Ha nyár, akkor különféle salátákkal tesszük változatosabbá az étkezéseinket, sőt, a reggelik, az uzsonnák és a vacsorák mellé is gyakran eszünk paprikát, paradicsomot, uborkát. A legjobb azonban, ha csak pár lépést kell tenni értük, egyenesen a kertig. 

Így lesz igazán finom a saláta

A saját veteményes igazi kincs. Nem mondjuk, hogy nincs vele munka, de nagyon megéri. Egyrészt nagyon jót tesz az egészségünknek a szabadban, testmozgással töltött idő, másrészt a legjobb érési fokában szedhetjük le a zöldségeket, gyümölcsöket, amikor a legjobb az ízük, és a legtöbb értékes tápanyag található meg bennük. Még akkor is lehet saját paradicsomunk és uborkánk, ha nincs kertünk, hiszen akár a balkonon is megtermeszthetjük magunknak őket.paradicsom és paprika

Termesszük meg a saját kertünkben a paradicsomot és az uborkát. Fotó: Shutterstock


Így legyen paradicsom a kertedben

Ha van kertünk, vagy egy erkélyünk, akkor valószínűleg ott helyet kap a paradicsom is. Kevés annál finomabb élmény van, mint amikor frissen letépjük a paradicsomot, és beleharapunk. Ha pedig mi termesztjük, akkor pontosan tudjuk, mivel volt, vagy éppen nem volt kezelve, és ráadásul a legjobb pillanatban tudjuk leszedni, amikor éppen a tökéletes érettségi állapotában van, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Nagyon fontos a paradicsom palántájának esetében, hogy megfelelően mélyre ültessük. A paradicsomot sokkal mélyebbre, akár 5-10 centiméterrel mélyebbre kell ültetni, mint ahogy palántaként a szára kibújt a földből. Egészen az alsó levelekig fedjük be földdel a növényt, ugyanis ettől a talajban lévő szárrész teljes hosszában gyökeret növeszt, melynek segítségével több tápanyagot tud felvenni.

paradicsom

A paradicsom a te kertedben is megterem. Fotó: Shutterstock

A mélyebbre ültetés mellett a másik lehetőségünk, hogy a paradicsom palánta szárának alsó harmadát a földben elfektetjük és szinte vízszintesen ültetjük ki a szabadföldbe. Ha nincs olyan hosszú szárunk, akkor szedjük le óvatosan az alsó levélpárokat, és így már kellő hosszúságú szárat kapunk ahhoz, hogy vízszintesen el tudjuk ültetni a paradicsom palántát.

A mélyebb és kiterjedtebb gyökérrendszer ráadásul jóval nagyobb stabilitást is jelent a növény számára, így jóval kevesebb kárt fog benne okozni egy szélvihar, és a gyümölcs súlyát is sokkal jobban el fogja tudni viselni. A paradicsom palántákat 30-50 cm távolságra ültessük el egymástól.

Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a paradicsom szárát a karóhoz, nehogy eldőljön.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

A Balkonstar nem véletlenül kapta a nevét, hiszen törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra. Ha viszont befőzésben gondolkodunk, és elég hely áll rendelkezésre hozzá a kertben, válasszuk a Buzau 50 fajtát. A Coralina fürtös koktélparadicsom igazán zamatos és sokáig tárolható, ha pedig a sárga szín a kedvencünk, a Goldkrone koktélparadicsom a legjobb választás.

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, ezért ha nem bírjuk kivárni a finom paradicsomot, nagyon jó választásnak bizonyulhat.

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

Ezért egyél sok paradicsomot

Habár nyáron majdnem minden nap fogyasztjuk, mégis sokakat meglep, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. A piros a legelterjedtebb, létezik sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, sőt, még fekete paradicsom is. A tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni krémet készítenek. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában. Sőt, ha leégünk kertészkedés közben, használjuk ki bőrnyugtató hatását és tegyük égett bőrünkre. A paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legjobban a paradicsomból nyerhető ki, azon belül is a legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg.

Legyen uborka is a kertedben

Az uborka nem támaszt nagy igényeket felénk, de azt a pár apróságot, amire szüksége van, nagyon is megéri betartani. Három fajtatípusra osztható, így választhatunk elraknivaló-, saláta- és félhosszú-, vagy kígyóuborkát. Egyben azonban biztosak lehetünk. Akármelyiket is válasszuk, az uborka nagyon egészséges, ráadásul a kalóriatartalma igen alacsony, így bátran fogyaszthatják azok is, akik ügyelnek az alakjukra.

uborka

Az uborkának nincs tériszonya. Nyugodtan futtasd fel. Fotó: Shutterstock

Az uborkát vethetjük magról, de palántaként is kikerülhet a kertbe. Laza, humuszban gazdag talajra van szüksége ahhoz, hogy jól tudjon fejlődni. A vetésénél a sortávolság ne legyen kevesebb, mint 100-140 cm, a tőtávolság pedig körülbelül 20-30 cm legyen. Az uborkának ugyanis sok helyre van szüksége, és az sem árt, ha építünk neki egy támasztékot, amire fel tud futni. Az uborka magot nem szabad túl mélyre vetni, elég csupán 3-4 cm mélységet biztosítani számára.

Az uborka nagyon vízigényes, így ügyelni kell a rendszeres és bőséges vízellátására. Ha folyamatosan szüreteljük, azzal arra ösztönözzük, hogy újabb virágokat hozzon így jóval több uborka fog teremni. Az uborka metszése nagyon fontos. Először háromleveles palántaként kell visszacsípni, hogy elágazzon. A második metszésnél a hajtást 5-6 lomblevél felett vágjuk vissza, míg a harmadik metszéskor a harmadrendű hajtásokat két levélre vágjuk meg.

Az uborka szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágjunk bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe. Ehhez készítsünk 150-180 cm magasságú futtatórácsot, amelynek az alja minimum 15 cm-re legyen a talajtól.

A növénytársítást az uborka nagyon is komolyan veszi. Az uborkának nagyon jó szomszédai a pillangósvirágúak, amelyek javítják a talaj minőségét. Így bátran kerülhet az uborka mellé a borsó vagy a bab. Szintén jó társaság számára a brokkoli, a fejes káposzta, a hagyma, a karfiol, a kukorica, a napraforgó, a retek és a fejes saláta is. Tök közelébe azonban inkább ne ültessük, mert annyira szeretik egymást, hogy érdekes, de nem biztos, hogy ízletes újdonságokat képesek létrehozni a titkos kapcsolatukból.

Bizonyos virágok közelsége is jó hatással van az uborkára. Például a bársonyvirág, a büdöske vagy a sarkantyúka távol tudja tartani tőle a levéltetveket, míg a gilisztaűző varádics nem engedi az uborka közelébe a hangyákat. A dinnye, a burgonya és a zsálya azonban soha nem lesznek az uborka barátai, így ne engedjük őket egymás közelébe. Inkább adjunk teret az oregánónak, amelyik segít a kártevőket távol tartani tőle.

Ezért egyél sok uborkát

Az uborka nagyon finom és még az egészségünkre is jó hatással van. Ha megisszuk az uborka levét, vitamin és ásványisó tartalma biztosítja számunkra, hogy ne csak kellemes, hanem hasznos üdítő is legyen. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.

Az illata miatt sok kozmetikai termék alapját képezi, hiszen segít az ellazulásban, a szemre helyezett uborkakarikák pedig megnyugtatják a szem körüli bőrt. A napégett bőrre helyezett uborkakarikák hamar enyhülést hoznak és meggátolják a felhólyagosodást.

Az uborka és a paradicsom tehát nagyon jó barátaink, így mindenképp adjunk nekik helyet a kertünkben, vagy az erkélyen.