Az édességeket nagyjából mindenki szereti. Régen nem volt kérdés, hogy mihez nyúljunk, ha valamit édesebbé szerettünk volna tenni, hiszen volt a cukor, vagy a cukor. Esetleg a cukor. Na jó, a méz is kéznél volt, ha meg szerettük volna édesíteni az ételünket, és egy kicsit az életünket.

Azonban manapság már csak kapkodjuk a fejünket a rengeteg féle cukor láttán. Halljuk, hogy némelyik nem egészséges, hogy van, amelyiknek kedvezőbb a hatása. Megpróbálunk segítséget nyújtani, hogy ne állj tanácstalanul a boltok polcai előtt és megtaláld a számodra és a családod számára tökéletes megoldást.

Cukorfajták

 • A fehér cukor, vagyis a finomított répa-, vagy kristálycukor az úgynevezett hagyományos cukor. Ez az, amit már gyerekkorunk óta ismerünk, ebből készített a nagymamánk csodás sütiket, és ezt tette az anyukánk a reggeli teánkba. Ezt a cukorrépa levéből nyerik, majd tisztítják és kristályosítják, míg szemcsés állagú nem lesz.
 • A porcukor a kristálycukor őrölt verziója, amelynek az állaga nagyon sima és lisztszerű. Némely süteménybe a cukornak kifejezetten ilyen formában kell belekerülnie. Veheted készen, de egy kávédaráló segítségével te is tökéletes porcukrot készíthetsz.
 • A cukorliszt porcukorból és keményítőlisztből készül. Fehér színű, állaga lisztszerű.
 • A kockacukor alapja a kristálycukor. Préseléssel állítják elő. Egyébként mindenben teljesen olyan, mint a kristálycukor, így tulajdonképpen csak kényelmi szempontból nem mindegy, hogy egy kockacukrot, vagy egy kanál cukrot teszel-e a kávédba. Viszont a lovak igazán okosak, hiszen nekik sokkal kényelmetlenebb lenne, ha kiskanállal fogyasztanák, így ők nagy rajongói a kockacukornak.
 • A befőzőcukor egy kissé savanykás ízű és a színe sem olyan fehér, mint a kristálycukornak. Savanykás és édes íze, és világosbarna színe megkülönbözteti a hagyományos cukortól, bár abból készül, zselésítő, tartósítószer és étkezési sav hozzáadásával.

cukor nádcukor kristálycukor

A méz is kitűnő alternatívája a cukornak. Fotó: 123rf.com

 • A barna cukor finomított fehér cukor, de azért, hogy szép, barna színe legyen, melaszt adnak hozzá a gyártás során. Készülhet répa- és nádcukorból. Az eljárás során először finomítják, majd kifehérítik, és csak ezután színezik vissza a melasszal. A melasz cukorból, ásványi anyagokból és vitaminokból áll. Íze karakteresebb, így óvatosan kell bánni vele a sütemények készítésénél.
 • A süvegcukor gyerekkorunk különlegessége volt. Valójában sima kristálycukor, amelyet kúp formára préseltek.
 • A gyümölcscukor, más néven a fruktóz tisztított és kristályosított D-fruktóz, melyet nád- vagy répacukor bontásával állítanak elő. A fruktóz egyébként minden gyümölcs levében megtalálható, és a mézben is ott van. Leginkább szörpöket és befőtteket ízesíthetünk vele.
 • A fruktóz szirup formájában is kapható. Ezt úgy készítik, hogy a szacharózt hidrolízissel glükózra és fruktózra bontják, így a kapott szirup jóval édesebb lesz, mint a kristálycukor. Sok kekszben és fagylaltban alkalmazzák, sőt, még egyes húskészítmények ízének fokozására is használják.
 • A szőlőcukor a természetben elsősorban gyümölcsökben és a mézben található meg. Keményítőből állítják elő, mely keményítő származhat például kukoricából vagy burgonyából. Az utóbbiból származó glükóz a krumplicukor. Találkozhatsz vele szörpökben, konzervekben, de jól teszed, ha vizsgák előtt van nálad néhány szem, mert segít beindítani az agyadat. Pillanatok alatt képes megemelni a szervezet vércukorszintjét, így ha valaki hirtelen rosszul lesz, mert leesik a cukorszint a vérében, pár pillanat alatt képes tőle jobban érezni magát.
 • A nádcukor finomítatlan cukor, melynek célja, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. Ennek köszönheti nagyon szép, barna színét és különleges aromáját és ízét is. A kristálycukrot hazánkban főleg cukorrépából állítják elő, ez a répacukor. Azonban a világ számos országában a trópusi vidékeken honos cukornádat használják a cukorgyártás alapanyagaként. Így a világ cukortermelésének 80%-át a nádcukor adja. Sajnos hazánkban elég drágán lehet hozzájutni, tekintettel a szállítási költségre. Tartalmát tekintve azonos a kristálycukorral.

cukor nádcukor kristálycukor

Manapság nagyon sokféle cukor közül választhatunk. Fotó: 123rf.com

 • A fehér nádcukor finomított, és fehér színű változata a nádcukornak.
 • A datolyacukor datolyából készül. Nincs finomítva, így elég nehezen képes feloldódni. Ezért elég nehézkes a felhasználása, ráadásul a sima cukornál sokkal édesebb. Mentségére legyen írva, hogy jóval lassabban szívódik fel és nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz.
 • Az agavé nektárt az agavé kaktuszból nyerik. Színe a világos barnától a sötétbarnáig terjed. Az állaga a mézhez hasonló, bár kicsit hígabb annál. Kalóriaértéke megegyezik a cukorral, viszont 42-szer édesebb nála.

Érdekességek a cukorról

 • A glikémiás index, vagyis a GI az adott cukor vércukorszint-emelő hatását mutatja meg. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek nagyon megemelik, míg az alacsony GI-vel rendelkezők kevésbé emelik meg a vércukorszintet. A cukrok csomagolásán fel van tüntetve a glikémiás indexük, így azt figyelembe véve tudod kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet.
 • A glükóz szó jelentése édes.
 • Egy Diphylos nevű görög orvos fedezte fel legkorábban, hogy a vörös répa leve pótolhatja a mézet.
 • Az ókori görögök leggyakrabban mézzel és édes gyümölcsökkel édesítették meg az ételeiket. A nádcukor már akkor is létezett, de nagyon drága volt, így csak az igazán kivételes alkalmakkor juthattak hozzá.
 • Andreas Marggraf tudós 1747-ben állapította meg, hogy a cukorrépában ugyanaz a cukor, vagyis szacharóz, található meg, mint a cukornádban. Ez a felfedezés lett később az európai cukorgyártás egyik mérföldköve.
 • A legtöbb cukrot Brazíliában, Indiában, az Európai Unióban és Kínában termelik.
 • A világ első cukorgyára 1850-ben épült a sziléziai Cunernben.
 • Az agyunk energiaigényének biztosításához naponta 130 gramm glükózra van szükségünk.
 • A laktózmentes tejet azért érezzük édesebbnek, mert a tejhez laktáz enzimet adnak, ami egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá bontja a laktózt.