A sövény akkor szép, ha dús, nincsenek benne elszáradt részek, és így tökéletesen el tudja látni a funkcióját, vagyis hogy ne tudjanak bebámulni a kertünkbe. Azonban a sövény lehet, hogy ezt nem tudja, mert sokszor nem igazán felel meg az alábbi leírásnak. Így hát, egyrészt tájékoztasd erről a sövényed, másrészt gondoskodj róla, hogy a segítségeddel végre olyan lehessen, amilyennek a nagykönyvben meg van írva.

1. Az egészet a történet elején kell kezdeni, a telepítéssel. Döntsd el, milyen a számodra ideális sövény. Milyen magasan szeretnéd meggátolni a belátást, virágozzon, vagy inkább ne, ezek mind nagyon fontos kérdések a választás előtt. Ha megvan a tökéletes alany, vizsgáld meg, hogy körülbelül mekkorára fog nőni, és eszerint határozd meg, milyen távolságra kell ültetned a kerítéstől. Ez akár 1 méter is lehet, így fontos, hogy pontosan tudd. Lehet akár több sorba is telepíteni. Fontos, hogy a tőtávokat is aszerint határozd meg, hogy milyen széles lesz a növény. Ebben a kérdésen egészen biztosan tudnak segíteni neked a kertészetben, ahol megvásároltad a növényt.

A telepítés során oda kell figyelned a talaj minőségére, és hogy kellő tápanyagot biztosíts a sövényed részére. Miután megtörtént az ültetés, gyökérindítót kell adnod a növénynek, majd vízzel be kell iszapolnod. Ezután pedig folyamatosan gondoskodnod kell a vízellátásáról, és hogy kellő mennyiségű tápanyagot kapjon a fejlődéséhez.

sövény gondozás

Semmi sem lehetetlen. Fotó: 1235rf.com

2. A sövény gondozását nem csak a növekedési szakaszban kell komolyan venned. A rendszeres víz- és tápanyag utánpótlás nagyon fontos később is. Ha megfelelően el van látva a sövény, akkor nagy valószínűséggel el fogja kerülni a barnulás és a felkopaszodás. A növények beszerzésekor nézz utána, hogy az adott fajtának pontosan milyen igényei vannak. Így még a telepítés előtt fel tudod javítani a talajt. Érdemesen öntözőrendszert kialakítanod, hiszen a csepegtető csövekkel takarékosan, egyenletesen tudsz öntözni. Egy kiegészítő tartály beiktatásával a tápanyagellátást is könnyen meg tudod oldani. Az öntözésről télen sem szabad megfeledkezned, mert ezek a növények télen is párologtatnak.

3. A sövényt tavasszal és ősszel érdemes alaposabban megmetszeni. Ha formára van nyírva, akkor

természetesen nem kerülhető el, hogy folyamatosan alakítsd. A virágzó sövényt azonban csak az elvirágzás után szabad metszened. A formák közül érdemes a téglalap vagy kúp alakú formát választanod, mert a fejtetőn álló formák télen a hó súly alatt szétnyílhatnak.

4. A zöld sövényeket levélzetük és növekedésük szerint kell csoportosítani. Az első csoport az örökzöldek, amelyek tű- és lomblevelűek is lehetnek. Ültetéskor ezeket nem szabad visszametszeni, és nyáron sem szabad nagyobb metszéseket végezni rajtuk, mindössze csak a kilógó oldalhajtásokat szabad eltávolítani. A következő években már 2-3 alkalommal lehet formázni a növényeket, de a csúcshajtást csak akkor vágd le, ha elérte a kívánt magasságot.

A második csoport az erőteljes növekedésű sövények csoportja, mint amilyen a fagyal vagy a kökény. Ezek sajnos hajlamosak a felkopaszodásra. Ültetéskor azonnal vágd vissza a hajtásokat kétharmados magasságban. Következő évben ismét erőteljesen vágd vissza, ekkor már a fele hosszúságra. Természetesen a kilógó oldalhajtásokat rendszeresen lehet igazítani. Azonban augusztusban a sövény tetejét egyforma magasságra kell állítani. Bár a folyamat hosszú és sok munkával jár, az eredmény egy nagyon szép, tömött sövény lesz.

A harmadik csoportba az olyan lombhullató növények tartoznak, mint a mogyoró. Ezek  természetes módon bokrosodnak és nem kopaszodnak fel. Ültetés után kétharmadra kell visszametszeni, melyet a következő ősszel meg kell ismételni.

sövény vágás

A sövényvágó mindig éles legyen. Fotó: 123rf.com

5. Fontos, hogy milyen szerszámot használsz. Egy tompa penge több kárt okoz, mivel vágás helyett roncsolja a növényt, amely meggátolja az egészséges növekedést. Így hát akár kézi, akár elektromos, akár benzines sövényvágót használsz, ügyelj rá, hogy az mindig éles legyen.

Ha formára akarod vágni a sövényt, érdemes nem csupán a szemedben bízni. Vonalvezetőként ajánlott madzagokat (vagy mérőlézert) használni. Így a sövény egyenletes, szép formára számíthat. Először érdemes a nagyobb, vastagabb, kiálló ágakat levágni, és csak utána elvégezni a finom munkát. Fontos lépés, hogy néha állj meg, lépj pár lépést hátra, és szemrevételezd a munkádat. Különben előfordulhat, hogy az alkotás hevében túl sokat vágsz belőle, és nem a belátást fogja megakadályozni, hanem te nem akarod már látni szegényt. A sövény oldalának alját ajánlott szélesebbre nyírni, hogy a leveleket sok napfény érje. A nyírás nem csak a forma miatt fontos, hanem ez által válik a sövény igazán erőssé és tömötté. Mindig fentről haladj lefelé.

Bár egy sövénykerítéssel, sokkal több a gond,  mint egy sima kerítéssel, érdemes vele foglalkoznod, hiszen egy igazán szép, élő falat kapsz cserébe. Fontos, hogy a nyíráshoz mindig viselj védőszemüveget, mert az oldal irányba repülő faágak megsérthetik a szemedet. A vastagabb ágakat fűrésszel érdemes levágni. Ha sövényollót használsz a nyíráshoz, azt mindig tartsd párhuzamosan a sövény vonalával, és nyírd a falat enyhén elkeskenyedő formára.

Hogy a nyírás után ne kelljen sok időt tölteni a takarítással, még előtte tegyél a sövény alá egy nagy méretű szemeteszsákot, vagy fóliát. Így sokkal egyszerűbb lesz azzal együtt megszabadulni a levágott ágaktól. A nyírás után mindig öntözd meg a növényt, mert ezzel segíted elő a növekedését.

A kezdők számára ideális első sövény lehet a bukszus, hiszen nagyon könnyen gondozható és formázható. Hasonlóan jó választás lehet az aranyesőből, levendulából, nyári ciprusból, babérmeggyből vagy tujából álló sövénykerítés.