Beszélgetés, vagy filmnézés közben gyakran nyúlunk a chipses zacskó, vagy a csoki után. Pedig pillanatok alatt készíthetünk olyan finomságokat, amelyek nem csak ízletesek, de még egészségesek is. Emellett pedig nagyon szépen is tudjuk tálalni őket, így már a látványuk is sokkal vonzóbb és különlegesebb, mint egy szimplán feltépett chipses zacskó.
Különösen fontos ez, ha gyerekek is vannak a családban, hiszen így később, amikor majd saját háztartásuk lesz, talán ők is az egészségesebb, házi finomságokat fogják választani.
Ki mondta, hogy ami finom, az nem lehet egészséges is?
1. A zöldségchipsek nemcsak fogyókúrázók számára jó rágcsálnivalók, hanem mindenkinek, aki valami igazán finomra és egészségesre vágyik. Azért is kiválóak, mert annyiféle lehetőség van, hogy mindenki találhat közöttük a kedvére valót. Készítheted eleve vegyes zöldségekből, így tényleg mindenki ki tudja szemezgetni belőle a szívének és a gyomrának kedveset.
Ahhoz, hogy finom zöldségchipset készíts, csupán friss zöldségre és egy jó szeletelőre van szükséged. A titok, hogy ha különböző zöldségeket is választasz, azok egyformán vékony szeletekre legyenek vágva, hogy egyszerre süljenek meg. Az elkészítéséhez pedig mindössze 10 percre lesz szükséged.
Készíts poharas zöldséges mártogatóst. Nem csak szép, finom és egészségednek is jót tesz. Fotó: 123rf.com
Mi az alábbi, vegyes receptet ajánljuk, de bármilyen zöldséggel elkészítheted.
Hozzávalók:2 közepes cékla
1 közepes cukkini
1 nagy sárgarépa
1 kicsi édesburgonya
1 kicsi fehérrépa
½ teáskanál só
½ teáskanál őrölt bors
1 leheletnyi olívaolaj
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Mosd meg és tisztítsd meg a zöldségeket, majd vágd őket vékony szeletekre. Használhatsz szeletelőt is, a lényeg, hogy mindegyik egyformán vékony legyen, hiszen egyszerre kell elkészülniük. Tedd egy tálba, locsolj rá egy kis olívaolajat, sózd és borsozd meg, majd keverd jól össze.
Oszd el egyenletesen egy sütőpapírral borított tepsiben, és süsd 10 percig, 200 fokon. Ha még nem aranybarnák, akkor süsd még további 5-10 percig, de vigyázz, nehogy megégjenek. Hagyd kihűlni és fogyasszátok el.
2. Ha szereted a céklát, ezt muszáj kipróbálnod! A céklatócsni ugyanis igazán finom!
Hozzávalók:
3 közepes cékla
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál rozmaring
15 dkg finomliszt
1 db tojás
7 dl napraforgó olaj
só és bors ízlés szerint
A céklát mosd meg, majd hámozd meg. Ezután reszeld le nagy lyukú reszelőn. Add hozzá a fűszereket, a lisztet, a tojást, és alaposan keverd össze. Ha túl lágy, adj hozzá még egy kis lisztet. Forrósítsd meg az olajat egy serpenyőben, majd egy kanál segítségével szaggasd bele a tócsnikat. Oldalanként 8-10 percig süsd, vastagságtól függően, majd itasd le róla az olajat, és már ehetitek is.
3. A ropogós avokádó igazi csodafegyver, ha le akarsz valakit nyűgözni ezzel az igazán különleges nassolni valóval.
Először is mosd meg, magozd ki és szeleteld fel az avokádót, majd fűszerezd sóval és borssal. Forgasd lisztbe, tojásba és zabpehelybe, majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és csorgass rá egy kevés olívaolajat. 180 fokos sütőben süsd 20-25 percig, és már készen is van. Tálald valamilyen mártogatóssal, hogy igazán tökéletes legyen a hatás.
Az alma és a chili igazán jól illenek egymáshoz, különösen, ha mártogatóst készítessz belőlük. Szükséged lesz hozzá 1 kg savanyú almára, leginkább is az Idared felel meg erre a célra. Kell még 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, 2 dl fehérborecet, 2 dl víz, fél citrom héja és leve, 1 rúd fahéj, 2 teáskanál szárított chili, 2 dl cukor és só és bors, ízlés szerint. Az almát mosd meg alaposan, majd a hagymával együtt pucold meg és vágd fel őket apróra. Tedd egy nagy lábosba, add hozzá összenyomva a fokhagymát, reszeld rá a gyömbért és a citrom héját.
Add hozzá a cukrot és a vizet, majd kerüljön bele a chili és ne feledd a fahéjat sem. Az egészet jól forrald össze. Kóstolt meg és adj hozzá kevés sót és borsot, valamint cukrot, ha nem találod kellően édesnek. Kis lángon, 40-50 perc alatt főzd az egészet puhára, míg az állaga lekvárhoz hasonlóan sűrű lesz. Az alma viszont darabos marad benne. Akár szeletekre vágott zöldségeket is mártogathatsz bele, igazán finom élményben lesz részed ekkor is.
4. A különféle olajos magvak, mint amilyen a mandula, a mogyoró, a kesudió, a dió vagy a pisztácia, rengeteg telítetlen zsírsavat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. Válaszd a natúr változatukat, és ropogtass az egészségedért.
Készíts igazi gyümölcsből gyümölcstálat. Fotó: 123rf.com
5. Moss meg és csíkozz fel almát, körtét, narancsot, mandarint, mindent, amit csak szeretsz, és persze, amiből van otthon. Rászánsz 10 percet, majd kiteszed az asztalra, és hidd el, nem tudsz akkora tálat választani, hogy ne fogyjon el.
6. Ha édességre vágysz, inkább az étcsokit helyezd előtérbe. Nem állítjuk, hogy ez a világ legegészségesebb nasija, de a hagyományos csokoládénál mindenképpen jobban jársz vele. Az étcsokoládé ugyanis gazdag antioxidánsokban, amilyenek például a flavanolok, a polifenolok, a katechinek és a proantocianin. Ezen kívül javítja a véráramlást is. A kakaó polifelon tartalmának köszönhetően napi pár kocka magas kakaótartalmú csokoládéval máris sokat tettél azért, hogy alacsonyabb legyen a vérnyomásod.
A koleszterinszintet is csökkenti, és segít minimalizálni a szívbetegséget kockázatát. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti más súlyos betegségek, mint például a tüdőbetegség vagy a rák kialakulásának kockázatát. Ezen kívül még a bőröd is hálás lehet érte, hiszen a tiszta kakaó nagyon gazdag flavon antioxidánsokban. Az agyad is örülni fog neki, mivel kedvező hatással van annak vérellátására is.
Azonban a magas kakaószárazanyagot tartalmazó csokoládék íze soha nem lesz olyan édes, mint tejes társaiké. Ízviláguk inkább a keserű és a sós kombinációjában gazdag. Ha nem szereted annyira a keserű ízt, ne rágd össze, hanem hagyd, hogy magától olvadjon el a szádban. Kiváló ízt kap a borok, sajtok, dió félék, gyümölcsök, és a fekete kávé kísérőjeként is. Ha pedig valami csodálatos finomságra vágysz, olvassz fel étcsokoládét, adj hozzá mézet és aszalt gyümölcsöket és fogyaszd egészséggel!