A gyógynövények nagyon régóta a segítségünkre vannak, ha egészségünk megőrzéséről, vagy éppen gyógyulásunkról van szó. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának tagjai 2013 óta minden évben megválasztják az év gyógynövényét. A 2021-es győztes a fekete nadálytő volt, melyet 2022-ben a cickafark győzött le.

A cél, amiért a díjat minden évben kiosztják az, hogy a lakosság minél jobban megismerje és merje is használni a különféle gyógynövényeket. Természetesen a gyógynövények nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, azonban kikérve az orvos tanácsát, kiegészíthetik azt. Fontos tájékozódni, hogy melyik gyógynövény miben tud segíteni nekünk, és kikérni szakember tanácsát is.

Ismerd meg a cickafarkat

A cickafarkat, vagy ahogy még nevezik, a cickafarkfüvet évszázadok óta használják az egész világon. Nevét a 18. században kapta Achilles-ről, mert úgy vélték, még ő is használta ezt a csodás gyógynövényt, sebeinek gyógyítására. Az indiánok vízben áztatott, őrölt cickafarkot használtak a bőr égésének kezelésére, sok helyen pedig a szorongás és stressz kezelésére használják mind a mai napig. Olyannyira kedvelt, hogy ezen kívül még az örök szerelem szimbólumának is tartják.

A legtöbb kerti fajta a páfrányhoz hasonlóan lándzsás levélzetű, ernyő alakú, bugás virágzattal rendelkezik. A cickafark igazi nagyágyú a gyógynövények között, hiszen a migréntől kezdve egészen a különféle vérzésekig, a gyulladásoktól az aranyérig, számtalan területen óvja és gyógyítja szervezetünket. Mivel csökkenti a menstruációs vérzést és a görcsöket, a "nők doktorának" is szokták nevezni.

cickafark tea

A cickafark teaként és ülőfürdőként is igazán hatásos. Fotó: Shutterstock

A belőle készült tea kiváló gyomorgörcsök, migrén, máj- és epebetegségek esetén, de fordulhatunk hozzá különféle húgyúti fertőzések és menstruációs zavarok esetén is. Emellett kiváló gyulladáscsökkentő. Fogínygyulladás esetén is kiváló, de felgyorsítja a sebgyógyulást is. Használhatjuk hasi fájdalmak és puffadás esetén, és kiváló az emésztés javítására is. Légzőszervi panaszok kezelésére is beválik, virágaiban lévő hatóanyagai pedig sokat segítenek, ha támad az ekcéma, vagy ha éppen feladni készülünk a küzdelmet a szénanáthával szemben.


Vértisztító hatása is van, és fokozza a vérképződést. Csökkenti a vérnyomást, és gyomorerősítő hatása is kiváló.  Azonban szigorúan be kell tartani a napi ajánlott mennyiséget, mert a túlságosan nagy adagban történő fogyasztás épp ellenkező hatást tud kiváltani.Ha nem terem a kertünkben, hanem begyűjtjük, akkor ügyeljünk rá, hogy a közutaktól távol, szennyeződésektől mentes területeken gyűjtsük be. Azonban a legjobb, ha a saját kertünkben termesztjük, hiszen így egészen biztosak lehetünk benne, hogy a használata során semmilyen káros anyag nem gyengíti a hatását, és nem kerül be általa a szervezetünkbe.

A cickafarkból készítendő teához forrázzuk le azt forró vízzel, majd 5-10 perc áztatás után, kevés mézzel ízesítve fogyasszuk. De nem csak teaként fogyaszthatjuk, akár ülőfürdőt is készíthetünk belőle. Ehhez 100 gramm cickafarkot forrázzunk le 2 liter vízzel, és keverjük össze, majd hagyjuk állni 20 percig. Ezután szűrjük le, és adjuk hozzá a fürdővízhez, amely ne legyen több, mint 20 liter, hogy igazán hatásos legyen.

Ahogyan a többi gyógynövény esetében is, a cickafark alkalmazása esetén is felléphetnek különféle allergiás reakciók. Ez a bőr viszketésével, esetleg apró hólyagok keletkezésével járhat, mely tünetek esetén ne alkalmazzuk sem külsőleg, sem belsőleg.

Legyen a te kertedben is cickafark

A cickafark nagyon szereti a napfényt, melynek hatására egy nyár során többször is virágba tud borulni. Igénytelen növény, amely előnyben részesíti a szárazabb talajt. Ha kellően szellős helyen termesztjük, meg tudjuk védeni a különféle gombás megbetegedésektől. A cickafark magassága 15 és 80 cm közötti lehet.

cickafark tinktúrás üveg

A cickafark kerted dísze és egészséged őre lehet. Fotó: Shutterstock

A cickafark egész évben ültethető. Szaporíthatjuk dugványról, vagy gyökeres dugványról, melyre az ideális időpont a tavasz vagy az ősz. Tavasszal történő ültetés esetén érdemes megvárni, amíg az utolsó fagyok is elmúlnak. Ellenáll a fagyoknak, de nem közvetlenül az ültetés után.

A cickafarkot tápanyagban gazdag virágföldbe érdemes elültetni. Bátran társíthatjuk más, szintén nyáron virágzó évelőkkel, mint amilyen a macskahere, a ligeti zsálya vagy a kasvirág. Fontos, hogy folyamatosan sütkérezhessen a napsütésben, mert ha árnyékos helyre kerül, keresni fogja a fényt, ezért megnyúlik. A cickafark kedveli a jó vízelvezetésű talajt, de a pangó víz elpusztítja.

A cickafark ültetése előtt a talajt 25-30 cm mélységig fel kell lazítani, a növényeket ezután 20-30 cm távolságra kell elültetni egymástól. A cickafark az ültetést követően nagyon gyorsan növekedésnek fog indulni. A rendszeres öntözés hatására jóval több virágot fog hozni.

Ha eltávolítjuk a növényről az elszáradt virágokat, azzal még több virág hozatalára tudjuk serkenteni a cickafarkot. Ha a második virágzás után megnyírjuk, azzal felfrissítjük a növényt. Mivel, ha jól érzi magát, nagyon gyorsan ellepheti a kertet, érdemes féken tartani, és 2-3 évente szétválasztani a töveket.

Ez az ellenálló évelő igazán mutatós lesz a kertünkben, melynek virágai lehetnek fehérek, sárgák, rózsaszínűek, pirosak, de még nagyon sok egyéb színben is pompázhatnak. Nem csoda hát, ha ez a szép növény igazi mágnesként vonzza a lepkéket és a méheket.

A cickafarknak kevés ellensége van. Ha azonban nem jut kellő mennyiségű fényhez és vízhez, könnyen megtámadhatja a levéltetű, a lisztharmat, a rozsdagomba és a szárrothadás. Azonban, ha mindent megkap, amire szüksége van, csodás virágaival a szemünket is gyönyörködtetni fogja, és az egészségünket is meg fogj védeni ez a fantasztikus gyógynövény.

cickafark virág

A gyógynövény gyűjtésénél tartsuk be a szabályokat. Fotó: Shutterstock

Erre ügyelj a gyógynövények gyűjtésénél

A gyógynövények esetében a legjobb, ha meg tudjuk termelni azokat a kertünkben. Ha azonban ott nem áll rendelkezésünkre, akkor próbáljuk meg olyan helyről begyűjteni, ahol a lehető legkevesebb szennyeződés érhette, így a közutaktól távoli rétek és erdők a legalkalmasabb gyűjtési helyek.

Mivel a gyógynövényeknek nem minden része tartalmaz azonos minőségű és mennyiségű hatóanyagot, gyűjtés előtt érdemes utánanézni, az adott növény mely részét érdemes begyűjteni.  Egyes növényeknek csak a virágát, a levelét, a gyökerét vagy a termését lehet felhasználni. A  gyűjtést és a tisztítást, valamint a szárítást is különböző előírások szerint kell végezni, de van néhány általános szabály, amelyet érdemes betartani.

A virágokat a gyűjtésénél általában kinyílva kell gyűjteni úgy, hogy a lehető legkevesebb legyen a kocsányrész aránya. A levelek gyűjtésénél igyekezzünk mindig ép, kifejlett levelet választani. Beteg, vagy károsodott levelet ne gyűjtsünk. A leveleket 2-3 cm-es nyélrésszel kell leszedni.

Ha a teljes, föld feletti részekre van szükségünk, azokat a gyökérrészektől mentesen, azonnal megtisztítva szabad csak begyűjteni. A gyökereket és a gyökértörzseket a vegetációs időn kívül gyűjthetjük, ősztől tavaszig. A kiásott gyökereket azonnal meg kell tisztítani a talajtól. A szárítás elősegítése érdekében a nagyobb gyökereket érdemes feldarabolni.

Fontos, hogy nem a biológiai, vagy teljes érettség állapotában kell leszedni a gyógynövényeket. A legjobb, ha a technológiai érettség fázisában gyűjtjük be azokat, hiszen ekkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalmuk. A legjobb, ha napos, száraz időt választunk a szedésre, amikor már harmatmentes az idő.

A gyűjtőhely nem lehet része természetvédelmi területnek, tájvédelmi körzetnek, nemzeti parknak, mert itt csak külön engedéllyel lehet gyógynövényeket gyűjteni. A gyűjtésnél ügyeljünk rá, hogy ne okozzuk a növény pusztulását, és ne tegyünk kárt a környezetben sem. A legjobb, ha nem a kezünkkel, hanem metszőolló vagy kés segítségével gyűjtjük be a növényeket.

Nagyon fontos, hogy csakis pontosan beazonosított növényt használjunk fel, mint ahogyan saját magunk által szedett gombát sem ehetünk meg bevizsgálás nélkül. Ügyeljünk arra is, hogy allergiás reakciókat is kiválhat. A gyógynövények használatát mindig egyeztessük szakemberrel.