A hortenzia nagyon közkedvelt növény, így sok kertben találkozhatunk vele. A hortenzia Japánból érkezett Európába az 1800-as évek elején, de nem kellett sokat várni rá, hogy az egész világon elterjedjen. Igazán változatos megjelenése minden ízlésnek és kertnek megfelelő lehet.  A gondozása igényel egy kis odafigyelést, de ha tudjuk, mire van szüksége, akkor sokáig gyönyörködhetünk benne.

Ha pedig úgy látjuk, bajban van a hortenzia, mert sárgulnak a levelei és a virágai, akkor tudnunk kell, mi lehet az a három leggyakoribb ok, amely okozhatja ezt. Ha tudjuk, mi lehet a baj, rögtön tudunk változtatni rajta, és a hortenzia ismét régi fényében tud ragyogni. Így akár kertünk egyik központi növénye is lehet, hiszen szépsége be fogja ragyogni az egész kertet, de gyönyörű sövényt is készíthetünk belőle, azonban arra mindig ügyeljünk, hogy olyan helyre ültessük, ahol a körülmények megfelelőek számára, hiszen az átültetést nem kedveli. Ha viszont tudjuk a titkait, nagyon sokáig gyönyörködhetünk a hortenziánkban. Ráadásul úgy tudunk hortenziát ajándékozni, hogy tovább tudjuk adni vele együtt a titkait is.

A hortenzia gondozása

hortenziák között nagyon sok méretben és színben válogathatunk, sőt, vannak örökzöld és lombhullató hortenziák is. A hortenzia csodálatos piros, fehér, pink és kék árnyalatokban tündököl, de csak akkor, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket.

hortenzia

A hortenzia számára nagyon fontos, hogy mivel és milyen mennyiségben öntözzük. Fotó: Shutterstock

A hortenzia számára fontos, hogy kellő mennyiségű árnyék védje a közvetlen napfénytől, a tűző napsütést ugyanis nem viseli jól. A hortenzia virágai hamar elkezdenek megégni, megbarnulni, elszáradni, és hasonlóan járnak a levelei is. Éppen ezért fontos, hogy bár nem lehet fény nélkül, félárnyékos helyet keressünk neki, ahol nincs kitéve erős napfénynek, de teljes sötétségben sincs része.

De nem csak kellő árnyékra van szüksége a hortenziának, hanem megfelelő mennyiségű öntözésre is, vagyis soha ne hagyjuk kiszáradni a talaját, de soha ne álljon pangó vízben sem. De ez még nem minden. A hortenzia nem kedveli a csapvizet, így ha azt szeretnénk, hogy igazán szép maradjon, vagy esővízzel öntözzük, vagy forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni a csapvizet. A vezetékes víz túlságosan kemény a hortenzia számára, így ha azzal öntözzük, a levelei hamar elsárgulhatnak.

A hortenzia tápanyagigényét kora tavasztól augusztus végéig kéthetente érdemes fedezni, és hogy ezt a legjobban tudja hasznosítani, mindig távolítsuk el róla az elnyílt virágokat. Ha a hortenziánk kék, akkor savanyú kémhatású talajba kell ültetni, különben rózsaszínűvé válnak a virágai. Minél lúgosabb a talaj, annál rózsaszínűbbek a hortenzia virágai, így ahhoz, hogy a kék hortenzia kék maradjon, a rózsaszínből kékké változtatott pedig ne változzon vissza rózsaszínné, savas talajra van szükség.


A metszését a tél végén vagy kora tavasszal kell elvégezni, míg a kúszó hortenziát nyáron, az elvirágzás után kell megmetszeni. A metszéskor vágjuk vissza a virágzatot tartó szárat az első pár erős, egészséges rügyig. A metszés során vágjunk ki tőből egy vagy két idős vesszőt, hogy új, virágzó vesszőket hozzon a növény. Ha a bokor nagyon gyengén hoz virágot, akkor vágjuk vissza tövig a vesszőit, és bár abban az évben nem fog virágot hozni, a következő évben nagyon is meghálálja a gondoskodást, rengeteg virágával.

A kúszó hortenzia hajtásait virágzás után kell visszametszeni. Mivel a virágok többsége a növény csúcsán található, ezeket a részeket ne metsszük meg.

hortenzia

A hortenzia színe nagyban függ attól, hogy milyen talajba ültettük. Fotó: Shutterstock

A hortenzia kiválóan dugványozható, és így szaporítható. Azonban az ne lepjen meg bennünket, hogy a hortenzia színe egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint amiről a dugványt vágtuk, mivel a hortenzia estében a talaj kémhatásától függően változik a virágok színe.

Ezt tedd, ha barnul a hortenzia virága és levelei

Ha a hortenzia virágai és levelei barnulni kezdenek, annak három oka lehet. Az egyik, hogy valószínűleg túl sok fény éri a növényt. Éppen ezért fontos, hogy kellő mennyiségű árnyék jusson a hortenzia számára, és ne tegyük ki közvetlen napfénynek.

A másik ok a hortenzia vízellátása lehet. Ha pangó vízben áll, akkor a gyökerei rothadni kezdenek, majd levelei és virágai is elkezdenek barnulni. Fontos tehát, hogy jó vízelvezetésű talajba kerüljön, és soha ne álljon pangó vízben.

A harmadik ok pedig az lehet, hogy a hortenzia fagykárosodást szenvedett. Habár a hortenzia az első virágokat júniusban hozza, a rügyek még az előző év szeptemberében fejlődnek. Ha pedig télen nem védtük meg a hortenziát a fagyokkal szemben, a hajtásvégek elfagyhatnak, a rügyek megbarnulhatnak.

Ha teleltettük a hortenziát, szintén fontos, hogy ne egyik pillanatról a másikra kerüljön ki a napfényre, hanem fokozatosan szoktassuk hozzá, és inkább a szűrt napfényes, félárnyékos helyeket preferáljuk nála.

Mivel a hortenzia rosszul tűri a helyváltoztatást, figyeljünk oda rá már az elején, hogy megfelelő helyre kerüljön. Virágokban gazdag hortenziát kívánunk!