Akinek van kertje, az szeretné, ha az igazán szép és különleges lenne. Azonban ehhez nagyon sok időre van szükség, amiből a többségünknek sajnos igen kevés van. Azonban van megoldás arra is, ha kevés idő ráfordításával szeretnénk szépen rendben tartani a kertünket.

Azt nem ígérhetjük, hogy munka nélkül is csodás lesz a kerted, azért van néhány tippünk rá, hogy pár dolgot le tudj egyszerűsíteni, így több időd jusson arra is, hogy élvezd a kertedet. Mert bár nagyon fontos és hasznos, ha a kerted szemet gyönyörködtető, és emellett még nagyon sok finomságot is megterem a számodra és a családod számára, azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy időt szánjunk a kert kiélvezésére.

Éppen ezért soha ne felejtsük el, hogy milyen csodás feltöltődést nyújthat egy pár perc vagy óra a kertben, amit nézelődéssel, falatozással, beszélgetéssel töltünk, vagy egy jó könyv olvasásával kint a szabad levegőn, a kutyáinkkal a közelünkben, vidám madárcsicsergést hallgatva. Amellett persze a kertben végzett munka is igazán megnyugtató, és jót tesz a testünknek, lelkünknek egyaránt. Azonban fontos, hogy ne kényszerként éljük meg, hanem ha tehetjük, hobbiként és kikapcsolódásként. A végén pedig álljunk meg mindig egy kis időre, és merüljünk el abban a büszkeségben, amit a két kezünk által nevelt növények adnak.

1. Nem kell folyton gyomlálni

A kert sajnos idővel gyomossá válik, akár virágokat, akár zöldségféléket nevelünk benne. Gyomlálni pedig nem sok mindenki szeret, habár testedzésnek sem utolsó. De azért a többségünk inkább lemondana a túl gyakori gyomlálásról, és ezt meg is tehetjük, ha mulcsot használunk. A mulcs azon túl, hogy elnyomja a gyomok nagy részét, segít, hogy a talaj ne száradjon ki olyan hamar, hiszen nem hagyja felmelegedni, és a nedvesség sem tud túlságosan hamar elpárologni.

mulcs virág

A mulcs segít a gyomok csökkentésében, de a nedvességet is bent tudja tartani a talajban. Fotó: Pixabay

Ráadásul, rengeteg féle mulcs kapható, így akár dekorációs elemként is kiváló, másrészt, ha természetes megoldásokban gondolkodunk, akkor a szalma, a fenyőháncs, a falevél egy idő után bomlásnak indul, és táplálni fogja a talajt, így biztosítva plusz tápanyagot növényeinknek.

Így kevesebbet kell gyomlálnunk, ritkábban kell öntöznünk, és ha marad is gyom, azt jóval egyszerűbb lesz eltávolítani a mulcs által nedvesen tartott talajból, mint naphosszat kapálni a kiszáradt ágyásokat.


Mivel a szerves talajtakaró egy idő után komposztálódni fog, ezért szükséges annak folyamatos pótlása. A bomlás által a talaj jóval szellősebbé válik, így könnyebb lesz felásni, meglazítani is. Ráadásul a talaj takarórétege alatt nagyon sok hasznos élőlény segíti majd a munkánkat, így például a földigiliszták is sokat tesznek azért, hogy a talaj még jobb minőségű legyen.

2. Kevesebb fűnyírás

De nem csak a mulcs segíthet, hanem ültethetünk különféle talajtakaró növényeket is, amelyek szintén dekorálják, és védik is a talajt és a benne növekvő növényeket. Ha ráadásul olyan növényeket választunk, amelyek kellően szárazságtűrők, még a gyakori öntözésükkel sem kell foglalkoznunk. Akár még a füvet is helyettesíthetjük velük, így kiváló megoldást nyújtanak, hogy ne kelljen olyan gyakran füvet nyírni, és persze öntözni. Így nem csak időt és energiát, de nagyon sok pénzt is meg tudunk spórolni.

A kúszó pázsitszulák vagy zöld szőnyeg kiváló talajtakaró, amelyet akkor is bevethetünk, ha a füvet akarjuk vele helyettesíteni a kertünkben. A legjobban napos vagy félárnyékos helyen érzi magát, és csodálatosan élénk színét még a tél folyamán is megőrzi. Ugyan -5 Celsius-fok alatt a levelei megbarnulhatnak, de tavasszal gyorsan regenerálódik, és ismét teljes pompájában díszítheti a kertünket.

A kúszó pázsitszulákot tavasszal és ősszel is vethetjük. Nem kell rá sokat várni, hiszen 1-2 hét alatt ki fog kelni, azonban fontos, hogy rendszeresen öntözzük. A fűnél jóval kevesebb ápolást igényel, és egész évben megőrzi színét. Mivel nem nő túl magasra, a fűnyíró átmegy felette. Körülbelül 3-5 cm magas szőnyeget fog alkotni, így olyan helyre is kiváló, ahol nem férünk be a fűnyíróval.

Szintén jó alternatíva lehet a gyakori fűnyírás helyett, ha a kert egy részét meghagyjuk méhlegelőnek, és benépesítjük a mező virágaival. A vadvirágok csodás képet fognak mutatni, ráadásul odavonzzák a kertbe a méheket és a pillangókat, így a gyümölcsfáink is nagyon hálásak lesznek nekünk. Nem kell se nyírni, se öntözni, mégis szép.

Ha pedig mégiscsak a hagyományos pázsitban szeretnénk gyönyörködni, manapság már rengeteg féle robotfűnyíró áll a rendelkezésünkre, ha nem szeretnénk időt szánni a fűnyírásra. De csökkenthetjük úgy is a fűnyírással töltött időt, hogy a pázsiton belül alakítunk ki szigeteket, amelyeket beültetünk virágokkal, az ágyásokat pedig mulccsal védjük a gyomoktól.

3. Egyszerűbb öntözés

Azonban egészen biztos, hogy öntözés nélkül nem úszhatjuk meg, ha kertünk, esetleg veteményesünk van. De ezt is le lehet egyszerűsíteni, ha automatizáljuk. Az öntözőrendszer segítségével időt, energiát és pénzt is meg tudunk spórolni, hiszen előre be tudjuk állítani, hogy az időjárás függvényében mikor és mennyi ideig öntözze a növényeket. Csepegtető öntözőrendszer kialakítására is van lehetőség, amely segítségével a víz még célzottabban jut el a növényekhez.

4. A kevés gonddal járó növény is lehet szép

Ha nem szeretnénk sok időt tölteni a növények gondozásával, válasszunk a helyi klímához szokott, honos növényfajokat, vagy szárazságtűrő növényeket, hiszen ezek kevés gondozás mellett is kiválóan fogják érezni magukat. Kiváló választás lehet a levendula, a zsálya, az illatos barátcserje, a cserszömörce, a kövirózsa vagy a porcsinrózsa.

kert mulcs virág

A kertet ki tudjuk úgy alakítani, hogy minél kevesebb teendőnk legyen benne. Fotó: Pixabay

Ha a pihenő jellegű kert növényállományának zöme lombhullató és örökzöld fákból és cserjékből áll, azokat csak az első pár évben kell folyamatosan gondozni és öntözni, később csupán a beteg vagy a zavaró ágakat kell eltávolítani róluk.

A gyümölcsfák közül a nyári alma és a nyári körte, a szilva, a naspolya és a füge igényel kevés munkát, míg a virágok közül az egynyári virágok igénylik a legkevesebb törődést.

Ha mégis különleges kertet szeretnél, ami sok munkával és szakértelemmel jár, bízd azt szakemberre, így egészen biztosan mindig gyönyörű látvány fog fogadni, és elég időd jut majd arra, hogy kihasználd a kert adta pihenési és feltöltődési lehetőségeket.