült a többiek közé, mert hiába tárolod úgy, hogy ne érintkezzenek egymással, ha az egyik elkezd rohadni, az kihat a többire is.

3. Szüretelés közben is figyelj a fára, növényre. Ne sérüljön meg, és csak a terményt távolítsd el róla, ne okozz kárt a törzsében, ágaiban. Ha mégis megsérült, azonnal kezeld a keletkezett sebeket, hogy azok ne tudjanak elfertőződni. A szüretelés arra is nagyon jó alkalmat teremt, hogy közelről, minden részletében megvizsgáld az adott fát, növényt. Ha bármilyen fertőzést, vagy kórokozót fedezel fel rajta, azt azonnal kezelheted, a lelógó ágakat alátámaszthatod, felkötheted.

4. A leszedett gyümölcsöket, zöldségeket válogasd át és tedd hűvös, jól szellőző helyre. Soha ne hagyd a napon, vagy ne hagyd egymásra zsúfolva, ahogy leszedted. Minél hamarabb dolgozd fel, vagy tisztítsd meg és helyezd el a tárolóban.

5. Tárolási szempontból a "se nem túl nagy, se nem túl kicsi" elvét kövesd. A legjobban és legtovább eltartható termények soha nem túl nagyok, vagy túl aprók, inkább közepes méretűek.

6. Tároláskor ne csak a zöldség és a gyümölcs legyen tiszta, hanem a kiválasztott szoba, pince, garázs is.

7. Hetente nézd át a tárolt terményeket és a hibásakat távolítsd el. Ügyelj rá, hogy ne érjenek egymáshoz a tárolásra szánt zöldségek, gyümölcsök.

8. Nagyon fontos, hogy elegendő légmozgás legyen ott, ahol a terményeket tárolod, és soha ne fagyhassanak meg.

alma ősz

Az almát szeptember elején ideális szüretelni. Fotó: 123rf.com

9. Az alma szedésére általában szeptember első napjai a legideálisabbak. Jó úton jársz, ha a felvágott alma magjait már barnának látod és a kocsány enyhe megcsavarásával a gyümölcs leválik a termőgallyról.

10. Ellenben a birs és a naspolya szedését nyugodtan hagyhatod október végére.

11. A burgonya felszedésének időpontja nagyon fontos. Ha nem jó időben szeded fel, a krumpli egészen biztosan nem lesz télálló. Ahhoz, hogy a tökéletes felszedési pillanatot ki tudd választani, meg kell vizsgálni, hogy a burgonya szára könnyen kihúzható legyen a földből, és a gumók könnyen le tudjanak válni róla. A gumók héja ilyenkor már dörzsölésre sem válik el annak húsától. Nagyon óvatosan szedd fel a burgonyát, mert ha megsérted a felszedés során az ásóval, vagy a kapával, akkor nem lesz eltartható. A sérült terményeket minél hamarabb készítsd el és fogyasszátok is el mihamarabb.

12. Legyen jó idő. Az időt persze egyértelmű, hogy nem lehet befolyásolni, de ha a szüretelés körülbelüli időpontjára rossz időt mondanak, érdemes egy nappal későbbre halasztani, ha akkor már jobb időt jósolnak.

13. Szervezz jó társaságot a munkához. Így nem csupán hamarabb értek a munka végére, hanem igazi közösségi programmá alakítjátok a betakarítást. Ráadásul örök emlék lesz az a nap, ami minden egyes befőtt, vagy lekvár felbontásakor eszetekbe fog jutni és jó érzésekkel fog eltölteni benneteket.

14. A szüret során nyugodtan énekeljetek torkotok szakadtából. Azon túl, hogy a közös éneklés okozta jó hangulat könnyebbé teszi a munkát, még a seregélyeket is távol tudjuk tartani vele.

15. Vonjátok be a gyerekeket is a betakarításba, és minden apró kis titokba, amit itt olvastatok.