A rózsa nem véletlenül a virágok királynője. Nélküle üresebbek a kertek, elképzelhetetlenek a randevúk, és szegényebb lenne a világ. Éppen ezért, ha van kerted, akkor feltétlenül adj benne helyet legalább egy rózsának. Ha pedig már kigyönyörködtet magad benne, készíts belőle valami igazán finomat!

Így készíts lekvárt rózsából

A rózsalekvárhoz szükség lesz 2 csésze rózsasziromra, melyhez az elvirágzóban lévő rózsa szirmait is felhasználhatod. Kell még 2 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű édesítő, 3 evőkanál citromlépektin, melyből 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 g-ra van szükség, és másfél csésze víz.

Alaposan mossuk meg a rózsáról leszedett szirmokat. Ezután szórjuk a szirmokat egy fazékba, öntsük rá a vizet és forraljuk fel az egészet, majd a forrástól számított 10 percig főzzük.

rózsa lekvár szirom virág

A rózsát nem csak nézni és szagolni, hanem enni is érdemes. Fotó: Shutterstock

Ne lepődjünk meg, hiszen a szirmok el fogják veszíteni a színüket, de ez teljesen természetes. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, és forraljuk további 5 percig. Ezután ismét élénkebb lesz a lekvár színe. Adjunk kevés cukrot a pektinhez, és keverjük hozzá a rózsaszirmokhoz. Folyamatos kevergetés mellett 5 percig forraljuk, majd a lekvárt előzőleg fertőtlenített üvegekbe merjük, és gondosan zárjuk le a tetejüket.

A rózsa illatos kis titkai

A rózsát nem csak most szeretjük. A rózsaszirmokból már az ókorban is nyertek ki olajat, melynek óriási értéke volt. Az ókori egyiptomiak szent növényként tisztelték a rózsát, és Ízisz istennőnek ajánlották fel. Az egyiptomi királynő, Kleopátra szobáinak padlóját előszeretettel hintették be rózsaszirmokkal, hogy illatos szőnyegen járhasson. Néró is kedvelte a rózsát. Egy téli lakomára egy tonna aranyért hozatott Egyiptomból rózsákat.


Ha nem szeretnéd ezeket az információkat elfelejteni, szagolj bele jó mélyen egy illatozó rózsába, és a memóriád javulni fog, a stressz szinted pedig csökkenni. Akkor azt is meg fogod jegyezni, hogy a világ legidősebb rózsáját körülbelül 1000 évesre becsülik, és a német Hildesheim katedrális falán éli életét, rózsás hangulatban. Sajnos a tetvek is odavannak a rózsáért, ezért fontos, hogy permetezd. Azonban, ha levendulát vagy zsályát költöztetsz a közvetlen szomszédságába, máris sokat tettél azért, hogy megkeserítsd a tetvek életét, ugyanis ki nem állhatják a belőlük áradó illóolaj illatát

A rózsának mindenki örül, aki adja, és aki kapja is. Azonban, a rózsa színe rejtett üzenetet takar. A vörös rózsáról tudjuk, hogy a szerelem egyik legromantikusabb kifejezője, így ha ezt ajándékozunk, azzal szavak nélkül mondhatjuk ki, hogy szeretlek. A fehér rózsa az ártatlanság és a hűség mellett a búcsúzás szimbóluma is, ezért szoktak temetéseken is ezzel búcsúzni. A rózsaszín rózsával kifejezhetjük hálánkat, vagy köszönetünket, de az első randevún is ígéretes lehet ilyet kapni. A barackszínű rózsa szerénységet jelent. A sárga rózsa barátságot, de beteljesületlen szerelmet is jelképez, míg a lila varázslatot, bűbájt jelent.

Míg hazánknak a tulipán, addig az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak is a rózsa lett a nemzeti virága.

Készíts saját rózsavizet és potpourrit

Házilag is könnyen lehet rózsavizet készíteni. Gyűjtsünk össze körülbelül 45 dkg szirmot, és figyeljünk rá, hogy a legillatosabbak közül válasszunk. Tegyünk fel egy teáskannában vizet melegedni, dobjunk bele a szirmokat, és lassú tűzön melegítsük tovább. Erősítsünk egy locsolócsövet a kanna kiöntőjéhez, a másik végét pedig helyezzük egy palack szájába. Amikor a gőz kezdene kiáramolni, hűtsük le a cső közepét hideg vízzel, így a tömény rózsavíz egyenesen a palackba fog csepegni.

A szirmokból illatos potpourrit is készíthetünk. Ehhez gyűjtsük össze a rózsa szírmait, majd szárítsuk meg őket. Csak teljesen ép, tiszta szirmokat gyűjtsünk. Hogy még izgalmasabb legyen, tegyünk hozzá szárított levendulát, kakukkfüvet, rozmaringot, szárított narancs- és citromhéjat. Ha az illat pár héten belül elszáll, csepegtessünk rá illóolajat.

Rózsazselét is készíthetsz

A még illatos, de már hervadásnak induló rózsából készítsünk rózsazselét. A legjobb alapanyag ehhez a sötétpiros, erős illatú rózsa. Vágjuk össze apróra a szirmokat. Két csésze rózsasziromhoz adjunk hozzá 4 csésze vörösbort vagy almalevet, majd vízzel felöntve forraljuk pár percig. Szűrjük le a levet, és keverjünk hozzá zselésítőt, cukrot és citromlevet, ízlés szerint. Máris kész a csodásan illatozó rózsazselé, amely saját fogyasztásra, de ajándékozásra is különleges meglepetés.

Legyen a kertedben rózsa

A rózsa akár szoliter növénynek is kiváló, de ha igazán nagy rajongói vagyunk, bátran népesítsük be rózsával a kertünket. A rózsa ültetése előtt érdemes átnedvesíteni a földlabdáját. Ezután jelöljük ki a számára megfelelő, kellően napos helyet, majd készítsünk számára gödröt úgy, hogy ha több rózsát is ültetünk, azok legalább 80 centiméter távolságra legyenek egymástól. A gödör legyen legalább 60 cm mély és 60 cm széles.

Az ültetőgödröt töltsük fel vízzel, majd várjuk meg, míg elszivárog. A gödörből kiásott talajt keverjük össze 10% rész komposztált marhatrágyával, hogy a rózsa kellő tápanyaghoz juthasson, majd töltsük vissza, az ültetést követően pedig alaposan öntözzük meg a rózsát.

Az öntözés nagyon fontos a rózsák életében, különös tekintettel az első évre. Azonban az öntözés során mindig ügyeljünk rá, hogy csak a rózsa tövét érje a víz, a szárat és a virágokat ne, mert így elkerülhetjük a különféle gombás megbetegedéseket.

A rózsákat gyakran támadják meg a levéltetvek, a feketefoltosság vagy a lisztharmat, így a fél szemünk mindig legyen a növényen, és amint felfedezünk rajta betegségre vagy kártevőkre utaló jelet, azonnal kezdjük meg a kezelését.

A tápanyagok sem maradhatnak el, ha szép és egészséges rózsákat szeretnénk. Használjunk kifejezetten rózsák számára kifejlesztett műtrágyát, de mindig ügyeljünk az adagolásra, mert a túladagolás gyenge növekedéshez és betegségekhez vezethet.

rózsa szirom

Nem csak lekvárt, de akár zselét is készíthetünk a rózsából. Fotó: Shutterstock

A rózsa nem kedveli a gyomokat, a mulcsozás pedig segíthet ebben. Ehhez kiváló segítséget nyújthat a komposzt, de akár aprított leveleket, fakérget is használhatunk.

A rózsa életében elengedhetetlen a metszés. A rózsa metszése nem csak a növény alakjának kialakításában segít, hanem megvédi azt a betegségektől. A rózsa metszése során feltétlenül távolítsuk el az elhalt vagy beteg részeket kora tavasszal, az új növekedés megjelenése előtt. A rózsa metszésekor távolítsuk el az egymást keresztező ágakat is, hogy jól átjárhassa a növényt a levegő és a fény. A vágást az egészséges rügyig vagy kifelé néző ágig végezzük el.

A rózsa egész évben programot biztosít számodra

A rózsa egyáltalán nem fogja hagyni, hogy unatkozz, ha igazán szép virágokat szeretnél. De ne aggódj, ezek az apróságok nagyon is megérik, hogy utána hosszú hónapokon át csodálhasd a varázslatos virágokat.

1. Januárban fel kell kupacolni a rózsa töveit, és letakarva megvédhetjük a széltől és a fagyoktól. Ez azért is fontos, mert a téli napsütés hatására túl korán megindulhat a nedvkeringés és elfagyhat a növény töve.

2. Márciusban jön el a rózsa metszésének ideje, és amikor már elmúlnak a fagyok, meg lehet tisztítani a töveket a felkupacolt földtől. Ez az időszak a legalkalmasabb az új tövek elültetésére is. Arra azonban ügyeljünk, hogy tavasszal csak keveset metsszünk a növényből, hiszen akkor hamarabb fog virágozni. Mivel tavasszal növekedési szakasza van a növénynek, több tápanyagra van szüksége, ezért 3-4 hetente kell tápoldatozni.

3. Májusban a talaj felszínét meg kell lazítani, és ekkor már el kell kezdenünk rendszeresen öntözni a rózsát.

4. A nyár folyamán ügyeljünk rá, hogy rendszeresen öntözzük és gyomláljuk. Figyeljünk a betegségek és kártevők jelenlétére is, hiszen ezekre ebben az időszakban a legfogékonyabb a rózsa.

5. Szeptemberben érdemes 70 g kálimagnéziumot szórni a talajra, amely nagyon jó tápanyag a rózsa számára.

6. Novemberben jön el ismét a rózsa metszésének ideje, ezután pedig meg kell védeni a rózsát a fagytól, így fedjük be földdel a rügyeket.

Így metszd meg a rózsádat

A rózsa metszése nagyon fontos, hiszen metszés nélkül nem lesz szép és egészséges, idővel fel fog kopaszodni és virágokat sem fog hozni. Fontos, hogy a rózsa metszését fagymentes időszakra időzítsük, és kora tavasszal ejtsük meg. A legjobb, ha akkor metsszük meg, amikor megpillantjuk a növekedés első jeleit, vagyis kis rügyeket fedezünk fel rajta. Ekkor kell lemetszeni az elhalt és sérült ágakat.

A kerti rózsát rügyre metsszük. Az éves vesszők visszavágása során a metszési felület mindig egy rügy fölött 5-10 milliméterrel kell, hogy legyen. A metszéskor ferde metszlapot vágjunk úgy, hogy a metszlap a rüggyel ellentétes oldal felé lejtsen, hiszen ha a rügy felett túl rövid csonkot hagyunk, az veszélyezteti a rügyet, míg ha a csonk túl hosszú, a rügyig beszáradhat.

A vadhajtásokat, a gyenge, beteg, elszáradt vesszőket tőből metsszük ki. Az erősebb ágak vágására használhatunk ágfűrészt  vagy gallyvágó ollót, míg a metszéshez és az ifjításhoz metszőollót használjunk. A tavaszi metszés során az erős vesszőket 4-5 rügyre, míg a gyengébb hajtásokat 2-3 rügyre metsszük vissza. Az első évben nyáron is metsszük a rózsát. Ügyeljünk rá, hogy az első virágok elnyílása után minden hajtást metsszünk vissza az egyharmadára.

A rózsabokroknak fenntartó metszésre is szüksége van. Ekkor mindenképp távolítsuk el a vadhajtásokat, mert ezek elvonják a növénytől a tápanyagokat és a vizet. Ezeket a hajtásokat a gyökérnyaknál kell elvágni. A beteg, elfagyott, sérült és öreg vesszőket is el kell távolítani.

Gyönyörű, illatos és finom rózsákat kívánunk!