Egyre korábban jönnek elő a meztelencsigát a kertben. A baj nem a jelenlétük, hanem az, hogy mindent megdézsmálnak, a csupasz állatok semmit sem hagynak épségben. Korábban már megírtuk, hogy mit lehet ellene tenni, most viszont egy újabb módszer látott napvilágot.

Paraziták bevetése

Korábban csak a sört és a kézi eltávolítást ismertük, valamint akad pár biológiai szer, de ha őszinték akarunk lenni, akkor egyik sem jelent 100 százalékos megoldást. A Phasmarhabditis hermaphrodita fonálféreg igen kegyetlenül tünteti el a meztelencsigákat a kertből, kétségtelenül hatásosan végzik a dolgukat. A paraziták bevetése tehát nem egy rossz megoldás a kártevők ellen.

Ez a fonálféreg azonban kizárólag a meztelencsigára ártalmas. Nem kifejezetten a spanyol csigákat öli meg, hanem sajnos bármilyen egyéb csigafajt elpusztít a környezetéből. Nem ártalmas továbbá a házas csigákra és más élő szervezetekre sem. Ez a spanyol meztelencsiga természetes ellensége, amit senki sem lát szívesen a kertben.

A Phasmarhabditis hermaphrodita a meztelencsigák nematóda parazitája, ami több mint 30 évvel ezelőtt puhatestüölőként vált ismertté. Nagyjából 1 mm hosszú, fiatal, fertőző lárvák formájában kínálják őket. Ezeket vízzel vegyítik, esetleg gélekhez adják, majd permetezővel vagy kannával juttatják azokra a területekre, amit a csiga szeret.

Egy talajtakaró állatról van szó, általában ott szaporodik el, ahol bőven akad meztelencsiga. Jól alkalmazkodik az alomban, a komposztban, a szerves talajon egyaránt. Nincs szüksége csigára, anélkül is elél, például a szerveranyagokon. Ha azonban csigára vadászik, akkor annak nyálkája és ürüléke segít neki abban, hogy a munkáját végezze.

A Phasmarhabditis hermaphrodita fonálférgek a csigák testnyílásain keresztül jutnak be az állatba, ott fejlődnek ki, szaporodnak el, majd ölik meg őket.


Hogyan használjuk fel?

A Phasmarhabditis hermaphrodita egy fakultatív parazita, ami szinte bárhol képes szaporodni, akár a meztelencsiga-ürülékén, akár a bomló szerveranyagokon, de még a gerinctelen állatokon is. Elsősorban a csigák köpenyének hátulján található, természetes nyíláson keresztül fertőznek - írta meg a Greendex.

Miután sikerült a csigába jutniuk, a lárvák önmegtermékenyítő hermafroditákká fejlődnek, amik aztán tovább szaporodnak, új generációkat alkotnak. Ilyenkor a csigákon egy duzzanat alakul ki a köpenyen, ráadásul nem csak megöli, de a viselkedését is megváltoztatja. Olyan helyre "küldi", ahol az állat elbújhat, ami kedves a féreg fejlődésének. Ilyenkor a csupasz csiga nem eszik, nem tesz kárt a kertben.

Végül 7-21 nap után végleg elpusztulnak. A megfelelő adagban 90 százalékkal csökkentik a meztelencsigák táplálkozását és fertőzését. Amint az elpusztul, a fonálféreg szétterjed rajta és megeszi. Amikor végzett, akkor folytatja tovább az útját.

Tényleg hatásos megoldás?

Igen, hiszen a szabadföldi kísérletek során sikeresen alkalmazták őket több európai országban is. A csigák által igencsak kedvelt salátákon, epren, kelbimbón, és a búzán tesztelték, mindenhol kedvező hatásuk volt.

A házas csigán kívül az összeset elpusztítja - fotó: pexels.com

A P. hermaphrodita által a fogékony meztelencsigákban okozott gyors táplálkozásgátlás azt takarja, hogy ugyanazzal az időzítéssel használhatjuk őket, mint a kémiai szereket. Nincs arra bizonyíték, hogy a fonálféregnek bármilyen nemkívánatos hatása lenne. 25 fok felett elpusztul, így az emlősökre sem jelent veszélyt.

NIncs más dolgunk, mint a csigák által kedvelt területeken 1 nm-nyi részt lefedni fóliával vagy mulccsal, ahová odacsalogatjuk őket. Ezután ki kell juttatni a férgeket, majd két hétig nedvesen tartani a helyet. A férgek megteszik a dolgukat, hatásosan távolítják el a kertből a csigákat.