Azt egészen biztosan tudjuk, hogy a növények hatással vannak az egészségünkre, sőt, sokszor még a hangulatunkra is, és némelyik növény a levegőt is megtisztítja számunkra. Azonban a babonák még a növényeket sem tudják elkerülni, így számos régi hiedelem él a köztudatban velük kapcsolatban.

Ilyen például az is, hogy bizonyos növények szerencsét hoznak, vagy éppen a régen várt szerelmet hozhatják el számunkra. Habár tudományos bizonyíték nincs a növények sorsbeteljesítő hatásáról, a régi korok emberei nagyon is hittek bennük. A bambusz, a bazsalikom és az orchidea állítólag jóval többet nyújt, mint azt elsőre gondolnánk. Habár bizonyítani nem tudjuk a hatásukat, egy próbát megér. Hiszen semmit sem veszíthetünk.

Ezek a növények szerencsét, vagy akár szerelmet is hozhatnak

Bambusz

A bambusz régóta ismert, mint örömöt és gazdagságot hozó növény. Ezen kívül azt tartják róla, hogy biztonságot is nyújt a ház lakóinak, és még szerencsét és egészséget is hoz. A bambusz segít a kívánságok teljesülésében is, így a babonák szerint nagyon is megéri bambuszt nevelni.

A bambuszok egyszikű növények, és a pázsitfűfélék családjába tartoznak. Európában, és hazánkban is egyre többen kapnak kedvet hozzá, hogy bambusz legyen a kertjükben. A bambusz ültethető szoliternek, de akár talajtakarónak is kiváló. Mivel a bambusz, fajtájától függően, egy nap alatt akár 25-30 centimétert is képes nőni, fontos, hogy mindig tájékozódjunk, milyen bambusz kerüljön a kertünkbe.

bambusz

A bambusz akár szerencsét is hozhat, de az egészen biztos, hogy jól mutat a kertben. Fotó: Shutterstock

Van olyan bambusz, amelyik magasra nő, és van, amelyik alacsonyabb marad, továbbá léteznek fagytűrő, télálló fajok, és olyanok is, amelyeknek ehető a rügye. A bambusz föld alatti hajtásrendszerét gyöktörzsnek, rizómának nevezzük. A bambusz rizómája behálózza a talajt, ezért is fontos, hogy már az ültetéskor gondoskodjunk gyökércsapdáról.

A legtöbb bambusz a semleges kémhatású talajt kedveli, és igen nagy a tápanyagigénye. De nem csak a tápanyagigénye nagy, hanem a helyigénye is, így erre is gondoljunk, amikor körbenézünk, hol is mutatna jól a kertünkben.

A bambusz ültetésekor a növényt teljes, ép földlabdával emeljük ki. Az ültetőgödör kétszer olyan nagy legyen, mint a tő mérete, és kétszer olyan mély, mint a földlabda magassága. Az ültetőgödör aljára tegyünk 10-15 cm rétegben szervestrágyát, majd erre kerüljön 10 cm vastag földréteg, hogy a növény gyökérzete ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.

Úgy helyezzük be a bambuszt a gödörbe, hogy a földlabda kicsit kerüljön mélyebbre, mint az eredeti talajszint, majd töltsük fel földdel a tő körüli területet. Fontos, hogy mivel a bambusz vízigényes növény, ne feledkezzünk meg a víz megtartásához szükséges tányér kialakításáról sem, majd alaposan öntözzük meg a növényt.


Akár sövényt is ültethetünk a bambuszből. Azonban ebben az esetben is ügyelni kell rá, hogy mivel a bambuszok föld alatt kúszó rizómájukkal minden irányba, és nagyon gyorsan terjednek, elég hely legyen a növény számára. A növényeket fajtánként változóan, de átlagosan 1-2 méter távolságra ültessük el egymástól.

Azért, hogy ne nője be az egész kertet, már az ültetéskor gyökércsapdát kell készíteni. A gyökércsapdát úgy készítsük, hogy ahol nem szeretnénk, hogy tovább terjedjen a bambusz, oda ásunk egy közepesen mély árkot, és kibéleljük geotextíliával, majd az árkot feltöltjük földdel. Sövénynek kiválóan használható bambuszfaj a Phyllostachys bissetii, amelyik télálló.

A bambusz esetében fontos, hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözés, trágyázás, téli talajtakarás és tisztítóvágás fontosságáról. A bambuszok nagyon tápanyagigényes növények. Fontos, hogy már az ültetéskor helyezzünk a gödörbe trágyát, majd egy-két évig trágyázzuk be a növényt, ásás segítségével. Amikor már kialakult a bambusz rizómarendszere, a szervestrágyát nem fogjuk tudni a talajba juttatni.

A bambuszok nitrogénigényes növények, ezért is fontos, hogy kétévente trágyázzuk őket, erre pedig az ősz a legjobb időszak, mert ilyenkor a trágya a csapadékkal bemosódik a talajba.

Bazsalikom

A hagyományok szerint a bazsalikom nem csupán az ételeinket fűszerezi meg, de szerelmet, szenvedélyt, jólétet, szépséget és szerencsét hoz a házba.

bazsalikom

A bazsalikom kiváló gyógy- és fűszernövény. Fotó: Shutterstock

Habár ezt sajnos nem tudjuk bizonyítani, abban biztosak lehetünk, hogy a bazsalikom nagyon finom és egészséges fűszer-, és gyógynövény.

A falvakban a lányok és a fiatal asszonyok, vagyis a menyecskék, ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér keszkenő közé, és így mentek a templomba. De a legények sem maradtak le, hiszen egy szál rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé, így ennek a két növénynek a csodás illata bejárta az egész templomot a mise alatt.

A bazsalikom kiváló levesek, sültek, főzelékek, saláták és szószok ízesítéséhez, de tea is készíthető belőle. De emellett gyógynövényként is megállja a helyét. Afrodiziákumnak is tekintik, emellett javítja az étvágyat, jót tesz az emésztésnek, és még a köhögést is csillapítja. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, és nehezen gyógyuló sebek esetében is szívesen alkalmazzák.

A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. A bazsalikom mediterrán fűszernövény, ezért minimum hat órán keresztül szüksége van a napsütésre. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

Homokos talajba szokták vetni, május környékén, de a január kitűnő alkalom arra, hogy palántázzuk, amihez 15-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szüksége. A csírázás 14-21 napig tart. Amikor a kis magoncok kikelés után elérik a két-három leveles állapotot, ültessük szét őket. A palántákat május elején 20–30 cm-es távolságra ültessük el.

Különleges igényei nincsenek, így a legfontosabb, hogy kellőképp öntözzük és óvjuk meg a gyomoktól. Szerencsére nem jellemzőek a bazsalikomra a betegségek, és a kártevők sem szívesen támadják meg, így igazi bio növény. A legtöbb illóolaj a virágzó hajtásokban található, így ezeket érdemes folyamatosan vágni.

Orchidea

Az orchideáról azt tartják, vonzza a szerelmet, nyugtatja a lelket és elmélyíti a barátságokat. A görögök a termékenység és a férfiasság virágának tartották. Az azonban biztos, hogy nagyon sokan kedvelik, hiszen igazán gyönyörű növény.

Leggyakrabban a lepkeorchideákkal találkozhatunk az üzletek kínálatában. A lepkeorchideák a természetben fákon élnek, epifita, nem parazita növények. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek el táplálékot a fáktól, de csak rájuk telepedve képesek életben maradni, így a fákat támasztó növényként használják. Mivel a táplálékot nem a földből veszik fel, léggyökereket növesztenek. Ezeket nem szabad eltávolítani és az orchideát soha nem szabad virágföldbe ültetni, mert megfullad.

Az orchidea nagyon sok otthonban kap helyet. Fotó: Shutterstock

Az átlátszó cserép azért hasznos, mert azon keresztül a gyökerek is képesek a fotoszintézisre. Az ablakpárkány ideális hely számukra, de fontos, hogy soha ne tegyük ki őket tűző napsütésnek, mert azt nem kedvelik.

Mindig a talaj kiszáradása előtt kicsivel öntözzük az orchideát és soha ne álljon pangó vízben. Ha az orchidea nem jut elegendő fényhez, nem fog virágozni. Azonban a túl sok fény sem tesz jót neki, így olyan helyre tegyük, ahol bár kap fényt, nem éri tűző napsütés. De a nem megfelelő hőmérséklet hatására is elmarad a virágzás. Nagyon fontos számára, hogy a virágzás előtt 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 fok különbség legyen.

Arra is ügyelni kell, hogy ha kinőtte a cserepét, ültessük át. A legjobb, ha heti egyszer vízbe merítjük, majd lecsepegtetve visszatesszük a helyére. Mivel az orchidea szereti a párás környezetet, érdemes időnként lespriccelni vízzel. Kifejezetten orchideák számára vásárolható tápoldattal a virágzási időszakban 3 hetente, télen 2 havonta öntözzük meg.

Reméljük, ezek a csodás növények nem okoznak csalódást, és a  tudományosan bizonyított előnyeiken túl meghozzák a várva várt szerencsét és szerelmet is.