Az uborka manapság már egész évben elérhető a boltok polcain. Mégis, a legfinomabb akkor, ha saját magunk szedjük a kertben. Ez a zöldségféle képes feldobni a legunalmasabb szendvicset is, salátaként még finomabbá varázsolja a rántott húst, és a nyár elképzelhetetlen kovászos uborka nélkül.

Sőt, még a szépségünkre is ügyel, ugyanis a szemünkre is helyezhetünk belőle pár karikát, hogy frissebb legyen a tekintetünk, és arcpakolásként is látványos eredményeket érhetünk el vele. Szinte minden nap találkozunk vele, mégis, elég keveset tudunk róla. Így érdemes megismerni, és termeszteni is. Különösen azért, mert nem állít túl nagy követelményeket a kertész elé, viszont hatalmas sikerélményt tud okozni a termesztése. Akár a kertben, akár a balkonon. Ráadásul három féle közül is válogathatsz.

Ismerd meg az uborkát

Az uborka a kabakosok családjába tartozik. Váltivarú egylaki faj, ami azt jelenti, hogy egy növényen találhatunk nő- és hímvirágokat is. Melegigényes növény, a fagyra nagyon érzékeny. Leggyakoribb kártevői az üvegházi molytetű és a lisztharmat.

Három fajtatípusra osztható. Lehet elraknivaló-, saláta- és félhosszú-, vagy kígyóuborka. Az uborka kalóriatartalma igen alacsony, így bátran fogyaszthatják azok is, akik ügyelnek az alakjukra. Sőt, olyan életképes, hogy a magja akár 5 éven át képes megőrizni csírázóképességét.

uborka

Az uborka akár a balkonon is megterem. Fotó: Shutterstock

Így termeszd az uborkát

Az uborkát vethetjük magról, de palántaként is kikerülhet a kertbe. A vetésénél figyelni kell rá, hogy a sortávolság ne legyen kevesebb, mint 100-140 cm, a tőtávolság pedig körülbelül 20-30 cm legyen, hiszen az uborkának sok helyre van szüksége. A magot nem szabad túl mélyre vetni, elég csupán 3-4 cm mélységet biztosítani számára.


Az uborka nagyon vízigényes, azonban a sok öntözést gyors fejlődéssel hálálja meg. Szezonja június közepétől szeptember végéig tart. Tök közelébe ne ültessük, mert annyira szeretik egymást, hogy érdekes, de nem biztos, hogy ízletes újdonságokat képesek létrehozni a titkos kapcsolatukból. Mivel az uborka nagyon kedveli a meleget, a palántákat csak a fagyok után szabad kiültetni.

Rendszeresen szüreteljük az uborkákat, hogy ezzel a növényt újabb virágzásra késztessük. A termés mennyisége attól függ, hogy mekkora uborkákat takarítunk be, ugyanis ha kisebb, csemegeuborkákat szüretelünk, akkor a termés tömege kisebb lesz. Ha engedjük az uborkákat megnőni, akkor egy tőről akár 2-4 kg termés is várható. Az uborkát ráadásul nem csak szabadföldben, de balkonon és magaságyásban is termeszthetjük.

Az uborkát is meg kell metszeni, és támaszt is nyújtsunk számára

Az uborka életében először háromleveles palántaként jön el a metszés ideje. Ekkor kell visszacsípni, hogy elágazzon. A második metszésnél a hajtást 5-6 lomblevél felett vágjuk vissza, míg a harmadik metszéskor a harmadrendű hajtásokat két levélre vágjuk meg.

uborka szeletelve

Az uborka szemre is kiváló, de salátaként is igen ízletes. Fotó: Shutterstock

Ajánlatos az uborka számára támaszt készíteni, hogy az indák ne a földön heverjenek. Ehhez elég akár néhány ágat letűzni a földbe, és hagyni, hogy az indák felkapaszkodjanak, de akár csinos kis létrát is építhetünk neki. Sőt, ha nincs helyünk, hogy oldalra terjeszkedjen, akkor irány az ég felé! A legtöbb növényt ugyanis fel is tudjuk futtatni, így jóval kevesebb helyet fog foglalni.

Az uborka például szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágjunk bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe. Remek módszer erre, ha egy 150-180 cm magasságú futtatórácsot helyezünk el jó stabilan úgy, hogy ne dőlhessen el. A rács alja legyen minimum 15 cm-re a talajtól. Így akár az erkélyen is termeszthetjük, azonban mindenképpen kössük ki a növényeket, mert egyrészt megsérülhetnek egy nagyobb viharban, másrészt nem biztos, hogy sokan értékelik, ha uborkaeső hullik alá az autójukra a tizedik emelet magasságából.

Balkonon vagy magaságyásban is remekül érzi magát

A magaságyban érdemes a kisebb, csemege- vagy konzervuborka fajtákat termelni. Jól bevált a Pannonia F1, a Kecskeméti saláta F1, vagy a Minibar F1 fajta. Ezek nővirágú uborkák, amelyek minden virágából termés fejlődik, így sokkal nagyobb mennyiségű termésre számíthatunk. A balkonon vagy a magaságyásban nevelt uborka még több folyadékot kíván, mint a szabadföldben nevelt.

Ezért fogyassz sok uborkát

Az uborka leve kívül és belül is hasznos. Ha megisszuk, vitamin és ásványisó tartalma biztosítja számunkra, hogy ne csak kellemes, hanem hasznos üdítő is legyen. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.

Az illata miatt sok kozmetikai termék alapját képezi, hiszen segít az ellazulásban, a szemre helyezett uborkakarikák pedig megnyugtatják a szem körüli bőrt. A napégett bőrre helyezett uborkakarikák hamar enyhülést hoznak és meggátolják a felhólyagosodást.

Az uborkának is lehetnek titkai

1. Tiberius császár idején szekereket töltöttek meg földdel, és abba nevelték az uborkákat. Ha kellett, a szekeret eltolták olyan helyre, ahol több napfény érte a növényeket, hogy előbb jussanak friss uborkához. Még a hadjáratok alatt is magukkal vitték a mozgó ágyásokat, hiszen úgy vélték, az uborkának gyógyító ereje van.

2. A világ legnagyobb uborkáját Nagy-Britanniában termelték. Súlya 12,9 kiló volt, és ezzel be is került a Guinness rekordok könyvébe.

A tökéletes kovászos uborka receptje

A nyári életérzés szerves része a kovászos uborka. Mivel csak azt szoktuk becézni, amit nagyon szeretünk, nem véletlen, hogy a koviubi sokunk rajongására tarthat számot. Készítése pedig igen egyszerű.

Vásároljunk kifejezetten kovászolni való uborkát, de azok közül is egyforma méretűeket válasszunk, ne legyenek se túl kicsik, se túl nagyok. Azért fontos, hogy ne legyen túl nagy méretbeli különbség, mert különben nem egyszerre lesznek tökéletesen roppanósak. Alaposan mossuk meg az uborkákat, majd vágjuk le mindegyiknek a két végét, mert az kesernyéssé teheti a végeredményt. Ejtsünk rajtuk legalább két bemetszést hosszában, hogy a közepük is tökéletes legyen. Vegyünk elő egy 5 literes üveget, és tegyünk a bele néhány gerezd tisztított fokhagymát.

kovászos uborka

A kovászos uborka a nyár nagy slágere. Fotó: Shutterstock

Jó szorosan pakoljuk bele az uborkákat, szépen sorban egymás mellé, majd egymás fölé. Forraljunk sós vizet, majd hűtsük vissza, és öntsük fel vele az üveget. A sót ízlés szerint tegyük hozzá. Fontos, hogy a lé teljesen lepje el az uborkát. A tetejére tegyünk egy vastag szelet kenyeret, arra egy adag megmosott kaprot, esetleg még egy pár gerezd fokhagymát. Az igen bevállalósak chili paprikákat is dobálhatnak az üvegbe.

Zárjuk le alaposan, majd tegyük ki a napra. Naponta ellenőrizzük, hogy a lé teljesen lepje el, mert a kilógó kenyér megpenészedhet. Sós vízzel pótoljuk az elveszett levet. Körülbelül 3 nap múlva pedig jöhet a dobpergés, és a művünk elfogyasztása. Persze ahány ház, annyi szokás, ahány üveg, annyi recept, és mindenki a sajátjára esküszik, de ez így is van jól.

Mivel a kovászos uborka erjesztés útján készül, sok probiotikumot tartalmaz, amely nagyon jó hatással van az emésztésre. Ezen kívül nagyon finom a jéghideg leve is. Egyesek esküsznek rá, hogy kirántva is csodás. Azonban óvatosak legyünk vele, mert bár nehéz neki nemet mondani, ha túl sokat fogyasztunk belőle egyszerre, akkor annak hashajtó hatása lehet. Az apróra vágott kovászos uborka kerülhet húsok töltelékébe, sőt, a sajttal és sonkával töltött rántott húst is megbolondíthatjuk, ha teszünk bele egy vékony szelet koviubit.

Ezek után nem is kérdés, miért kötelező uborkát tartani a kertben.