A csíra nagyon egészséges. Nem véletlen, hiszen a magvakban rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növényeknek életük kezdetén szükségük van. Bár a csírák megjelenése a tudatos táplálkozásban még elég új, azt, hogy a csíra fogyasztása mennyire egészséges, már sok-sok ezer évvel ezelőtt is tudták.

Ezért is vittek magukkal a tengerészek a hónapokig tartó hajóutakra szójababot, melynek csíráját azért fogyasztották, hogy megelőzzék a skorbutot. A csírákban rengeteg létfontosságú vitamin, fehérje és ásványi anyag található, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, különösen a téli időszakokban. Meg is vásárolhatjuk a csírákat, de az otthoni csíráztatás segítségével igazán friss, ezáltal kirobbanóan egészséges táplálékhoz tudunk jutni, ráadásul mindezt egyszerűen és gyorsan.

Így csíráztass otthon egyszerűen

Vásárolhatsz hozzá speciális, csíráztató edényt, de megteszi egy tiszta befőttes üveg is. A csíra nyerésére tökéletesek lehetnek a gabonafélék, mint amilyen a búza, az árpa, a rozs, a zab vagy a rizs, de a hüvelyesek is kiválóak, mint például a bab, a borsó, a csicseriborsó, a lencse és a szója. Egyes zöldségek vetőmagjai is remek csíra alapanyagok lehetnek, mint például a retek, a lucerna, a zsázsa vagy éppen a mustár egészséges vetőmagjai. Nagyon fontos, hogy mindig ellenőrzött, egészséges vetőmagot használjunk!

csírák fakanálon

A csíráztatás igazán egyszerű, a végeredmény pedig nagyszerű. Fotó: 123rf.com

1. Az első napon a magokat beletesszük az üvegbe, majd az üveget feltöltjük langyos, tiszta vízzel.

2. A második napon öntsük le a vizet a magokról, majd mossuk át azokat jó alaposan. Töltsük fel az üveget tiszta, langyos vízzel, majd tegyük olyan helyre, ahol kellő fény és meleg éri.

3. A harmadik napon ismét le kell önteni a vizet, és frissel feltölteni az üveget. Azonban ekkor már csak annyi vízzel kell feltölteni újra, amely nedvesen tartja a magokat.

4. A negyedik nap nagyon izgalmas, hiszen ekkor jelennek meg az első csírák. Ekkor már ne öntsük le a vizet, csupán pótoljuk azt a mennyiséget, amennyi elhasználódott.

5. Az ötödik napon szintén csak utánatöltünk, ha szükséges, és ekkor jött el az idő, hogy megkóstoljuk az első, csodás csírákat.

6. A hatodik napon megpihenhetünk, és hátradőlve gyönyörködhetünk a rengetek friss csírában. És persze ne csak a szemünk lakjon jól vele! Együk minél gyakrabban!

Ha hűtőbe tesszük a csíráztatóedényt, vagy az üveget, a csírák növekedése lassan, de biztosan folytatódni fog. Azonban minél tovább tároljuk őket, annál többet veszítenek ízükből és a beltartalmukból, így érdemes inkább egyszerre kevesebbet csíráztatni és azt minél hamarabb elfogyasztani.

A brokkoli csírája

A brokkolicsíra segít megelőzni a vérszegénység kialakulását, védi a szívet és a tüdőt, és segíti az immunrendszert is. A brokkoliban és annak csírájában fedezték fel először a szulforafán nevű anyagot, amely rákellenes hatású. Segíti a sejtek egészséges fejlődését, és még a bőr öregedését is képes lelassítani.

A lucerna csírája

A lucerna csírájának a tápértéke a csírák képzeletbeli versenyében a dobogó legfelső fokát foglalhatná el. Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne. De ez még nem minden, hiszen mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása is jóval nagyobb, mint bármelyik más növényé. Segít energiával ellátni a szervezetünket, a benne található szaponin pedig segít leszedni az érfalakra tapadt lerakódásokat. Emellett a vércukorszintet is csökkenti.

A retek csírája

A retekcsíra a természetes antibiotikumok közé tartozik, de emellett még igazán hatékony a vértisztító hatása is. Található benne A-, B1-, B6-vitamin, kálium, vas, foszfor, és folsav is. Nagyon sokat tesz az immunrendszer felvértezéséért, és méregtelenítő hatása is kiváló. Tisztítja a légzőszerveket, így a megfázásos időszakokban különösen nagy segítséget nyújthat, sőt, még az elhúzódó asztmára is megoldás lehet.

A retek csírája hőt termel, emiatt könnyebben leválnak a lerakódások, és ezáltal segíti az emésztést, és fokozza az étvágyat is. Azonban ezt az igazán erős hatását sok folyadék fogyasztásával kell ellensúlyozni.

A szójabab csírája

A szójababban sok az E-vitamin és a vas, csökkentheti a magas koleszterinszintet, segít megelőzni a rákot és a magas vérnyomást. Mivel sok benne a vas, ezért fogyasztásának hatásaként nem érezzük fáradtnak magunkat, és a hölgyek még a menstruáció előtti napokban is számíthatnak rá. Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat, és magas a réz-, cink- és lecitin tartalma.

csíra reggelivel

A csíra a legegyszerűbb reggelit is képes feldobni, és egészségesebbé varázsolni. Fotó: 123rf.com

A zeller csírája

A zellercsíra nagyon gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, azonban bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindezekkel szemben nagyon alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. Azért is nagyon érdemes fogyasztani, mert sok benne a K- és az A-vitamin, a folsav, a kálium és a rostok. Vízhajtóként is működik, így a vérnyomást is csökkenti.

A búza csírája

A búza csírájában található klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, és segít kordában tartani a vérnyomást is. Segít a radioaktív sugárzás elleni védelemben is, emellett segíti az emésztést, baktériumölő és gyulladásgátló hatása is van. Sőt, potencianövelő hírében is áll.

A zab csírája

A zab csírájában található B-vitamin segít, hogy ne legyünk idegesek, az E-vitamin tartalma pedig abban is mellettünk áll, hogy a nyugalmunk mellett a bőrünk és a hajunk szépségét is képesek legyünk megőrizni. Ráadásul az immunrendszert is erősíti.

A lencse csírája

A lencse nem csak pénzt hozhat az életünkbe, még a csírája is egészséges. Csökkenti a koleszterin szintet, mézga- és pektintartalma pedig jelentősen csökkenti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést. Emellett nagyon sok magnézium, vas, cink és króm található benne.

A bazsalikom csírája

A bazsalikom csírája erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő. Emellett számíthatunk rá emésztési zavarok estén, tisztítja a vesét és oldja az esetlegesen előforduló veseköveket is.

A vörös káposzta csírája

A vörös káposzta csírája szintén gyulladáscsökkentő, de még a bőrt is táplálja. Tisztítja a vért, segít a látás javításában, kalcium tartalma pedig annyi, mint a tejé.

Ezért fogyassz csírát

A csíra azért tökéletes az emberi szervezet számára, mivel a növény csíraállapotban tartalmazza a legtöbb enzimet, amely segít a hasznos anyagok felszívódásában. A csírával ráadásul a szervezet sokkal egyszerűbben jut tápanyagokhoz, hiszen azok sokkal könnyebben képesek belőle felszabadulni.

A magban található keményítő a csírázás során cukrokra bomlik le. Ez pedig valódi energiabomba a szervezetünk számára. A magban lévő összetett zsírok is alkotóelemeikre esnek szét, ez az oka annak, hogy a csíra olajtartalma könnyebben emészthető. A mag fehérjéi aminosavakra bomlanak, majd a csírában újabb aminosavak keletkeznek, ezért magasabb a csíra fehérjetartalma, mint a magé.

A csírákban lévő nukleinsavak nagyban képesek megelőzni az öregedést, emellett a csírák fogyasztása, azok magas klorofilltartalma révén, segít a vérszegénység leküzdésében is. Az ízük is nagyon finom, és mindenki képes megtalálni a számára legmegfelelőbbet, hiszen akad közöttük lágy, pikáns és csípős is. Úgyhogy minden nap egy kicsi csíra, és rögtön sokkal egészségesebbek lehetünk.